”Under våren kommer vi göra en drive mot cykelmaffian”

| 10 kommentarer

Citatet i rubriken är inte taget ur random kommentarsfält. Det är inget nät-troll som känner för att kräka ur sig lite cyklisthat om ”cyklistmaffian”. Och uttalandet kommer märkligt nog inte i samband med någon cykelolycka någonstans.

Men inget tillfälle är såklart fel för att jämföra folk på cykel med organiserad brottslighet. 

Det är Sundsvalls Tidning som skriver att Sundsvall följer efter Gävle och bygger om två korsningar så att de blir ”cykelöverfarter”. Det innebär egentligen bara att korsande fordonstrafik får väjningsplikt. Helt enkelt ett sätt att öka framkomligheten för cyklisterna. Inga konstigheter alltså.

Och det är alltså det som får polisinspektör Göte Höglund att kommentera:

– Under våren kommer vi att göra en drive mot den tilltagande cykelmaffian här i Sundsvall.

Sedan följer sedvanligt ”Många” bryter mot ”flera lagar” och polisinspektör Göte Höglund passar också på att göra kopplingen till de ökande antalet cykelolyckor:

– Cyklister är allt oftare inblandade i olyckor och som oskyddade trafikanter gäller det att se upp och ta det försiktigt i trafiken, säger han

Att tre olika sinsemellan oberoende statliga verk, VTI, MSB och Trafikverket, kommit fram till att olyckorna främst beror på att kommuner och Trafikverk inte bygger och underhåller cykelinfrastrukturen ordentligt spelar såklart ingen roll. Cyklistmaffian ffs.

Sundsvalls Tidning konstaterar också att de ny reglerna för cykelöverfarter är knepiga att förstå sig på, men väljer ändå istället att använda den långa faktarutan till att berätta hur mycket böter man som cyklist kan åka på om man bryter mot lagen.

Men Cyklistbloggen hjälper så gärna till. Reglerna är förhållandevis enkla och vi har skrivit om dem här.

godfather_1202760850_11172057

Typisk cykelpendlare

Tipstack till Gustav Nilsson/Facebook

EDIT: Uttalandet om ”cyklistmaffian” anmäldes sedan.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

10 Comments on "”Under våren kommer vi göra en drive mot cykelmaffian”"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Hippie Carlsson
Guest
Member

Nu är det inte på lek längre. Nu är det allvar. Vi har startat cykelmaffian i stockholm och söker medlemmar som vill göra skillnad. Hör av er kamrater. Och ni som är musikaliska kan få vara med i våran sånggrupp överpumpade räserdäck. #befriavägen

hoj
Guest
Member

Hemskt men sant. En kompis grannes brorsa var ute med bilen och tutade på en cyklist som körde mot rött i 200km/h. När brorsan kom hem från jobbet på kvällen låg en avhuggen ratt i sängen.

knight22
Member
Member

Var det inte en polischef i Malmö eller Lund som ganska nyligen kallade cyklister för ”terrorister” i en insändare?

Tony Nordin
Guest
Member

Jag skickade precis iväg en JO-anmälan mot Göte för att få det prövat om det verkligen är okej för en tjänsteman hos polisen att uttrycka sig på det sätt som han gjort.

Gustaf
Guest
Member

Intressant, finns det något sätt att följa din anmälan, diarienummer eller nåt? Det hela sägs som något som sägs i kommentarsfält eller arga insändare, inte av tjänsteman hos polisen som dessutom är chef över trafikavdelningen.

Tony Nordin
Guest
Member

Jag skickade in min anmälan igår så den har inte hunnit blivit diarieförd än. Men så fort jag får min anmälan bekräftad så mailar jag det till cyklistbloggen så att vi kan följa ärendet.

Tony Nordin
Guest
Member

Någon borde ringa upp honom och begära ett förtydligande. Han kanske verkligen menar att det finns grovt organiserad brottslighet på orten som framförallt använder sig av cykel i sin brottsutövning? Eller så kanske han borde be om ursäkt? 🙂

Richard
Guest
Member

Googlade och fick följande antal träffar. Cykelmaffian 947, Bilmaffian 347, Taximaffian 1230, Krogmaffian 600, Båtmaffian 199, Sundsvallsmaffian 118, Norrlandsmaffian 428, Polismaffian 393, Feministmaffian 4300, Bögmaffian 1110.

Det verkar som Göte Höglund borde prioritera andra maffiafamiljer före cykelmaffian. Särskilt Feministmaffian sticker ut ordentligt. Om Göte Höglund stoppar alla kvinnor på cykel i Sundsvall som har varit på krogen blir det finfina resultat i hans drive-statistik! Den bötfällda kvinnan kan ju vara med i 4 olika maffiafamiljer!

Eftersom Polismaffian är större än Bilmaffian hoppas jag också på att polisen början kontrollera sig själva i större utsträckning. Göte Höglund kan ju börja med sig själv. Hur var det här då?

Johan
Guest
Member

Ja en upphör aldrig att förvånas! Det verkar gå att komma förbi betalväggen och komma åt Götes perspektiv om man använder http://t.co/aDL2AX5qV3