Snälla – skylta upp när ni står i cykelbanan. Ordentligt!

| 25 kommentarer

Vi har skrivit massor av inlägg om vikten att vägarbeten skyltas upp, ordentligt, också när cykelbanan drabbas. Det är ju inte alltid så att det sker.

Ett par kablar är väl inget farligt?

Ett par kablar är väl inget farligt?

Titta till exempel på den här filmen. En bred fin cykelbana går in i en tunnel. Där ligger en liten tunn slang över banan.

Cykelvägbanan är på riktigt. Cyklister kör fortare än fotgängare. De måste få en rimlig chans att uppfatta att det pågår ett arbete och vad det innebär.

Det är inte bara för cyklisternas skull. Vi är övertygade om att det inte är toppkul att ha cyklister som kör fort förbi när man vägarbetar. Är det ordentligt skyltat får vi en chans att dra ner på farten och anpassa oss efter omständigheterna.

Läs också redaktionellt utvalt:

Varningskyltar varnar för farliga hinder i cykelbanan. När de används.

Ospända kablar dumpade över cykelbanan

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

25 Comments on "Snälla – skylta upp när ni står i cykelbanan. Ordentligt!"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Maria Sterner
Guest
Member

Det är lite skräckfilmskänsla att titta på den där filmen. Man vet att något obehagligt kommer men inte vad…..

Aliide
Guest
Member

Men ställ inte varningsskyltar mitt i cykelbanan! Vanligt förekommande. Varningen första hindret. Särskilt om man ställt den mitt i skymd tvär kurva… Hur går det till när de tänker? (inte tänker)

mikaelrenstrand
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Snälla vägarbetare – skylta upp när ni står i cykelbanan. Ordentligt! http://t.co/kaoFexFSWb #cykla

forstao
Guest
Member

@gbgcyklaren @Cyklistbloggen låter rimligt för båda parters skull, vad tror du orsaken är till att det glöms?

Robert Andersson
Guest
Member

Generellt så är det dålig skyltning bland anläggningsföretagen.

Förra veckan så gick jag vid ett vägarbete, GCM-vägen användes som parkeringsplats utav byggfordonen. Det stod då en skylt lutad mot fordonen, gående hänvisas till andra sidan. För att komma till andra sidan så går man över och hoppar över ett räcka och nedför en brant backe. De som inte vill klättra går på körbanan förbi platsen, och sedan går av vid nästa vägkorsning.

Detta hade kunnat lösas bättre genom skyltning vid de gång- och cykeltunnlar som finns, några 100 meter bort. Men man orkar nog inte bära skyltarna så långt.

Ingrid
Guest
Member

Ofta vet inte heller de som ställer upp skyltarna varifrån cyklister och gående kommer. Här ställde de upp skyltar i vardera änden av en liten parkväg mellan två små bostadsgatorna, nästan helt utan trafik, när den väg som verkligen används var den korsande som ansluter till huvud-gc-vägen och huvudvägen genom området. Dessutom är det så dags med en skylt när man redan SER bygget och sandhögen på vägen.

Ms_Xx
Guest
Member

Skulle även uppskatta om de slutade att ställa sina vägarbetsskyltar för bilister mitt i cykelbanorna. Väldigt vanligt på t.ex. Slussen, en tillräckligt farlig trafikmiljö för cyklister utan att behöva gira ut framför stressade busschaufförer och vilsna bilister p.g.a. plötsligt uppdykande skylt mitt i vägen…

Anders Andersson
Guest
Member

Rekommenderar dig att ta dig tid att stanna och flytta skylten (om det går). Ställ den gärna i bilvägen (skyltar för bilar = ta av bilvägen). Oftast händer ingenting och den får stå kvar på sitt nya ställe, men emellanåt blir det kanske en liten tankeväckare till entreprenören att tänka igenom sin skyltplacering,

Aliide
Guest
Member

Varför ska jag korrigera deras jobb? Oftast girar man ju förbi för man vill komma fram till jobbet i tid, stanna och flytta skyltar för att ingen har tänkt, nej tack. Hellre lyfter jag luren när jag ha tid.

Anders Andersson
Guest
Member

Det är ditt eget val om du vill ha resultat eller om du bara vill gnälla lite i telefon. Du fick ett tips – använd det om du vill, eller framhärda i meningslöst telefonerande….

Erik Johansson
Guest
Member

Eh. Med tanke på hur snabbt de brukar flyttas upp i cykelbanan igen så är det väl lite meningslöst.

Anders Andersson
Guest
Member

Jag har inte den erfarenheten – de brukar få stå kvar där jag ställer dem. Men annars är det väl bara utnötningstaktik som gäller. Vi får mala ned dem med envishet och mångfald – Vi är trots allt betydligt fler…

Ms_Xx
Guest
Member

Jag brukar göra det ibland men det är för krångligt när man har fullt med grejer på cykelstyret (vilket oftast är fallet).
Skulle väldigt gärna vilja att de som handlar upp vägarbeten gav ordentliga instruktioner om vad som gäller (inga skyltar i cykelbanor/cykelfält), och att det utgick viten vid bryte mot det.
Annars håller jag med, felaktigt placerade skyltar bör flyttas på!

Anders Andersson
Guest
Member

Misstänker att instruktionerna är bra – men att det inte finns pengar nog att kontrollera varenda sak på plats.

Det är nog så att väldigt få är beredda att höja skatten för att tjänstemännen ska gå ut med block och penna och bocka av varenda skylt som sätts upp – det blir lite väl byråkratiskt och löjeväckande…och de hårt trängda domstolarna bör väl ändå prioritera andra uppgifter?

Jag tror på att flytta skyltarna. Är vi många som satt oss i sinnet att göra det, så kan du rulla förbi de dagar du har mycket på styret, och göra din insats en annan gång.

Ms_Xx
Guest
Member

I morse stod skylten i cykelbanan på Slussen precis vid ett räcke, så jag flyttade på den (kunde luta cykeln mot räcket). Pratade även med vägarbetarna (trevliga!) som intygade att de inte ställer skyltarna i cykelbanorna, men skyltarna flyttas runt av folk. Grindar kastas omkull etc.

Ang. instruktionerna, nej, jag misstänker starkt att de inte är bra. Vad jag vet finns inget i ama om huruvida skyltar får placeras i cykelbanor eller inte. Och att man skulle behöva höja skatten och ha tjänstemän som springer runt och kontrollerar, kom igen. Om man tar problemet på allvar räcker det med att tillräckligt många ur allmänheten felanmäler när det inträffar så kan man skicka ut en besiktningsman bara dit och då. Inte ha dyrt folk som springer runt och kollar skyltar.

För övrigt utför besiktningsmän i markbyggprojekt (gissar även husbyggen) massor av inspektioner under byggtiden, av utförande, arbetsmiljö etc, står det en skylt på galen plats kan det säkert noteras i samband med det.

Finns viljan går mycket att lösa utan att krångla till det för mycket. Jag misstänker starkt att fokus helt enkelt har legat någon annanstans, men det kan ju flyttas/vidgas (om man vill!).

Anders Andersson
Guest
Member

Jobba du på ditt sätt så jobbar jag vidare på mitt – press från båda håll ger kanske bäst resultat.

Ms_Xx
Guest
Member

Ja, och jag blir glad och tacksam för varje skylt du flyttar (så att jag slipper) 😉

JohanJohnsson
Guest
Member

när det var städning/klottersanering på älvsjöstation och cykelgaraget senast så vurpade jag på en av deras slangar som låg rakt över cykelrampen på väg ut ur garaget :/

precis som på videon vurpade jag fast på annat ställe bara

Erik Johansson
Guest
Member

En sådan där slang orsaken till min enda riktigt farliga vurpa, jag styrde faktiskt precis som på videon vilket är helt fel, när slangar ligger så där måste man ta dom rakt på. Vilket innebär rejäl inbromsning.

Anders
Guest
Member

Nåt man lär sig på mountainbike – ta rötter rakt över och inte på snedden! 🙂

Hoogens
Guest
Member

Snälla vägarbetare – skylta upp när ni står i cykelbanan. Ordentligt! http://t.co/hoYdGA6XH1

mansalmered
Guest
Member

RT @gbgcyklaren: ”Snälla vägarbetare – skylta upp när ni står i cykelbanan. Ordentligt!” http://t.co/M7VGvH6yMc via @cyklistbloggen

gbgcyklaren
Guest
Member

”Snälla vägarbetare – skylta upp när ni står i cykelbanan. Ordentligt!” http://t.co/M7VGvH6yMc via @cyklistbloggen

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: Snälla vägarbetare – skylta upp när ni står i cykelbanan. Ordentligt! http://t.co/CPCeyZYkU5 @Cyklistbloggen

RobertSchmatz
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Snälla vägarbetare – skylta upp när ni står i cykelbanan. Ordentligt! http://t.co/kaoFexFSWb #cykla