Cyklisternas egen Godwins lag

| 20 kommentarer

När cyklisterna ökar i tusental och därmed börjat ta plats så blir folk som måste lämna ifrån sig yta arga. Och det i sin tur gör att ämnet hamnar i mediafokus, där de som skriver ofta är upprörda men inte nödvändigtvis så jätteengagerade cyklister själva. Vips är “cyklistkriget” fött.

Och eftersom texter ska iväg snabbt och ilskan är så stor, så blir temana otroligt lika. Så lika att cyklismen efter några år av ökad cykling har fått sin egen Godwins lag. Godwins lag handlar om hur hätska diskussionen förr eller senare leder till att någon börjar jämföra diskussionsmotståndarna med Hitler eller nazisterna.

Screen Shot 06-23-14 at 09.06 AM

Wikipedia skriver:

Anspelningar på lagen syftar på att vidare diskussion kommer att vara lönlös, och den som liknar sin åsiktsmotståndare vid nazister kan anses ha förlorat diskussionen. 

Det handlar alltså om att folk blir så arga att de tappar koncepterna lite grann.

I cyklisternas fall brukar det här tillstånden uppnås redan i början av texterna och i cyklisternas variant handlar det om att få med tre beståndsdelar:

  1. Lycra (alternativt “gummikläder”, “blöjbyxor”, “MEMIL” eller “racerpyjamas”).
  2. Dyr cykel. “Dyr” betyder allt från 10 000 och uppåt. Alltså ungefär lika mycket som en ny bil. Eller nått.
  3. En hänvisning till Tour de France. I Tour de France kör cyklisterna mellan 15 och 30 km/h.

Extra bonus får man numera om man lyckas få in ordet “livsstil” också. Folk cyklar inte för att det är ett bra transportsätt. De cyklar för att det är en livsstil. Eller ännu hellre en “livstilsmarkör”. Eftersom det ju främst handlar om statusjakt. För som alla ledartexter och krönikor om cyklister visar så har cyklister hög status i samhället.

Sen behöver texten inte alls handla om tävlingcyklister, utan kan handla om vilken cykelsituation som helst. Precis som den där nätdiskussionen inte behöver ha handlat om andra världskriget för att nazisterna ska nämnas.

Under tiden fortsätter vi som mest bara vill komma fram i lugn och ro att trampa på. För den stora fördelen med cykling är inte att man får så hög status någonstans. Utan att det inte är så märkvärdigt alls.

 

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

20 Comments on "Cyklisternas egen Godwins lag"

Notify of
avatar
trackback

[…] Läs också: Cyklisternas egen Godwins lag […]

trackback

[…] Vi har ju tidigare skrivit om cyklismens egen variant av Godwins lag (Godwins lag=att folk av någon anledning förr eller senare i en nätdiskussion kommer att jämföra med Hitler): […]

trackback

[…] Läs också (apropå Lycra och journalister): Cyklisternas egen Godwins lag […]

trackback

[…] positiva är väl kanske att Tour De France inte nämndes alls. Och att det skrivs över […]

trackback

[…] att berätta hur han tror att man kan göra staden säkrare för cyklisterna. Och boom! Där kom Tour de France-liknelsen likt ett brev på […]

trackback

[…] på allvar. Det är ingen riktig trafikgrupp och har inga riktiga behov. Att cykla är bara ett ställningstagande, cyklister har aldrig bråttom och i grund och botten vill ju alla cyklister egentligen ha en […]

trackback

[…] tar upp ledarskribenters artiklar och en föreställning om ”cykelkriget”. De skriver också att ”När cyklisterna ökar i tusental och därmed börjat ta plats så blir folk som måste […]

trackback

[…] Cyklisternas egen Godwins lag […]

Greijus
Guest

RT @Cyklistbloggen: Cyklisternas egen Godwins lag: http://t.co/kfnBtysRnN #cykla

PerErikHahn
Guest

RT @Cyklistbloggen: Cyklisternas egen Godwins lag: http://t.co/kfnBtysRnN #cykla

violanders
Guest

RT @Cyklistbloggen: Cyklisternas egen Godwins lag: http://t.co/kfnBtysRnN #cykla

cykelliberalen
Guest

RT @johank76: Cyklisternas egen Godwins lag | Cyklistbloggen http://t.co/E4aRd0HUsd

jeppedylarsen
Guest

RT @Cyklistbloggen: Cyklisternas egen Godwins lag: http://t.co/kfnBtysRnN #cykla

johank76
Guest

Cyklisternas egen Godwins lag | Cyklistbloggen http://t.co/E4aRd0HUsd

cykelbloggar
Guest

Cyklistbloggen: Cyklisternas egen Godwins lag http://t.co/ltduoAJpLy @Cyklistbloggen

Zäta
Guest

Som svar på de arga debattinläggen från mediafolket på Södermalm svarar de kränkta cyklisterna att de räddar planeten tack vare sitt miljövänliga färdmedel samtidigt som de gör jämställdheten en tjänst i samma nivå som Rosa Parks, Martin Luther King och Nelson Mandela. Minst.

för en säkerhets skull: 😉

Christian Gillinger
Guest

Ja hade priset för att få hojja till och från jobbet varit 27 år i fängelse på Robben Island hade jag nog tagit tunnelbanan. Men det är jag det.

Richard
Guest

Jag är helt övertygad om att vi cyklister även upprätthåller världsfreden också 😉

PS Jag har aldrig sett Hitler på en cykel. Yepp, min teori håller alltså!

Racern
Guest

Ha, ha Ingen har väl heller sett Mao på en cykel, eller Stalin, eller Robert Mugabe eller…så javisst, om alla började cykla i stället för att döda (med plåtlådor eller andra vapen) skulle världen helt klart se annorlunda ut.

KristerIsaksson
Guest

RT @Cyklistbloggen: Cyklisternas egen Godwins lag: http://t.co/kfnBtysRnN #cykla

wpDiscuz