Solna drar cykelfält i slalom över vägarna (del två)

| 15 kommentarer

Det är nästan löjligt när man ser det på film. Vi skrev ju häromdagen om hur Solna dragit ett cykelfält tvärs över en väg. Vilket blir knepigt eftersom ett cykelfält juridiskt bara är en vanlig fil, även om den är reserverad för cyklister. Det blir såklart också knepigt för att det kan upplevas som otryggt att vägen plötsligt svänger diagonalt över en annan väg där det kommer biltrafik.

Foto: Johan Lundberg

Foto: Johan Lundberg

Men det var inte bara tvärs över en väg. Utan två. Så här ser det ut om man fortsätter cykla en bit:

Cykelfält tvärs över vägen

Vem vill inte köra tvärs över vägen Foto: Goran Gozo

Goran Gozo har gjort sig besväret att cykla den nymålade sträckan med kamera. Och det är som att åka en snitslad bana som bryr sig marginellt om omgivande trafik. Kolla:

Cykelinfra Solna Business Park 2015-07-21 from Goran Gozo on Vimeo.

Det här får ju flera effekter:

För det första att det blir oerhört oklart vilka trafikregler som gäller vilket

för det andra leder till att samspelet med andra trafikanter blir svårare något som

för det tredje gör att det kan bli direkt farligt vilket

för det fjärde innebär att cykelvägen upplevs som otrygg och att

för det femte det riskerar att skapas konflikter mellan trafikanterna. Det som brukar kallas ”konfliktdesign”.

Vilket tillsammans leder till att folk låter bli att cykla, att folk tycker cyklister är jobbiga som ”dyker upp från ingenstans” och skiter i trafikreglerna. Och att folk får en mer… flexibel inställning till att följa trafikreglerna. När inte ens kommunen bryr sig, varför skulle jag liksom?

Vi börjar vi misstänka att Nils har rätt som skriver i kommentarsfältet att:

Det är ett cykelfält. Jag tror bara inte att väghållaren tänkt att det ska vara det. Vilket får de konsekvenser du beskriver.

Det kanske är så att Solna faktiskt inte vet om att de håller på och drar filer tvärs över vägarna i kommunen och att det faktiskt har juridiska konsekvenser? Eller är det kanske vägar som någon annan ansvarar för?

Det verkar så otroligt att det här skulle vara medvetet gjort.

Vi har också sett en del frågor om början på sträckan i filmen. Där ser det ut som om man cyklar mot enkelriktat. Får man verkligen göra det?

Screen Shot 07-22-15 at 12.45 PM

Foto: Goran Gozo

Ja, det är faktiskt helt okej, så länge det sker i en cykelbana. Det här är något inte alla vet om – till exempel orsakade en liknande förändring i Göteborg en mindre sociala medier-storm för något år sedan.

Läs mer: Nej, det har inte plötsligt blivit tillåtet att bryta mot lagen i Göteborg.

I Stockholm finns det ett par platser där man cyklar mot enkelriktat. Här till exempel på Götgatan:

Herrejävlar, de kör ju mot enkelriktat!

Herrejävlar, de kör ju mot enkelriktat!

Där går alltså cykelvägen i en cykelbana. Det man kan fråga sig är om lösningen i Solna räcker – de har ju valt att nöja sig med att måla heldraget längs kanten. Då är det, som vi lärt oss, inte längre vare sig cykelbana eller cykelfält, utan vägren.

Läs mer: Cykelfält eller vägren?

Jag tror inte det är tillåtet att köra mot enkelriktat om det görs i vägrenen. Men jag är inte säker. Det Solna hade kunnat göra istället  vore att skylta om till ”Motortrafik förbjuden”.

TS_forbudsskylt_C3-1
Då hade det varit frid och fröjd och inte minst tydligt. Men hey, det är ju bara cykelvägar.

EDIT: Flera läsare har också påpekat att cykelfältet är draget oerhört nära bilparkeringar. Har man någonsin dörrats så drar man sig för att passera här när det står parkerade bilar – risken att få en dörr uppslängd i ansiktet är rätt stor:

Screen Shot 07-31-15 at 01.23 PM

Så smalt att man inte fick plats med högerlinje… Foto: Goran Gozo

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

15 Comments on "Solna drar cykelfält i slalom över vägarna (del två)"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Micke, Solna
Guest
Member

Helt visst är utvecklingen i Solna dålig. Riktigt dålig.

Däremot ser jag inte liknelsen med Götgatan vad gäller enkelriktat. På fotot ser jag åtminstone ingen förbudskylt TILL VÄNSTER om cykelfilen på Götgatan även om det kan finnas en skylt utanför bilden. Det finns det däremot i Solna-exemplet. Om det är samma regler idag som när jag tog körkort så förpliktar en skylt till vänster om körbanan inte till något.

Jocke
Guest
Member

För politikerna i Solna spelar det nog ingen roll HUR en cykelbana ser ut så länge man kan visa för väljarna hur många km cykelväg man har åstakommit under mandatperiod.
Jag kan tänka mig det ser bra ut på en liten karta där man satt röda streck på de vägar var man nu har cykelväg, lite färg kostar inte så mycket och man kan använda cykelmiljarder på annat tex arena byggen.

Ingrid
Guest
Member

Visade filmen för maken, för det här var bara för mycket ”Har de grävt en rejäl massgrav i närheten att ösa ner cyklister i?” var hans drastiska kommentar och han reagerade också på hur fältet/vägen går utmed de parkerade bilarnas aktrar .

Fredrik Jönsson
Guest
Member

Njaej. Det är nog inte tillåtet att cykla mot enkelriktat. Notera var skylten sitter på exemplet på Götgatan. Den sitter till vänster om cykelbanan och avser alltså inte den. Stockholm har flyttat en annan skylt som var felplacerad på samma sätt på Katarina bangata när jag påpekat det förut. Det är alltså felskyltat på exemplet från Solna.