Götgatan: försmak med mersmak

| 7 kommentarer

Vi har tidigare berättat om Pilotplats Cykel som vill göra Södermalm i Stockholm till en testbänk för cykelinfrastruktur.

I vår har det fallit sig så att staden gör omfattande arbeten i gasnätet, varför cyklisterna redan nu fått en egen fil i vägbanan. I går torsdag öppnades även en cykelfil i södergående riktning, samtidigt som hela Götgatan norrgående, från Ringvägen till Götgatspuckeln, går i vägbanan. Jag tycker att förändringen redan nu är en oerhört positiv upplevelse jämfört med den smala, slingrande cykelbana som alla cyklister får köra slalom på i vanliga fall.

Vi brukar också prata om fenomenet ”Build it and they’ll come” och jag tycker redan att det märks. Det är ovanligt välfyllt i cykelbanor och cykelfält, trots några ynka plusgrader varje morgon. Nu när folk märker att det är enklare att ta sig fram på den annars småläskiga Götgatan kommer fler – tror vi – att ta cykeln.

Försöket med den nya cykelbanelösningen börjar enligt uppgift i juni. Det kommer vi att skriva mer om, var så säker.

Nu ska vi bara fortplanta dessa idéer genom resten av stan …

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

7 Comments on "Götgatan: försmak med mersmak"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Jocke
Guest
Member

Funkar fint tycker jag, synd bara att dom har lagt om intervallerna på rödljusen…

Richard
Guest
Member
Men var ska alla varutransporter stå om inte i cykelfältet? När jag cyklar här på eftermiddagarna (tidigare än rusningstrafiken) står det alltid en fet lastbil och blockerar. När det grävs etappvis försvinner en eller flera lastplatser och här kan jag ha en viss förståelse för att chaufförerna inte får ett annat val. Staden måste skapa succesivt nya tillfälliga lastplatser när bygger rör på sig. Och när vi ändå håller på att prata om lastplatser. Bilister ska ha koll på lastplatsskyltning men ser de en lucka kan reptiljärnan sätta igång med startorden ”jag ska bara”. Den stora lastplatsen har nu döljts till en vanlig parkering och nästa bilist ser den lilla resterande luckan och scannar inte av efter skyltningen utan parkerar för ”det här går fort” Och så här håller det på tills det kommer en lastbil som har ett jobb under tidspress att sköta och stannar i cykelfält. Cykelfält är rödmålade på utsatta platser för att visa tydligt för andra att de korsar ett cykelfält och att de bör vara extra uppmärksamma. Kan inte staden måla på lastzonerna. Nej, jag menar inte kanstenen som redan är gul men rätt osynlig för stresssde bilister. Jag menar en fet rektangel med färg.… Read more »
Olof E
Guest
Member

Jag är nästan helt säker på att det nya cykelfältet/banan kommer att gå mellan parkerade bilar och kantsten. Lastplatserna hamnar då i ”parkeringsfilen”.

felix reychman
Guest
Member

Det här är ju jätteironiskt.
Var det inte så, att det FÖRR, innan cykelbanan, fanns just målade cykelfält i Götgatan, sedan Stockholmspartiet i början på milleniet infört det? Då var folk tokiga på det livsfarliga med ett cykelfält i gatan, och man byggde de helt värdelösa cykelbanorna. Nu har man alltså, om jag minns rätt vill säga, återinfört cykelfält, med den lilla skillnaden, kanske, att det bara finns ett bilfält, eller hur?

Plötsligt gick det att bygga något som var rakt. Och alla blir lyckliga.

Hur kul som helst!

Richard
Guest
Member

Du tänker inte på Hornsgatan nu? När Stockholmspartiet fick igenom cykelfälten på Hornsgatan fanns redan cykelbanan sedan länge på Götgatan.

Jag ansåg redan då att Hornsgatan skulle få cykelbana som Götgatan men cykelfält var en billigare lösning och Stockholmspartiet kunde övertala de värsta bilförespråkarna att detta var bara ett prov. Om Hornsgatan skulle korkas igen av stillastående köer kunde man lättare ta bort cykelfälten.

När man fixade klart Hornsgatan för något år sedan hoppades jag att de skulle passa på att bredda trottoarer och bygga in cykelbanor som Götgatan fast rakare då. Men inte f-n gjorde staden det. Dessutom planterades det nya träd (och de kan man ju inte flytta efteråt lika lätt) så nu lär jag dö utan att få se cykelbana på Hornsgatan.

Nej du, cykelfält har aldrig funnits på Götgatan.

felix reychman
Guest
Member

My bad.
Jag är invandrad till staden, strax efter Stockholmspartiets framgångar, och levde i villfarelsen att Götgatan haft cykelfälten.

Det dödar mitt inlägg en smula. 🙁

CLW_Everett
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Götgatan: försmak med mersmak: http://t.co/2rcBnNa0ZH #cykla