Ett stulet framhjul senare

| 18 kommentarer

Jag hade lämnat barnen på skolan och hade bestämt att jag skulle åka T-bana till jobbet för att försöka bli av med min långdragna förkylning genom fysisk vila. Jag brukar alltid ha två lås till cykeln, ett Abus Granit Futura och ett Abus Steel-O-Flex. Inalles cirka 2,5 kilo lås att släpa på. Just denna dag låg dock det stora låset kvar i cykelgaraget på jobbet.

Kedjan på cykelstolpen räckte inte till bägge hjulen, varför jag låste fast bakhjul och ram i cykelstället. Jag har gjort så några gånger förut, men just denna dag gick det mindre bra.

stulet framhjul

Fredagskvällen kryddades alltså av ett stulet framhjul med tillhörande Revolight.

Tur i oturen var att min cykelhandlare hade ett lätt begagnat likadant hjul hemma, så för blott (?) 1200 kr kan jag sätta mig på cykeln imorgon igen.

Nytt hjuö

Så lärdomar från i fredags: Ta alltid med dina lås. Låst fast allt. Slappna inte av. Som vi brukar säga

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

18 Comments on "Ett stulet framhjul senare"

avatar
  Subscribe  
Notify of
E
Guest
Member

Hur lång tid stod cykeln ute? Vid vilken t-bana? I vilken typ av miljö stod den (utanför butik/cafe eller i ödslig cykelparkering)? Hade det hunnit bli mörkt? Jag vill ha mer detaljer. Jag låser aldrig fast framhjulet trots snabbkoppling, men lämnar aldrig heller cykeln ute i mer än 1-2 timmar. Parkerar helst på platser med mycket folk. Jag har hittills endast* blivit bestulen på en baklampa, fäst med kardborreband, en sen mörk kväll (efter 23) utanför Åhlens Ringen.

Henke
Guest
Member

Pitlocks FTW, låser aldrig hjulen och de är alltid kvar. 🙂

Frej
Guest
Member

Himla tråkigt att höra om stölden. Hjul är dyrt. 🙁

Det bästa hittills tycker jag är att använda ramlås på både fram- och bakhjul och sedan ett bra externt lås (t.ex. bygellås eller kedjelås) för att låsa fast ramen i cykelstället. Moderna ramlås är lätta och sparar tid när man ska låsa/låsa upp. Jag är förvånad över att jag inte ser fler på stan använda dem.

Jag skulle gärna se att fler cykeltillverkarna började satsa på att ha inbyggda smarta låssystem för ramen och båda hjulen. Cykellås är ett område där jag tycker det finns mycket kvar att uppfinna!

Richard
Guest
Member

Jag undrar just hur mycket kriminalitet ”smittar”. Någon snor ett framhjul. Offret snor en annans framhjul etc.

Dessutom: ju lättare och dyrare cykel du köper desto fler och tyngre lås måste du ha = totalvikten är (nästan) konstant.

Köp ett liten kryptonite för framhjulet.

silverrygg
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Ett stulet framhjul senare
http://t.co/HFwt0NrSH4 #cykla

Nils Calmsund
Guest
Member

Visst är det trist att man inte måste låsa fast ALLT för att det inte ska försvinna? Men med ett par http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;menu=1000,4,171;product=22888 tar det iaf lite längre tid för tjuven…

Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

1200kr för ett beggat framhjul? Eh… det låter fett dyrt för en pendlingshoj som du lämnar på gatan med snabbkoppling 😉

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: Ett stulet framhjul senare http://t.co/VUP8HY2xSt @Cyklistbloggen

Hanken84
Guest
Member

@Cyklistbloggen Samma sak hände mig i våras utanför min port. Vanlig cykelställ så låste framhjulet och sedan ramen med framhjulet…