CYKELJIHADISTER! ÖVERALLT!

| 8 kommentarer

Ja, politikern vi skrev om igår lyckades hamna i lokalpressen. Anledning var att han passade på att kalla folk för ”Cykeljihadister” och till Direktpress säger han:

– Jag har tidigare bloggat privat om att cykling i Amsterdam är kultur. Jag har jämfört attityden i Amsterdam mot attityden hos cyklister i Stockholm. I Stockholm ska man fram till varje pris, man är arg på bilister, arg på gamla tanter, arg på barn – arg på allt. Cyklande i Stockholm är en ideologi och identitet. Det är ett polemiskt uttryck i en politisk debatt.

Yes, cykelkulturen i Nederländerna kom gratis av sig själv. Den liksom uppstod ur intet. Inga arga cyklister som protesterade, utan alla liksom bara gemensamt kom överens om att nu är det dags att bygga bort bilvägar och ersätta dem med cykelvägar. Det var härliga, fina, konsensustider.

amsterdam-1980

”Bästa polisen sitter på cykeln/Med cykeln hade du redan varit framme/Jag tänker, alltså cyklar jag Foto: Okänd

Not.


The number of traffic casualties rose to a peak of 3,300 deaths in 1971. More than 400 children were killed in traffic accidents that year. This staggering loss led to protests by different action groups, the most memorable of which was Stop de Kindermoord (“stop the child murder”). Its first president was the Dutch former MEP, Maartje van Putten.”

The 1970s were a great time for being angry in Holland: activism and civil disobedience were rampant. Stop de Kindermoord grew rapidly and its members held bicycle demonstrations, occupied accident blackspots, and organised special days during which streets were closed to allow children to play safely: “We put tables outside and held a huge dinner party in our street.

På 70-talet protesterade man. ”Stoppa barnmorden!”. Demonstrationer. Sittstrejk på olycksdrabbade platser. Stängde gator så att barnen kunde leka.

Det kom inte gratis av sig själv. Om något skulle man kunna säga att Stockholms cyklister i jämförelse är mesiga. De nöjer sig mest med att skriva på interwebs.

EDIT: Här är blogginlägget han pratar om: http://magnusnilssonisolna.se/2014/03/i-amsterdam-ar-cykeln-livsstil-inte-jihad/

 

Läs mer: How Amsterdam became the bicycle capital of the world

Bicycledutch: How the Dutch got their cycling infrastructure

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

8 Comments on "CYKELJIHADISTER! ÖVERALLT!"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Hippie Carlsson
Guest
Member

Bjöd just in er, Christian och Jeroen, till första mötet med Cykelmaffian då jag gillar vad ni skriver men ni har inte svarat…..

Är ni villiga att göra mer än att bara ”skriva på interwebs” som ni själva uttrycker det?

Björn
Guest
Member

Om det är någonstans man som gångtrafikant blir åthutad för att inte säga påkörd om man sätter sin fot på cyklbanan så är det i Holland (med all rätta). Här blir man utskälld för att man påpekar att cykelbanan är till för cyklister.. så visst är kulturen annorlunda.

knight22
Member
Member

I Köpenhamn under 80-talet repade man systematiskt bilar som stod parkerade i cykelbanan, vilket gjorde att problemet i stort sett försvann. I Sverige knyter vi näven och skriver en arg insändare.

micke
Guest
Member

man kan ringa och anmäla, brukar jag göra.
Osäker på hur mycket som egentligen händer men dom brukar iallafall säga att dom ska skicka ut någon p-vakt, har inte orkat stanna och kolla.
http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Parkering/Felparkering/
08-508 27 200

felix reychman
Guest
Member

Dags att skaffa hammare och fimpa alla backspeglar som sticker in i cykelbanan? Det kan man göra när man cyklar förbi.

Nej. Jag tänker inte göra det.

felix reychman
Guest
Member

Har ni kontaktat DirektPress med den här lilla korrigeringen i sakfrågan? (och det andra inlägget i frågan)