Mörkt som i en säck. Ge mig lamptips!

| 11 kommentarer

Härom kvällen var jag ute och sprang och på den undermåligt upplysta backen i Johanneshov höll jag nästan på att kuta på en kille som cyklade. Jag ska erkänna att jag själv inte hade några reflexer att tala om på mig, men då slog det mig: fasen, dags att sätta på några lampor på cykeln (och några reflexer på mig själv när jag kutar).

Själv känner jag att det kanske räcker med ett par “be seen”-lampor, det vill säga att omgivningen kan se mig. Min stora Philips-lampa (som vi testat här) tar jag fram senare. Det är något psykologiskt, man kan ju inte ta fram vinterlampan i augusti!

Kolla! En Orp! Bild från Orpland.com

Kolla! En Orp! Bild från Orpland.com

Nåväl, mina “be seen”-ljus är en Orp (som vi provat här) fram för vitt ljus och en Knog Skink baktill. Jag föredrar icke-blinkande ljus.

knog_liten

Lampan till höger är fortfarande i bruk. Den andra var så liten att jag tappat bort den.

Men som alltid när mina saker är ett par år gamla så väcks undran: finns något nytt, bättre? Så upplys mig (heh), vilka lampor har du? Och är du jättenöjd med dem kanske du till och med orkar klistra in en länk? Kör på i kommentarerna!

UPPDATERAT:
Skulle du mot förmodan behöva lite tips om när du behöver lampor fick vi reda på att Trafiken.nu varje dag skriver vilka tider du behöver lampa på. Surfa hit, välj stad, skrolla längst ned: trafiken.nu.
Annars är facit: Det är augusti. Ta alltid med lampor.

cykeltrafik_lampor

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

11 Kommentarer på "Mörkt som i en säck. Ge mig lamptips!"

Låt mig veta när
avatar
Anders M
Gäst

Fram: Sigma Lightster. Kraftfull, avbländad och med bra batteritid. Den har två lägen: Ljus och mörker – så det går inte att blinkterrorisera med den. Finns på Clas Ohlsson.
Bak: En halvbillig Cateye som definitivt syns.

Helena Sahlén Folke
Gäst

Jag cyklade hem vid 20:30-tiden igår och önskade faktiskt att jag hade haft makens Saferide 80 med mig. Ska genast googla rätt på bästa köpställe och bästa pris… Tips, någon?

Emil Vikström
Gäst

Philips har lagt ner hela Saferide-serien. Det finns dock några kvar på Amazon.co.uk

Goran Gozo
Gäst

Reelight SL250. Alltid på cykeln, behöver ej komma ihåg. Drivs av magneter, inga batterier. Ljuset är inte tillräckligt starkt för lysa upp, mer en grej för att synas. Kommer troligen komplettera med någon starkare lampa fram för att lysa upp när det blir mörkt tidigare på kvällen.

https://www.reelight.com/en/products/sl200/sl250/sl250-steady-light-set/
SL2xx modellerna passar till cyklar med skivbromsar.
SL1xx modellerna till cyklar utan skivbroms.
Den infon är inte så tydlig på webbsidan.
Och sen att deras set som har blinkande ljus fram inte riktigt är lagligt i Sverige.

Hasse
Gäst

Jag är också väldigt nöjd med Reelight. Jag har installerat systemet på mina barns cyklar. Jag var lite skeptisk från början, men det fungerar perfekt.

Ms_Xx
Gäst

Också helt såld på Reelight! Mina är gamla nu, dags att uppgradera, men de har funkat fantastiskt bra i många år, så himla skönt att aldrig ha slut på batterier, aldrig ha glömt lyset hemma, ingenting extra att släpa på och att veta att lysena är på även om man skulle råka missbedöma hur bra man syns i skymning/gryning.
Kompletterar med extra lysen när det är riktigt busväder.
Köpte mina på cykelaffären i Gamla Stan, köper man där blir det rätt modell (de är noga med att fråga vad man har för cykel). Kanske finns i fler affärer också.

POVelo
Gäst

Jag kör med SL700. Något starkare lampor och bara en magnetspole bak behövs. När man väl satt på dem är det bara att glömma det där med lampeländet, dem lyser hela tiden. Sen kompletterar jag med en kraftigare lampa, vintertid när det behövs. Inte billiga men sjukt trött på alla andra varianter som man skall ta av och på varje dag, batterier som tar slut. Vatten läcker in m.m. Har en hel samling av trasiga cykellampor hemma. Satt på dem på resten av familjens cyklar också.

Joacim Lindbäck
Gäst

För att synas använder jag SeeSense. Känner av hur mörkt det är, hur fort man kör samt om en bil närmar sig (mest på baklyset). Länk här : http://seesense.co/features/
För att se använder jag Magicshine med “bländfritt” (nåja) glas.

Jeroen Wolfers
Gäst

Cool grej. Funkar den bra då?

Joacim Lindbäck
Gäst

Jag tycker den funkar bra, den har möjlighet till tre olika styrkor på ljuset och fram har jag fast ljus på mellanläget, bak blinkar det i olika frekvens och där har jag full ljusstyrka. I tillägg har jag ett fast ljus bakåt som är lite svagare.

wpDiscuz