Elva dagar i bilkö för Stockholmarna

| 3 kommentarer

För två år sedan skrev vi om att stockholmarna spenderar mer tid på väg till och från jobbet än de har semester. Och i dagens DN dyker den här rubriken upp:

Screen Shot 06-05-14 at 08.57 AM

Det handlar om en undersökning som GPS-tillverkaren Tomtom gjort. Enligt den var Stockholm Nordens värsta stad när det gäller bilköer. I rusningstid var förseningen 37 minuter. Det kan jag tro på, jag ser köerna dagligen på väg till jobbet. Så här såg det tex ut i höstas (ja, jag vet, introtexten är raljerande):

Det är ju synd ur många aspekter – bilköer är tråkiga att sitta i och det måste ju vara samhällsekonomiskt dumt att ha arbetskraften uppbunden på vägar elva dagar om året. Hade man haft dem på jobbet den tiden, kanske via något annat rent magiskt transportsätt, hade de ju gjort produktiv nytta istället.

Göteborg däremot sjönk från tredje plats till elfte plats på listan över städer med lång kötid. Då är det lite intressant att läsa Göteborgsposten som skriver att cyklingen ökat med 22 procent under samma tid. One more bike – one less car?

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

3 Comments on "Elva dagar i bilkö för Stockholmarna"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Englebengle
Guest
Member

@Cyklistbloggen glöm inte vad de jämför. Mycket motorväg ger ger hög snitthastighet i lågtrafik. Skillnaden blir större när man köar på Mväg

felix reychman
Guest
Member

Det finns ett cirkelresonemang i det där, och det är ju att den som helst åker bil gärna ser att ANDRA börjar cykla, för då blir det ju mer bilväg över åt just den som vill åka bil.

Gissar att många tänker så. Samtidigt som samma personer antagligen inte reflekterar över att om det investerades mer pengar på cykelinfra, skulle just JAG får mer plats på min väg, ändå.

PTFBYL
Guest
Member

Elva dagar i bilkö… ett snitt? (Tänk då isf hur många dagar de som oftast kör bil sitter i bilkö…!) @Cyklistbloggen