Nya handskar! Ingen ny ringklocka! Hösten här är, dags för utrustning!

| 20 kommentarer

Hösten är här, det börjar bli kallt och jag har letat länge efter ett par handskar som inte är kolsvarta. Av någon anledning så verkar det jättepopulärt att göra alla höstkläder i mörka färger. Men nu hittade jag äntligen ett par knall-gula:

Nya handskar

När man precis landat på Mars och ska till att fixa Curiosity-rovern, så gäller det att ha bra handskar.

De fungerar utmärkt, håller även vatten borta i regn och syns något otroligt. Funkar lysande när man räcker ut handen för att svänga. Nackdelen är att fodret är lite löst, vilket är irriterande när man ska växla.

En annan nackdel med handskar är att de ringklockor som kommer med cyklar nuförtiden uppenbarligen utformades för minifingrar. Det är stört omöjligt att ringa på min när jag har handskar på och det är ju fullständigt värdelöst.

Så, jag letar nytt. Cykelaffärerna där jag rör mig i Stockholms city har bara samma fjutt-ringklockor så jag letar efter någon på nätet. En som fungerar med handskar, låter högt – men gärna vänligt. Jag har sett en del som sitter på lådcyklar som låter som en liten gong-gong. Något sånt.

Eller varför inte en sån här som satt på cykeln bredvid min i stället. Fantastiskt snygg. Verkar kunna fungera. Var köper man?

ringklocka

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

20 Comments on "Nya handskar! Ingen ny ringklocka! Hösten här är, dags för utrustning!"

Notify of
avatar
Johan
Guest

Rekommenderar Widek dingdong: http://www.widek.nl/en/products/product/?productWidek_id=4 Vänligt ljud som närapå gör folk glada när man plingar på dem.

Christel
Guest

Jag har förmånen att komma till Amsterdam regelbundet och brukar handla cykelprylar där. Roligt sortiment och grejer som inte så ofta finns här hemma. På deras Hema finns enorma ding-dong-klockor med stor ringflärp som låter lite som en kyrkklocka i miniatyr, och de kostar bara en femtiolapp. Designtorget har likadana men då fyra gånger så dyra …

Hasse
Guest

Smaken är som baken, men själv tycker jag att “ping” låter aggressivt och ettrigt, medan “ding-dong” låter trevligt och avslappnat. Jag har en sådan där “oversized” ding-dong-ringklocka som funkar utmärkt i stadstrafik.

Richard
Guest

Vad som låter aggressivt i fallande ordning: fartyg, tåg, lastbilar, bilar, cyklar.

Oavsett vilken ringklocka vi kan inte en cykelsignal låta aggressivt. Jag kör med pärlan eftersom signalen är välbekant, ingen snor den och den är outslitlig.

En cykelsignal ska ge högt ljud så man kan använda den långt ifrån. Jag använder den i 8 av 10 fall för att få bort gångtrafikanter från cykelbanan (eller hindra dem från att gå över utan att titta). 2 av 10 är för omkörning när person framför inte håller sig till höger. Cyklister som cyklar i bredd plingar jag däremot aldrig på. Det är bara trevligt mär cyklister cyklar i bredd och pratar. Mer sånt i Stockholm tack!

Hasse
Guest

“Vad som låter aggressivt i fallande ordning: fartyg, tåg, lastbilar, bilar, cyklar.” Visst, men nu råkade vi inte jämföra fordon utan ljudet från olika sorters cykelringklockor.

“Oavsett vilken ringklocka vi kan inte en cykelsignal låta aggressivt.” Jo, jag tycker att “ping” inte alls låter trevligt. Det låter in mina öron som att det inte bara kommer en cyklist, utan en ilsken cyklist.

Richard
Guest

Den bästa ringklockan är den som sitter på styret. Det är alltså värre och mer aggressivt att INTE ha en ringklocka än att ha en som låter “ping”.

Om bilar skulle låta “ping” skulle du också tycka att det låter som en aggressiv bilist?

En ringklocka är till för att varna eller uppmärksamma andra. Då bör man välja ett ljud som uppfattas som en ringklocka från en cykel och inte ett klockspel från Österrike. Det är kontraproduktivt.

Yepp – jag tycker det är olyckligt att du har fått för dig att “ping” låter aggresivt. I stadstrafik är det bland det gulligaste du kan höra i kakafonin av biltutor, inbromsningsr, rivstarter, diselmotorer på tomgång, MC som drar på för mycket. Till och med backande lastbilar låter mer aggressivt än ett “ping” eftersom man kan bli mosad.

Hasse
Guest

Men kära nån, du behöver inte hålla med mig, men sluta förklara självklarheter. Det är så himla irriterande! ALLA VET att vilken ringklockan som helst är bättre än ingen ringklocka alls, till och med de som cyklar utan ringklocka vet det. Och jag VET vad en ringklocka är till för.

Men ÅTERIGEN: nu råkade jag jämföra ljudet från olika sorters cykelringklockor, och jag tycker ping låter otrevligt och ding-dong låter sympatiskt. Får jag tycka det, tack?

Richard
Guest
Men kära nån, varför är du så lättkränkt? Måste alla hålla med dig för att du inte ska gå bananas? Ett “pling” kan aldrig vara aggressivt, däremot ett ihållande “pling-pling-pling-pling-pling-pling-pling-pling-pling” vilket kan jämföras med skilnaden av en lätt biltuta (“hej bilist som är framför mig, det är grönt nu”) och en hårt, ihållande tutning (“flytta på dig din jävel, jag har bråttom”). Kan du förstå denna nyansskillnad? Eller förklarar jag självklarheter igen som irriterar dig? Jag har följt Cyklistbloggen i flera år och ljudet på ringklockor har tagits upp tidigare. Jag har då läst att en del till och med undviker att använda ringklocka av rädsla för att öka cykelhatet. Det har även diskuterats när man ska använda klockan (10 meter ifrån eller två meter ifrån?). Istället för att tänka innanför boxen som du (tråden handlar om vilka ljud som är trevligast, alltså måste du skriva om vilket ljud som är trevligt eller otrevligt) så tänkte jag utanför boxen (varför ska vi cyklister vara så rädda för att använda ringklocka och varför är vi så ängsliga hur en viss ringklocka uppfattas). Bilister har inte denna ängslighet. Min uppfattning är att ringklockor ska användas och att ingen ringklocka är agrressiv om… Read more »
Hasse
Guest

Jag vågar nog påstå att jag inte särskilt lättkränkt, jag är faktiskt inte kränkt överhuvudtaget. Och jag går inte “bananas”, bara för att du och jag hamnar i en ordväxling med ett låt oss säga lite mer ansträngt tonläge.

Ingen måste hålla med mig. Tvärtom, jag har ju poängterat flera gånger att det är bara min personliga smak när jag tycker att ping låter osympatiskt, varken mer eller mindre. Hur kan du missa nåt så uppenbart? Antagligen gör du det med flit. Jag har svårt att föreställa mig att du är läser dåligt.

Ja, jag förstår givetvis nyansskillnaden mellan ett pling och ett ihållande plingande. Men jag håller som sagt inte med om att ett pling aldrig kan vara aggressivt. Hur en signal låter är per definition subjektivt, det beror på vem som lyssnar. Själv anser jag att det är något med själva ljudet som är grundläggande fel. Det var hela min poäng från början.

Richard
Guest

Jo tack, vad du tycker och att ingen behöver hålla med dig har vi alla förstått till förbannelse. Men om jag stjäl din dyrbara tid med självklarheter som irriterar dig, läs inte mina kommentarer och framför allt svara inte på dem.

Det var min förhoppning att min första kommentar skulle kanske skapa ett sidospår: varför är en del cyklister så ängsliga att en ringklocka kan uppfattas som aggressivt ljud? Du kunde ha låtit min kommentar fått vara istället för att smälla mig i huvudet vad du anser att tråden enbart ska handla om. Istället för en trevlig tråd med kanske två spår: “vilken ringklocka ska man köpa” OCH “varför använder inte alla sina ringklockor” har det blivit ett tröttsamt gräl mellan oss som ingen uppskattar – minst av allt moderatorn som behöver köpa en ny ringklocka och slängde ut en fråga. Av respekt för Cyklistbloggens grundare och seriösa kommentarorer avslutar jag nu detta tjafs.

Christian Gillinger
Guest

Jag håller med Hasse här. Jag tycker det känns betydligt bättre att plinga med en av de där stora klockorna som jag testat på lådcyklar. De låter vänliga. Små klockor låter ettrigare och jag inbillar mig att gående känner skillnad. Men det är väl inte någon dealbreaker när klocka ska välja, åtminstone inte för mig.

Sen kommer man alltid få någon emot sig. Tittar man i sociala medier blir man avskydd om man plingar, avskydd om man inte plingar. Det har nog mindre med ringklocka än grundinställning till cyklister att göra tror jag.

Erik Johansson
Guest

Du kallade den stora majoriteten som plingar för “ilskna cyklister”. När man utgår från den punkten så blir det så klart en känslodiskussion.

not(Richard)
Guest

Naturligtvis får du inte tycka det. Lika lite som jag får tycka att fartyg och tåg, speciellt gamla ångvisslor, inte låter ett dugg aggressivt utan hemtrevligt, och att ping låter ungefär lika gulligt som en bricka med dricksglas som går i golvet. Jag är t o m så fel ute att jag (när buren av apostlahästar) tycker att ett “ohoj!” eller “ursäkta” är mindre aggressivt än ett ping. Varför? Richard har sagt så och då är det naturligtvis så.

Dmitri Fedortchenko
Guest

För övrigt så är Cranes stora ringklocka (den på bilden) den mest högljudda som jag någonsin har hört. Funkar skitbra! Rekommenderas varmt.

Dmitri Fedortchenko
Guest

Norvelo säljer Crane, även A-T-R (and the revolution) tror jag.

Björn Stenberg
Guest

Min erfarenhet är att Pärlan är den ringklocka som fungerar bäst. Den har ett ringljud som verkar inpräntat i ryggraden hos de flesta människor. Dessutom kan den hanteras även med de grövsta vintervantar på.

Erik Johansson
Guest

Har två båda kärvar och är svåra att få pling i.

Anders Andersson
Guest

Buslätt att fixa – skruva isär och borsta bort lite rost, spraya lite 5-56 och skruva ihop igen. Gjort på 10 min = kortare tid än att googla upp en internetförsäljare. Dessutom spar du en massa koldioxid och genererar en biltranport mindre…

evilrobotics
Guest

Jag köpte min Crane-ringklocka från http://hubjub.co.uk/index.php/store/bells

cykelbloggar
Guest

Cyklistbloggen: Nya handskar! Ingen ny ringklocka! Hösten här är, dags för utrustning! http://t.co/Nfg7yvgz8V @Cyklistbloggen

wpDiscuz