”Bilen ska enligt polisen inte ha fått några skador”

| 4 kommentarer

Nerikes Allehanda rapporterar om en ”cykelolycka” där:

”En cyklist krockade på Järntorgsgatan av okänd anledning med en bildörr. ”

En vild gissning är att den okända anledningen kan hittas i att bilförare öppnat bildörr? Och samtidigt brutit mot lagen som säger att:

Ett fordons dörrar eller andra anordningar får inte öppnas på sådant sätt att fara eller onödig olägenhet uppstår. Inte heller får på- eller avstigning eller på- eller avlastning ske så att fara eller onödig olägenhet uppstår

(Trf 3kap, §50)

I Sverige behandlas ofta dörrningolyckor som något lite tokroligt. Lite ”hoho klantiga cyklister”. I Sverige vet inte ens poliserna att det är olagligt att öppna dörrar hur som helst. Jag brukar peka på att det är en av de farligaste olyckor man kan råka ut för som cyklist. Och i stadstrafik kan en öppnad bildörr vara nästan omöjligt att förutse.


Min enda cykelolycka under mer än tio års cykelpendlade i Stockholms innerstad är just att ha blivit dörrad. Det gör fruktansvärt ont och man kastas gärna ut mot den passerande trafiken. Det är ett av skälen till att jag håller ut ordentligt i det uselt målade cykelfältet på Skeppsbron i Stockholm, där biltrafiken några centimeter bredvid gärna håller minst 50 km/h.

Men NA slutar den korta texten med det viktiga:

Bilen ska enligt polisen inte ha fått några skador.

Inte bilföraren heller kan jag tänka mig.

Läs mer om dörrningsolyckor.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

4 Comments on "”Bilen ska enligt polisen inte ha fått några skador”"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Micke
Guest
Member

Påminner lite om bilolyckor som ”orsakats av halka”… Eller för hög hastighet i förhållande till rådande väglag och omständigheter skulle man ju kunna tänka sig.

Magnus
Guest
Member

Vilken vinkling. Finns en anledning till att man håller en dörrs avstånd till alla bilar, varpå bakomvarande bilister blir mindre glada.

Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

Det där var det sjukaste jag hade läst faktiskt… Seriöst, jag tror aldrig jag har läst något så nonchalant i ämnet. Sjukt. Möjligen med undantag för när DNs rubrik för en artikeln dödad cyklist var ”Föraren chockades svårt”. Det var kanske värre. Vet inte. Sjukt.

Richard
Guest
Member

Måste vi cyklister börja filma alla våra cykelresor för att massmedia, polis eller politiker ska börja ta vår utsatthet på allvar? Rubriken borde varit ”Bilist dörrade cyklist”, därefter en längre artikel hur ofta detta händer och att bilister måste skärpa sig och polis och domstol måste prioritera dessa olyckor.