”Man matar ormen i själen”

| 13 kommentarer

Erik Helmersson, DN, 2011:

”Det handlar alltså om medelålders män i lycra. Begreppet myntades av marknadsundersökningsföretaget Mintel i fjol och beskriver en veritabel guldgås för cykelbranschen. I Stockholm handlar det främst om män i närförort. Män som varje dag iklär sig det estetiskt mest motbjudande plagg som någonsin sytts, cykeltävlingsdressen, och beger sig till jobbet på en 30-växlad cykel för 20.000 kronor. ”

Erik Helmersson, DN, 2014:

”I sitt tal på onsdagen tyckte Miljöpartiets språkrör Åsa Romson att uttrycket ”vita, heterosexuella, medelålders män” var så träffsäkert att hon använde det tre gånger. Veronica Palm (S) twittrade härom veckan slentrianmässigt att ”vita medelålders män” var ”fräcka och otrevliga på cykelbanan (också)”.

Språkbruket glider in och ger i sommarkylan värmande klick i sociala medier. Känslan av utdefinierande av andra och indefinierande av sig själv är, som sagt, ofta mycket behaglig. Man matar ormen i själen och mår för ett ögonblick bättre.”

Man matar ormen i själen och mår för ett ögonblick bättre. Det var inte vi som sa det.

(för tydlighets skull: Vi tar inte ställning till vad Åsa Romson sa eller inte sa eller vad Veronica Palm twittrade)

Läs också:
Det finns inga cyklister

Fåfänga cyklister provocerar

Cyklisthat i media

Cyklisternas egen Godwins lag

Författare: Cyklistbloggen

Vi som bloggar här är Christian Gillinger och Jeroen Wolfers. Vi är två Stockholmscyklister som huvudsakligen använder cykeln för att komma till och från våra respektive jobb. Vi cyklar istället för att köra bil eller åka kommunalt och vi vill att cykling ska kännas lika säkert och få samma villkor som alla andra trafikslag. Vi hoppas att vi drar vårt strå till stacken för att se till att göra Stockholm till en vettig cykelstad. Kommentera gärna!

Leave a Reply

13 Comments on "”Man matar ormen i själen”"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Christer Holmström
Guest
Member

Jag har slutat läsa Helmerssons alster för länge sedan. Han är alldeles för fördomsfull, inskränkt och självgod.

johan
Guest
Member

Strängt taget har ni ju faktist tagit ställning till vad Palm och Romson sa eftersom ni tog upp ämnet som ett exempel på en inkonsekvens. Eftersom ni ogillar Helmerssons citat rörande cyklister följer att ni ogillar Palms och Romsons citat.

Det är förvisso inget att skämmas för, jag ogillar också deras citat.

Christian
Admin
Member

Nja, jag har ingen aning om vad Romson sa, och ja, jag såg visserligen Palms tweet och det var ju ett klassiskt tråkigt ”cyklistersombunt”-tweet, men det var inte det udden riktade sig mot den här gången, utan Helmersons ”man ska inte vara fördomsfull mot grupper – utom när jag själv är det”- inkonsekvens.

non
Guest
Member

Finns det inget bättre att skriva om än att känna sig kränkt och ha omotiverade citat som inte ges någon bakgrund till?
Ni kan bättre och har gjort bättre.

Christian
Admin
Member

Det finns det säkert, men just slentrianmässiga fördomar mot cyklister har vi ju skrivit om tidigare. När en skribent på ledarplats i en av Sveriges största morgontidningar å ena sidan uttrycker sig fördomsfullt mot en grupp, i det här fallet en grupp cyklister, å andra sidan i en ledare senare kritiserar andra för att göra samma sak så tycker vi att det är värt en post.

Alla håller såklart inte med. Det är vi medvetna om.

Richard
Guest
Member

Erik Helmersson är föraktfull för män i funktionella tighta kläder och har enligt mig en snudd på homofobisk ton.

Veronica Palm tycks hata moderater och finansfolk till den milda grad att hon gör en märklig tankevurpa och ogillar alla vita män som cyklar i kostym utan hjälm.

Båda dessa personers cyklisthat bör helst inte sammanfogas mer än att de ogillar starkt cyklande män: Erik ogillar manliga lycracyklister och Veronica manliga cyklister i kostym.

Själv är jag vit medelålders man utan hjälm som cyklar i jeans. Vet inte vem som hatar mig men det finns säkert någon där ute. Bor på söder gör jag också. Fy fan. Prettosöder! Bara en sån sak.

Kolle
Guest
Member

Men att klä sig estetiskt tilltalande och glida fram i ett metallskal drivet av fossiliserad energi som ställer till jäkelskap med atmosfären och livet på jorden är att föredra?

Cykla gärna, med hjälm, utan hjälm med fula kläder eller med snygga. Men allt cyklande är bättre än att spy ut skit ur avgasröret. Varje kilometer cyklad är ett vunnet slag för en bättre framtid, oavsett om det är en vit heterosexuell medelålders man i randig, tajt, cykeltröja.

sadeln
Guest
Member

Hahaha! Erik Helmersson kastar ur sig stereotyper oftare än andra äter frukost, men ser det inte själv.

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: ”Man matar ormen i själen”
http://t.co/S3kente0Si #cykla

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: ”Man matar ormen i själen” http://t.co/DbXF1Lult4 @Cyklistbloggen

ekstromenator
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: ”Man matar ormen i själen”
http://t.co/S3kente0Si #cykla

ErikSandblom
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: ”Man matar ormen i själen”
http://t.co/S3kente0Si #cykla

eriksandblom
Guest
Member

Hahaha! Jag missade det faktiskt!