Inte jättesvårt att cykelfältsparkera vid Centralen

| 16 kommentarer

Häromdagen skrev vi att Stockholms Stad satt upp staket längs trottoaren vid Centralen. Många taxichaufförer valde att trotsa lagen och använda fältet för att plocka upp och lämna kunder där. Meningen var att staketet skulle göra så att cykelfältet blev fritt från parkerade taxibilar.

Hur har det gått? Sådär får man väl säga. Flera läsare rapporterar att taxichaufförerna ifråga fortfarande använder fältet. Så här kan det se ut:

Tidigare var problemet alltså taxibilar i cykelfältet. Nu är det också fotgängare där. Och staketet gör att de måste promenera en förhållandevis lång sträcka mitt i cykelfältet för att komma upp på trottoaren.

Det räcker alltså inte med heldraget, rödmarkerat och uppsatt staket för att freda cykelfältet.

Så, tillbaks till ritbordet Stockholms Stad. Just nu är det värre än det var tidigare. Ett sätt kan ju vara att göra om den heldragna linjen till något mer påtagligt. Koner kanske? Eller varför inte passa på att göra platsen lite grönare lagom till sommaren?

Gör till exempel som i Vancouver och ställ ut krukor:

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

16 Comments on "Inte jättesvårt att cykelfältsparkera vid Centralen"

Notify of
avatar
trackback

[…] fick precis svar från kommunen om de nya staketen vid Centralen. Ni minns kanske hur det ser […]

Mikko
Guest

jag skulle cykla rakt in i taxin och krossa bakrutan

Maria Larsson
Guest

Varför inte använda fotanglar? Det borde hålla borta både taxibilar och gående och ligger i samma klass som att blockera cykelvägar med betongsuggor för att mota bort bilar.

Anders Norén
Guest

Spikad kantsten. Den hindrar inte fotgängarna från att gå i cykelbanan men den tvingar taxiföraren att stanna i körfältet vilket förhoppningsvis framstår som mindre attraktivt än att som idag stanna i cykelfältet (som på den aktuella platsen egentligen är en vägren med heldragen linje vilket är “strängare” än ett cykelfält). Kräver dock att man har tillräckligt smala snöröjningsfordon, alternativt att man väljer en lösning som kan demonteras till vintern (betongsuggor?).

Oavsett vilken lösning man väljer för fysisk avgränsning mellan bilfält och cykelfält så finns VGU-normerna(*) för avstånd till kantsten eller fasta hinder, men cykelfältet/vägrenen ser ut att vara 2 meter brett här så det borde inte vara något problem.

(*) De där gamla normerna som planerare och projektörer känner till men aldrig använder.

Joakim Ekendahl
Guest

Hej
Jag har ett brinnande cykelintresse och nyligen hittat till er eminenta blogg som numera ligger bland mina favoriter.
Det känns ju onekligen som om staketet hamnat på fel sida av själva cykelbanan och upplägget bjuder ju snarare in till att parkera taxibilar. Dmitri skrev att han hört att det fanns farhågor att staketet skulle bli påkört av bilister eller cyklister. Man kan ju undra om det inte är värre att cyklisterna blir påkörda av bilister än att staketet blir det???

Förra året cyklade min sambo och jag från Göteborg till Bangkok och på vägen genom städer i Kina fick vi se hur cykelbanor skall se ut. Breda och avgränsade från körbanorna med små staket som inte verkade bli påkörda av vare sig den ena eller andra.
Bilden är tagen på väg ut ur miljonstaden Chengdu.

Dmitri Fedortchenko
Guest

å kolla den kantstenen! 45 grader för att minska risken för omkullkörning om man råkar köra på kantstenen… galet!

Christian Gillinger
Guest

Jättekul att du hittat hit! Har du skrivit om din resa någonstans? Vi länkar gärna. Och glad påsk!

Joakim Ekendahl
Guest

Resan ägde rum mellan 16 februari och 1 december förra året och tog oss från vårt nuvarande hem i Göteborg till vårt förra hem / sambons föräldrahem i Bangkok. Bloggen är på engelska och thailändska (går att sortera på språk) och hittas här:
http://www.cyclinghome.nu

Richard
Guest

Höjdskillnad, materialskillnad, “dike”, låång raksträcka, inga stolpar/suggor, relativt brett och staket. Så här fint kommer det att bli i Stockholm when the fat lady sings.

zeraien
Guest

RT @Cyklistbloggen: Inte jättesvårt att cykelfältsparkera vid Centralen: http://t.co/7kAHxMcvPA #cykla

Swede_Box
Guest

RT @Cyklistbloggen: Inte jättesvårt att cykelfältsparkera vid Centralen: http://t.co/7kAHxMcvPA #cykla

bengan
Guest

det rimliga hade väl varit att sätta upp staketet mellan bilarnas körfält och cykelkörfältet?

Dmitri Fedortchenko
Guest

det fanns farhågor om att staketet skulle bli påkört av bilister eller cyklister om det skulle sättas upp mellan cykelfält och bilfält, fick jag höra från Tk.

Joakim Fors
Guest

… men mycket annan bråte går tydligen bra att placera på cykelbanor och cykelfält enligt Tk? 😉

Richard
Guest

Om de bygger en refug framför staketet som avgränsar bilväg och cykelfält så tror jag knappast bilister kör på staketet.

På refugen sätt en fet cykelskylt och pil ner åt höger santidigt som det är rödmålad asfalt.

Eller varför inte använda civilklädd polis vars uppgift endast är att bötfälla alls taxibilar i hela Stockholm.

Eller om nu fartkameror är så effektiva, varför inte installera lastzon- och cykelfältskameror på sätskilt utsatta ställen?

Eller ändra lagen. Blockerar du cykelfält får du en prick. Efter tre prickar förlorar du körkortet i 3 månader. Efter 5 prickar for ever.

Christian Gillinger
Guest

Jag letade bild efter snygg avgränsning, men hittade först efter att jag publicerat. Tillagt nu.

wpDiscuz