Norska Vägverket: Cyklister och bilister har lika rätt till vägen

| 22 kommentarer

Norska vägverket har gjort några videor. Jag tycker de är fantastiskt roliga:

Här är fler:

Och här är resten av kampanjen.

Via Cécile Everett

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

22 Comments on "Norska Vägverket: Cyklister och bilister har lika rätt till vägen"

avatar
  Subscribe  
Notify of
DKihlberg
Guest
Member

Hysteriskt bra filmer från Norska Vägverket: Cyklister och bilister har lika rätt till vägen http://t.co/jdmbyCvQi8

Ms_Xx
Guest
Member

Haha, underbart! Väldigt bra. Bra att vrida lite på perpektiven så att även de minst fritänkande ser det absurda i invanda situationer.

Känner mig lite träffad av den sista (att hindra bilister från att passera), gör så ibland där det bara är för trångt för att bilarna ska kunna komma förbi utan att det är farligt för mig (men jäklar vad man cyklar på framåt då!).

Den i hissen händer mig som petit kvinna då och då. I hissar. Inklämd i ett hörn bakom en stor rygg, skitkul. Slutklämmen har jag dock aldrig varit med om 🙂

Saknar 70- och -80-talens Anslagstavlan på TV…

felix reychman
Guest
Member

Riktigt riktigt bra.
Notera också hur man valt att porträttera ”bilisten”, som arketypen för den aggressiva bilisten, som en vit man, i kostym, 50+. Precis de som helt enkelt alltid är vana att få som de vill, och tycker det är självklart att de har rätt att sitta en i en enorm bil på en väg, och ser sig själva som oerhört viktiga.

Ja, jag är en smula fördomsfull.

Fundersam
Guest
Member

Senaste buffliga bilist jag kan komma ihåg (från i tisdags) var en ung kvinna med cigarett i ena handen som trängde sig förbi en buss som skulle ut från en busshållplats utanför ett par skolor. När jag tänker efter, så har de flesta bilister som på sistone ställt till det för mig som cyklist (kört mot rött vid cykelöverfart, kört på cykelbana, osv.) varit kvinnor (ibland med det typiskt ”manliga” beteendet: jag kör stor SUV så jag har företräde).

Ms_Xx
Guest
Member

Tja, det brukar vara såna som knuffar undan en när det är för trångt på trottoaren (händer med jämna mellanrum), bara går rakt på, som om de inte ser att man finns, och som ställer sig tätt framför en med ryggen mot i hissen, precis som i filmen ovan. Bara medelåders män. Fördomar finns i alla fall ibland av en anledning.

felix reychman
Guest
Member

Det är märkligt hur samma grupp dyker upp som skurkar i alla diskussioner där konstruktionen ”maktordning” dyker upp. 🙂
Här: Trafikmaktordning.

Och hur beter jag mig själv nu, som pekar ut en Grupp, samtidigt som jag blir så förbannad på alla som talar om cyklister?

Där ser vi hur lätt det är…

Ms_Xx
Guest
Member

Fast det är ju lite skillnad mellan att konstatera att alla människor som hittills har gått rakt in i en på trottoaren som om man var gjord av luft alt. i hissar ställt sig med ryggen mot en som om man inte fanns är män i en viss ålder och att påstå att alla medelålders män är bufflar.

Det verkar tyvärr finnas en liten spillra människor, som allra oftast tillhör samma grupp ”medelålders män”, som av någon anledning inte har fått lära sig att visa normal hänsyn. Antagligen bristande uppfostran/bristande empatiträning.

Med tanke på det är det inte så konstigt om de får spela den rollen i en sån här kampanj. Sen bufflar förstås folk ur alla grupper. Äldre damer t.ex. som bufflar på det där egoidiotiska ”jag först”-sättet är dock ganska ovanliga, i min erfarenhet (antagligen också pga att de helt enkelt inte KAN gå rakt igenom folk på trottoarerna).

Man jag förstår förstås ditt resonemang.

felix reychman
Guest
Member

Problemet är väl när man går från ”bufflarna finns huvudsakligen i den gruppen” till ”Den gruppen är bufflar”. Just det tankesteget är det som drabbar ”cyklister”, när gruppen betraktas som kriminell.

Ms_Xx
Guest
Member

Det man måste komma ihåg (vilket cykelhatarna sällan gör) är att ALLA grupper huvudsakligen är heterogena. Man kan ALDRIG dra alla över en kam. Det finns alltid både de som är laglydiga och hänsynsfulla och de som är fullständiga egoidioter, i alla grupper.

felix reychman
Guest
Member

Sant. Det är också viktigt med en liten demografisk undersökning av målgruppen, om man vill nå dem. Det hjälper att veta att de värsta bufflarna i trafiken, återfinns i vissa specifika grupper. Det är inte meningsfullt att rikta sig till kvinnor mellan 55 och 65, ifall man vill komma åt just trafikbufflarna, till exempel.

Ms_Xx
Guest
Member

Nej. Sant. Även om det finns bufflar även i den gruppen.
På temat, läste den just, av en slump, en liten krönika om hur vi delar in människor i grupper och om på vilka sätt det är farligt: http://touch.metro.se/kolumner/johan-norberg-hat-mellan-grupper-fods-latt/EVHneg!zsfnF7Qc0FqU/

Jens
Guest
Member

Fantastiskt kul – men också skrämmande rättvisande hur man ofta känner sig som cyklist även i Stockholmsområdet. Ja, det hade ju varit sjukt kul om Trafikverket i Sverige kunde göra något liknande, men chansen är nog mkt liten. De har ju fullt upp med att i ”nollvisionens” Sverige bygga 2+1-vägar, motorvägstunnlar för med tveksam samhällsnytta för 10-tals miljarder och ”prioritera” underhållet av järnvägen. Men de forskar ju på stötdämpande beläggning på cykelbanor, så cyklisterna kan väl vara glada för det.

Ingrid
Guest
Member

Men är det bara jag som kommer ihåg kampanjerna om att bilar, och framför allt lastbilar inte är tvungna att gå ut på vägrenen?

Peter Holmberg
Guest
Member

Så underbara filmer, men risken att den här skulle göras i bilkramar-Sverige är väl ganska liten…..

non
Guest
Member

Bra videos =)

Peter i Örebro
Guest
Member

Haha! ”Nästa gång tar du trappan!”

Arne B
Guest
Member

Härligt! Ett stort smil!

Dmitri Fedortchenko
Guest
Member

Underbart!

jonas_rask
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Norska Vägverket: Cyklister och bilister har lika rätt till vägen http://t.co/EdPSyqUX5g #cykla

jabbasvens
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Norska Vägverket: Cyklister och bilister har lika rätt till vägen http://t.co/EdPSyqUX5g #cykla

Greijus
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Norska Vägverket: Cyklister och bilister har lika rätt till vägen http://t.co/EdPSyqUX5g #cykla

JonasBohlin
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Norska Vägverket: Cyklister och bilister har lika rätt till vägen http://t.co/EdPSyqUX5g #cykla