Välkommen ut i cykelbanorna, polisen!

| 16 kommentarer

Vi har tidigare jublat åt att Södermalmspolisens planer på cyklande poliser (läs också: Poliser på cykel hör framtiden till), men ska jag vara ärlig har jag aldrig sett röken av någon polis på cykel. Dock har personer jag verkligen litar på träffat dem, så jag är aspepp! Dessutom ska tolv poliser till vara under utbildning, woot!

Passar också på att skicka med Christians lilla passus apropå polisernas träning (text från Södermalmsnytt förra året)

Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen som tillsammans med sina kollegor varit på cykelkurs:
– Vi har lärt oss hur man tar sig fram i tuff terräng i stadsmiljö, som att cykla ner för trappor, över spårvagnsspår och upp för höga trottoarkanter.

Eller det vi pendlingscyklister brukar kalla ”en vanlig dag på vägen i Stockholm”.

Välkomna ut i cykelbanan, kära poliser!

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

16 Comments on "Välkommen ut i cykelbanorna, polisen!"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Mikko
Guest
Member

Välkommen till cykelmaffian 😉

Björn
Guest
Member

Jag träffade en sådan laxandes i cykelfälten på Skeppsbron härom veckan…

Orkade bara skaka på huvudet åt dårskapen. ”Kul” att se hur cykelinfra är så svårbegriplig att inte ens ordningsmakten klarar av att förhålla sig till den.

Richard
Guest
Member

Jag behövde inte gå kurs för att lära mig att cykla nerför trappor. Allt man behöver är två handbromsar som man bromsar med lång- och ringfinger samtidgt som man är bakom sadel för att få tyngdpunkten på bakdäcket så cykeln inte tippar framåt.
http://www.policemountainbiketraining.com/image/66545557.jpg

Personligen tycker jag det där är billighetscyklar. Särskilt Santos med bromsar från 80-talet. Och vem köper MTB utan stötdämpare nu för tiden? Så här borde en rikrig snutcykel se ut.
http://icyclelite.com/wp-content/uploads/2010/06/specializedpolice11.jpg

Raring Design-fällare
Guest
Member
Raring Design-fällare

Stöter jag på dig i en trappa får du en skiftnyckel i hjulet !
Håll dig på cykelbanan LIGIST !
VARJE hänsynslös cyklist på trottoarer och i trappor t.ex. skall fällas !
Går bra med paraplyet i framhjulet också !

Oskar
Guest
Member

Rose-cykeln i bakgrunden har samma ram som deras cyclocrosser och är definitivt ingen billig pendlarhoj utan bland det bästa man troligtvis kan ha som pendlare, om man inte vill ha bockstyre. Men uppenbarligen ville du bara klaga och är inte det minsta intresserad av fakta, som vad cyklarna på bilden faktiskt är för några och att dämpning hör hemma i skogen och inte i stan.

Marcus
Guest
Member

Bromsarna på Santoscykeln ser ut att vara hydrauliska, säkert Magura HS11 som är riktigt bra bromsar, bättre än många mekaniska skivbromsar. Sen frågar jag varför cyklar ska ha stötdämpare? Det borde ju säga en hel del om infrastrukturen om cyklar som är anpassade för statsmiljö ska ha stötdämpare. Det blir en ursäkt för att inte jämna ut trottoarkanter och laga potthål.

Sen är det nog opraktiskt att ha en cykel som skriker poliscykel. Den kommer att bli väldigt stöldbegärlig i förorten där jag bor. När polisen hämtar lunch och bara låst och inte låst fast cykeln, är den flyttad på eller helt borta. Samma sak när de besöker skolor eller gör ett gripande. Vänder man ryggen åt är poliscykeln borta. Bättre är det då om cyklarna är mer neutrala, de blir helt enkelt mindre intressanta.

Richard
Guest
Member

Jag säger inte att cyklar i allmänhet ska ha stötdämpare, däremot MTB och särskilt MTB för poliser. Om polisbilar är extrautrustade för att klara av utryckningar så ska även piliscyklar vara extrautrustade.

Jag hoppas att poliscyklar kommer att användas i polisarbete och inte enbart till att cykla till skolor för att ha en vänligare profil för kidsen. Om en poliscykel är mer stöldbegärlig i förorten än en neutral cykel har jag däremot ingen aning om. Jag tror dock att få poliser kommer att cykla i förorterna, särskilt inte där det kastas sten mot brandkåren och ambulans. Innerstan passar nog bättre där polisen lan ta sig fram snabbare utan att sätta på sirener.

Marcus
Guest
Member

Ok, jag tror jag förstår hur du menar men är polisernas cyklar MTB? Jag vet helt ärligt inte skillnaden mellan en helstel MTB och en hybrid, men navväxlarna på bilden tyder på att poliserna köpt hybrider. Jag tror att poliserna själva kommer upptäcka, efter några veckors användande, vilka cyklar som är lämpliga eller ej. Mycket möjligt att de vill ha stötdämpare men nog om det.

Jag hoppas också att cyklande poliser kommer utöva polisarbete. Men en del i det arbetet är att just åka runt till skolor och prata med ungdomar. Sen tror jag att cyklar är väldigt lämpliga i miljonprogrammen där det ofta är mycket oåtkomligt för bilar.

Förtortsbo
Guest
Member

Polis på cykel, NÄRVARANDE polis på cykel kanske kan förbättra polisens skamfilade rykte inte bara när det gäller ”kidsen” (som f ö står för en stor del av kriminaliteten här i miljonprogrammet). Dessvärre väldigt sällan man ser polis som inte sitter i polisbil (och även de är sällsynta) – annat än när det hänt något.

Verkar vara fler som är beredda att kasta sten på utryckningsfordon än på oskyddade poliser.

Vill vi ha polisbilar på gc-vägarna? Naturligtvis inte. Polisen har f ö skaffat crossbågar för att kunna jaga bil- och mc-tjuvar på gc-vägarna (har hamnat mitt i biljakt med två poliser på mc efter bil – på gc-väg: inte det roligaste man kan hamna mitt i …)

E
Guest
Member

Det är ju bara bra om de får välja sin egen cykel … bara den är
vit. Det är roligare för alla cykelintresserade inklusive poliserna
själva som kommer få bättre fit och känna mer tillhörighet till ”sin” cykel. Skulle också vilja veta mer hur inköp och träning går till liksom presentation av en entusiastisk polis och dennes cykel.

Hanna
Guest
Member

De kanske bara rustar upp stulna cyklar som inte kunnat hitta hem till någon ägare som annars skulle auktioneras ut?

Viktor Appelgren
Guest
Member

Haha, skrattade lite för mig själv när ‘spårvagnsspår’ är tuff stadsmiljö!
Jag såg dem en gång i slussen förra året, hoppas vi får se mer av dem!

Jag undrar hur inköpet av cyklarna gått till, de verkar ju ha tagit en cykel hemmifrån för detta med tanke på att ingen har samma cykel!

felix reychman
Guest
Member

Om dessa cykelburna poliser kunde hålla ordning även utanför cykelfälten, vore de verkligen guld. De är ju ett utmärkt sätt att klämma åt rödljuskörande bussar och taxibilar i cykelfältet. T.ex…