Känt hamburgerhak tackar cyklister och Stockholm försöker få dem ihjälkörda

| 22 kommentarer

Flera gånger varje år så delar McDonalds vid Götgatan/Ringvägen ut gratis frukost till cyklister. Jag insåg igår att vi twittrat och facebookat om det under ett par år, men aldrig skrivit om det. Ibland är det gratis frukost, ibland samarbetar de med Cykloteket och ger också gratis cykelservice.

BJkQ0WrCIAAg9yN

Maj 2013

Det är dags att blogga om det nu. Vi försöker att inte gynna enskilda varumärken för att hålla vår trovärdighet högt, men nu har de gjort det här regelbundet så lång tid och är i princip ensamma om det, att vi tycker det förtjänar lite uppmärksamhet.

I går stod de där igen och gav bort frulle till de cyklister som pallat med att ge sig ut i det slagregn som framåt Slussen skulle övergå i hagelstorm. På skylten står det ”Tack för att du cyklar”:

Donken

Som den leet-cyklist jag är fångade jag påsen i farten, like a baus, och åt den slowcyklande på Götgatans breda avenybana. Den lilla gesten, för att inte tala om det tappra ståendet i hällregn och vänta på cyklister som kvinnan på bilden, gjorde faktiskt förvånansvärt mycket åt humöret. Det är oerhört skönt att känna sig uppskattad som cyklist!

Tack McDonalds Götgatan. Fortsätt så!

Det enda som saknades var en papperskorg för att slänga påsen. Jag inser att det faktiskt inte finns en enda papperskorg som är åtkomliga för cyklister längs hela Götgatan. Kanske något för Pilotplats Cykel att fundera på? Sådana finns.

Mindre roligt var det när jag trotsande sjöhävning och tidigare nämnda hagelstorm kom fram till Räntmästartrappan vid Gamla Stan.

För den som aldrig cyklat på sträckan så kommer här en liten beskrivning:

Man kommer i en rätt brant nerförsbacke. En bit upp i backen är det rödljus och eftersom cyklisterna stannar där så kommer man i stora klungor vid grönt. Samtidigt får biltrafiken till vänster också grönt. På Skeppsbron råder normalt femtio kilometer i timmen, men just nu är det trettio en kort sträcka förbi vägarbete. Det blir däremot femtio igen precis där cykelfältet övergår i cykelbana.

Slussenpågång

Här kommer vi alla på en och samma gång

Som cyklist har man alltså bilar i hög fart till vänster. Men det är också en busshållplats, där det förutom vanliga rödbussar också går de längre blå stomnätsbussarna. Så som cyklist hamnar man inte sällan mitt bland dem där de ska ut och in till hållplatsen.

Så, här kommer alltså cykelklungor i nerförsbacke, tillsammans med bilister som gasar på efter samma rödljus och bussar som kommer både från vänster och höger.

Plötsligt möts cyklisterna av en liten orange skylt som helt lakoniskt meddelar att cyklister hänvisas till ”körbanan”. Samtidigt blir det alltså femtio, så att bilarna ska få möjlighet att dra på.

Donken och Slussen2

Now, vad tror Stockholms Stad händer när oskyddad cyklist mitt i klunga upptäcker att alla av någon anledning plötsligt svänger vänster, ser skylt och ger sig ut i bilkörbana där bilar samtidigt är på väg att gasa på för att komma upp i femtio efter att ha tvingats stå still vid ett rödljus?

Att harmoni uppstår?

Man kan jämföra med när ett körfält på Strömbron var avstängt vid Kungsträdgårdssidan. Då kom varningarna nästan uppe vid Slottet. Bilisterna hade lång tid på sig att dra ner farten, blinka och byta körfält. Och de som körde i andra körfältet fick gott om tid på sig att anpassa sin körning och släppa in bilisterna.

Och det skyltades så att de i andra körfältet förstår att två körfält går ihop.

avspärrning

Den brandgula skylten gäller alltså bara biltrafiken

Då handlar det alltså om bilar, som de senaste femtio åren genomgått revolutionerande satsningar på säkerhet. Det vill säga man riskerar plåtskador.

Så, när jag kom där i går så följde sedvanlig tutfest bland bilister som blev förbannade på att cyklister ”dök upp från ingenstans” och ”inte cyklade på sin cykelbana” (kan jag tänka mig att de tänkte) och någon meter in blev jag omkörd i hög fart och med litet avstånd i sidled av en mindre bilkö.

Som cyklist som plötsligt hamnat på femtioväg pågrundavvägarbeteellervaddetnuär så letar man ju efter instruktioner om när man ska återvända till cykelbanan. Men det kom aldrig några sådana, istället gissade vi allihop – några återvände vid rödljus, några kämpade sig upp för trottoarkanten, där en kvinna på klassisk damcykel halkade med framdäcket och höll på att välta.

Och jag inser plötsligt att jag varit med om det här tidigare. När? För fyra år sedan, 2010. Det var faktiskt ett av skälen till att Cyklistbloggen föddes. Så här såg det ut då:

No more bikeroad for you!

No more bikeroad for you!

Och så här skrev vi:

”Ingen varning i förväg, ingen hänvisning, bara ett tvärstopp. I princip delades klungan i två, ett gäng gav sig ut i körbanan, ett annat körde helt enkelt runt och fortsatte. Jag misstänkte att de ville att man skulle cykla på kajen, men jag skrev till kommunen (…)”

2014 är respekten för cyklisters liv ungefär lika låg. Cyklister klarar sig alltid. De tar sig fram. Det är ju som ett slags fotgängare, eller hur?

En cykelstad i världsklass.

EDIT: Den som känner sig hågad kan felanmäla här:

Felanmälan Stockholm

 

(Varför spärrades hela cykelbanan av? Jo, för att det skulle till en busshållplats:)

Busshållplats

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

22 Comments on "Känt hamburgerhak tackar cyklister och Stockholm försöker få dem ihjälkörda"

avatar
  Subscribe  
Notify of
HBjerhag
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Känt hamburgerhak tackar cyklister och Stockholm försöker få dem ihjälkörda http://t.co/22ckv30j0F #cykla #08pol

Håkan
Guest
Member

Visst var det så att ni fick P4Stockholm att starta med trafikrapportering även för cyklister? Har de nämnt något på trafikradion om avstängningen? Hur fungerar det i övrigt, varnas cyklister på trafikradion?

Richard
Guest
Member

Cyklade där igår ikväll. De har tagit bort avstägningen. Någon ansvarig måste ha läst Cyklistbloggen 🙂

Hållplatsen är dock kvar men suggan är i alla fall rätt vriden.

tioPepe60
Guest
Member

RT @cykelbloggar: Cyklistbloggen: Känt hamburgerhak tackar cyklister och Stockholm försöker få dem ihjälkörda http://t.co/Uxk6SvB5Yr @Cykli…

Jakob Hammarbäck
Guest
Member

Hej Christian. Jakob på Pilotplats Cykel här. Vi funderade faktiskt tidigt på att en åtgärd på Götgatan skulle vara såna här papperskorgar.

Extra stor öppning, och i höjd för att slänga i farten.

Som den här tex https://www.youtube.com/watch?v=fNjjYVLcBW0

Men tyvärr blev det inte denna gång.

da_hajhaj
Guest
Member

Finns liknande i malmö, jag tycker de är mest en ploj dock, man får stanna för att vara säker på att skräpet säkert hamnar i tinnan.

Anders Andersson
Guest
Member

Framför allt är Stockholms alla street-smarta måsar och kråkor framme direkt – så skräpet stannar inte mer än någon minut i en sån tunna.

Richard
Guest
Member

Jippie! Gångtrafikanter, cyklister OCH nu också personer som ska gå på och av bussen ska dela på det redan smala utrymmet. Väldigt genomtänkt SL.

Vem vill vara med och bära bort SL-skylten till kajkanten i natt och ”hoppsan” tappa den i vattnet?

Fredrik Jönsson
Guest
Member

Felanmält.

Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

Det blev ord och inga visor från mig, jag blir så jävla arg på den här skiten. Svineri i världsklass.

Fredrik Jönsson
Guest
Member

Jag måste nog erkänna att ord som ”dårskap” och ”idioti” slank ur mig i sammanhanget.

Parkley
Guest
Member

Så några hundra meter cykelbana avstängd för en busshållplats? Hur länge ska det vara en busshållplats? Rimligtvore väl att också spärra högra körfältet för bilar och låta cyklisterna cykla där. En kompromiss för alla trafikslag…

Erik Johansson
Guest
Member

Skulle vara schysst om folk säger till när de tar bort avspärrningen. Det nämns inte på trafiken.nu. 🙁

Jag väljer andra sidan Gamla stan tills detta är fixat, det är ok med några minuter/500m extra för mig.

violanders
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Känt hamburgerhak tackar cyklister och Stockholm försöker få dem ihjälkörda http://t.co/22ckv30j0F #cykla #08pol

Greijus
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Känt hamburgerhak tackar cyklister och Stockholm försöker få dem ihjälkörda http://t.co/22ckv30j0F #cykla #08pol

KristerIsaksson
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Känt hamburgerhak tackar cyklister och Stockholm försöker få dem ihjälkörda http://t.co/22ckv30j0F #cykla #08pol

peppelorum
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Känt hamburgerhak tackar cyklister och Stockholm försöker få dem ihjälkörda http://t.co/22ckv30j0F #cykla #08pol

Kaffekvarnen
Guest
Member

@Cyklistbloggen beror nog på hur cyklisterna kör.

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: Känt hamburgerhak tackar cyklister och Stockholm försöker få dem ihjälkörda http://t.co/Uxk6SvB5Yr @Cyklistbloggen