Claes Tingvall: Sänk hastigheten för cyklisternas skull

| 10 kommentarer

En av de vettigare på Trafikverket är Claes Tingvall, mannen som ligger bakom Nollvisionen. Nu säger han till P4 Stockholm att antalet olyckor i Stockholm bland cyklister måste minska och att en effektiv förändring för att minska dem, är att göra säkrare cykelbanor och att sänka farten för bilisterna.


Det är såklart lysande och vi hoppas såklart att Trafikverket fortsätter sitt arbete och inte nöjer sig med att bara se över andras ansvar för att minska olyckorna, utan också sitt eget *host 2+1 vägar host*.

Men det var inte bara Tingvall som fick uttala sig, även Åke Askesten, som representerar ett av de styrande partierna i Stockholm, Miljöpartiet, fick sin chans att berätta hur han tror att man kan göra staden säkrare för cyklisterna. Och boom! Där kom Tour de France-liknelsen likt ett brev på posten:

– Det är de här som tror att de är med i Tour de France, och sen de andra som tar det lite lugnt och tycker det är trevligt att cykla i största allmänhet, säger Åke Askesten (MP)

Vi håller såklart med Åke. Fordon ska främst användas för att ”ha trevligt”, inte för att det är ett praktiskt sätt att ta sig fram. Alltså bör all fordonstrafik hastighetsregleras till max 7-8km/h överallt i stan. Eller hur.

Sedan tar vi tag i joggarna. Jag har sett flera av dem hålla över 10 km/h i innerstan. Det funkar ju såklart inte.

Tipstack till Jeppe Dyberg Larsen/Facebook.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

10 Comments on "Claes Tingvall: Sänk hastigheten för cyklisternas skull"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

Gamla gubbar i politiska partier har tyvärr rätt skev åsikt om cykling. Det är hjälmar, utrymmesbrist och höga hastigheter för hela slanten (*host* Jan Valleskog *host*)

eriksandblom
Guest
Member

Tour de France? Pff. Jag cyklar lika fort som ett TGV-tåg!

Lorentz Tovatt
Guest
Member

Bara för tydlighetens skull: Detta är inte MP:s officiella åsikt. Själv sitter jag för MP i trafiknämnden, och är väl medveten om var vi står.

da_hajhaj
Guest
Member

Jag tycker det är märkligt att man aldrig hör någon beskyller bilister för att köra som i Monacos Grand Prix, det är det faktiskt ganska många som gör.

Märkligt att en miljöpartist uttrycker sig på det sättet som Åke Askesten gör, men han tillhör kanske det av allt att döma stora gänget inom mp som sysslar med att flygpendla/måla med giftfärg/bilpendla långa sträckor m m

Franz
Guest
Member

Jag håller helt med Åke. Skicka Tour de France-cyklisterna till Frankrike där de hör hemma. Det är ju för bövelen där loppet går. De har inte en suck att vinna om de irrar omkring på de svenska vägarna.

De som är ute och cyklar i största allmänhet kan hålla sig i skogen eller på ute på landsvägarna. Reservera vägarna i stan åt den stora massan som faktiskt ska någonstans.
Och kläm åt fartsyndarna som cyklar fortare än hastighetsgränserna 30 eller 50 inne i stan. Det är ju olagligt!

Richard
Guest
Member

1. Bor man inne i stan och ska ut och träna på landsvägarna måste man först cykla ut ur stan. Eller tycker du att de ska sätta cykeln på biltaket?

2. Bor man utanför stan och jobbar inne i stan (eller på andra sidan stan) så är det ju jättebra att de cyklar. En bil mindre.

Var finns alla TDF-cyklister som alla ondgör sig på? Inte på Götgatan där jag bor i alla fall. Ja, här passerar tusentals cyklister varje dag: oväxlat som växlat, hjälmar eller hjälmlösa, funktionella kläder eller jeans. Men aldrig har jag sett TDF-cyklister som drar på över 50 km. Det hade jag uppmärksammat. Däremot ser jag bilar som VARJE GÅNG kör mot gult/rött i korsningen Götgatan/Folkungagatan. Jävla MGP-bilister alltså! Var är drevet mot dem!

Däremot såg jag ett cykelbud på en Bullig igår som cyklade extremt fort och sicksackade mellan gångtrafikanter på gågatan på Götgatan. Det var så klart inte bra. Om han kör på någon bryter gångtrafikanten minst ett ben.

Zara Larsson sa häromdagen att bröst är bäst, hur de än ser ut. Jag säger att cyklister är bäst, hur de än ser ut (spandex eller inte).

Franz
Guest
Member

Om de ska ut till landsvägarna och cykla i största allmänhet är de ju på väg dit. Klart man måste få transportera sig på vägarna, det är ju det de är till för. Det Åke och Miljöpartiet vänder sig mot är de som ”tar det lite lugnt och tycker det är trevligt att cykla i största allmänhet”. De stör ju trafiken på samma sätt som Tour de France.

Jag har heller aldrig sett TDF-cyklister i stan, trots att jag cyklar där en massa, men det verkar vara ett väldigt stort problem eftersom det pratas om det så mycket. Någon borde göra något.

felix reychman
Guest
Member

Men herregud, om inte ens miljöpartiet begriper det här, hur ska det då någonsin kunna bli bättre?

Viktor Appelgren
Guest
Member

Man bara måste älska hur Miljöpartiet försöker få cykelpendlig att bli ett konkurenskraftigt alternativ mot bilismen och överbelastat tunnelbanenät!

Richard
Guest
Member

Jag låter Mona Wessman från Melodifestivalen 1968 kommentera åt mig:

Hej, gamla nickedocka
Som pysslar med att plocka gråa hår
Hej, ni som jämt är trötta
Och trampar kring i nötta gamla skor
När hela livet svänger
Står ni och glor och hänger inte med
Låtarna som ni klämmer fram
Drar upp en massa damm

Gå och göm dig Åke Tråk
Ta ditt sura gäng och åk
Håll er undan
Ända tills ni lärt er le
Och ser ni med
Vad skönt allt är

Ni som jämt vet det bästa
Och lyckats få det mesta trist och grått
Det stundar nya tider
Det börjar sent omsider hända nåt
Ni trampar runt i degen
Och ställer er i vägen för allt nytt
Arma er som har gått och glömt
Allt det ni en gång drömt…


Mona sjunger låten i en Åsa-Nisse film