Bike Snob: ”De vill göra oss till bilar”

| 2 kommentarer

Vi har skrivit lite om bilindustrin, kanske främst Volvo eftersom de åtminstone fortfarande ligger nära till hands som en före detta svensk biltillverkare, samt att de har ett säkerhetstänk sedan länge. Eben Weiss, även känd som Bike Snob NYC, skriver nu en varnande krönika apropå Volvos ”omtanke om cyklister”.

Nu har Volvo på senaste tiden lanserat både en ”smart” hjälm och reflexsprej. Allt för att ”skydda cyklister”, enligt Volvo. (Läs gärna: Volvohjälm varnar Volvoförare för cyklister (som bär Volvohjälmen) och Volvo tar fram ”Life Paint”, sprayfärg som gör cyklister självlysande.)

Eben Weiss menar, liksom vi, att hela omtanke-greppet är ett trick. För 100 år sedan snodde bilindustrin gatuutrymmet i USA och nu, menar Weiss, går de vidare. Det börjar med hjälmtvång, kanske en skyddsdräkt, nämnda sprej och kanske en uppkopplad hjälm. Omtanke om cyklisten? Knappast! Det befäster bara vem som verkligen äger utrymmet i städerna: bilisterna.

Eben Weiss:

Don’t be fooled. What the auto companies have planned is so devious, so insidious, so science-fictionally terrifying that it’s going to make the whole “jaywalking” flim-flam look like philanthropy in comparison:

They’re turning us into cars.

Läs hela Eben Weiss krönika hos The Washington Post: Don’t make bicyclists more visible. Make drivers stop hitting them.

När sedan ett projekt på crowdfundingsajten Indiegogo dyker upp för att ta fram Babel, den ”säkraste cykeln någonsin” undrar man om inte konspirationsteorin är fullkomligt övertydlig.

Här är Cyklistbloggens ståndpunkt: Du som cyklist ska inte behöva spöka ut dig på något anna sätt än lagen föreskriver: med reflexer, lampa fram och bak och ringklocka. That’s it. Infrastrukturen med vägar, skyltar och belysning ska byggas på det sätt så att ALLA trafikanter kan ta sig fram på ett säkert sätt. Det, och ingen tramsig reflexsprej ska se till att du kan cykla säkert dit du vill.

Tack till alla som tipsat om artikeln!

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

2 Comments on "Bike Snob: ”De vill göra oss till bilar”"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Uffe N
Guest
Member

Jag är kluven till det där med att göra cyklister synligare. Jag förstår att det kan behövas, men är det inte bättre att utbilda7träna bilisterna istället? Det är ju trots allt de som kör 1500-kilos mördarmaskinerna som utsätter andra för fara genom att bara varsebli andra motorfordon. Och ändå missar de ibland andra bilar/lastbilar/bussar….

För egen del har jag problemet att jag cyklar nästan en mil landsväg helt utan belysning, och vill slippa bli bländad av bilarna jag möter. Tidigare har jag haft en ordentligt stark ficklampa i handen, som jag vid behov har tänt och sedan svept ljuskäglan förbi bilisten. I stort sett alla har bländat ner, men det är otrolgit opraktiskt att hålla lampan i handen (jag kan inte ha cykelkorg eftersom jag har en liggcykel). Jag har nu köpt mig två starka LED-baserade framlampor som jag monterat på framhjulen, och de första två tillfällena jag använt cykeln med dessa har det gått som jag vill: bilisterna ser mig och bländar ner. Nu återstår bara att se om också buss-/lastbilsförare också bländar ner.

Richard
Guest
Member
Ett SL-kort i Stockholm kostar 800kr i månaden. Det är inga problem att hitta en schysst cykel för 8000kr. Inom ett år blir cyklandet en vinstko varje månad. Vi snackar 10 000kr om året som man spar varje år på att cykla istället för att slentrianpendla på tåg och bussar. Säljer man dessutom bilen kan alla i familjen få varsin cykel och ändå räcker pengarna till en gemensam semester i en annan världsdel. Och när jag ändå håller på – våga köpa cykelkorg! Så skönt att alltid ha uppsikt över sina prylar. Blir det kallt och du behöver ta på dig mössa? Du behöver inte stanna, mössan ligger i cykelkorgen! Hungrig? Törstig? Allt du behöver finns i cykelkorgen. Cyklar du förbi en billigare matbutik än den på hörmet sparar du ännu mer pengar! Använder du låda istället för cykelkorg får du plats med två påsar! Mitt maxantal är hittills 8 påsar. Två i lådan och tre på vardera styre. Det går men du blir inte snabbaste cykeln på raksträckorns 🙂 Jag köper två toabalar två gånger om året på CityGross vid Kungens Kurva. Varje gång jag cyklar till Kungens Kurva tjänar jag 400kr. Det är 800kr om året bara på… Read more »