Hälften av alla busschaufförer håller på att somna

| 4 kommentarer

Som cyklist är man rätt beroende av att de skyddade trafikanter som man delar trafiken med kör säkert och hänsynsfullt. Då känns det ju inte direkt lugnande att hälften av alla busschaufförer håller på att somna. Ja, det är inte vi som påstår det utan Anna Anund som är forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI i en intervju i P4 Östergötland.

Slussenbussar

Är ni vakna eller?

Hon har gjort en undersökning bland bussförare hos Keolis i Östergötland. Keolis kör inte buss bara där, utan även här i Stockholm. Och nu visar det sig alltså att så många som 45% av dem är så pressade på jobbet att de inte får tillräckligt med sömn:

– Att vara så här sömnig att man måste kämpa mot sömnigheten motsvarar att köra under påverkan av alkohol på 0,8 promille. Det är allvarligt. Mellan två till fyra gånger i månaden eller oftare har man den här känslan, säger Anna Anund.

Tänkt dig då att du cyklar mellan två bussar där förarna är så trötta. Det här är inget nytt. Redan för ett år sedan protesterade busschaufförer i Linköping:

– Jag har vaknat upp i en rondell och tänkt var är jag, hur kom jag hit? Man trycker kanske på bromsen för hårt vid ett trafikljus för att man inte reagerar på att det blivit rött ljus. Vi är farliga när vi är så trötta, säger Mona Larsson.

Vad som ligger bakom problemet är inte helt klart, men enligt VTI’s forskare Anna Anund beror det inte på långa arbetspass:

– Trots att man rent teoretisk har möjlighet att sova och återhämta sig efter jobbet upplever man att man måste kämpa mot sömnigheten, säger Anna Anund.

För oss som cyklister är det kanske mindre viktigt varför så mycket som 45% av förarna upplever att de är så trötta att de håller på att somna. Mer viktigt är väl, vad görs åt det? Och, kan vi lita på att bussföraren som ska svänga höger över vår cykelfil är tillräckligt utvilad för att se oss?

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

4 Comments on "Hälften av alla busschaufförer håller på att somna"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Västtrafikmegahataren
Guest
Member
Västtrafikmegahataren

Värsttraskit tar bort alla kritiska kommentarer! Jag tvingades vänta på 50 uteblivna tåg och 16 uteblivna bussar som alla var deras! Nu försökte jag kritisera dem på deras webbsida för att fordon uteblir och jag hörde att jag inte är ensam som väntade på uteblivna fordon men dessa ignoranter tog bort samtliga kritiska kommentarer. Det är kort och gott okunniga för att ta till sig all kritik som arbetar på Värsttraskit.

Bike sporter
Guest
Member
Jag tror inte att cyklistbloggens moderatorer kommer att ha hur mycket tålamod som helst för din kommentar. Förstår att du är irriterad på Västtrafik, det har jag också varit, på en del av deras busschaufförer för smitning när de ser mig i backspegeln och för en sen ankomst på två timmar när jag skulle till skolan. På den tiden när busschaufförer gjorde det visste jag inte hur man ska klaga på dem heller, var man lämnar någon synpunkt och så vidare. Nu tog du upp något med uteblivna transporter. Också det har jag råkat ut för, inga uteblivna tåg (jag åker inte tåg med Västtrafik utan ett billigare bolag och inte i Sverige) men jag råkade ut för uteblivna bussar fem gånger. Om du väntade så mycket på uteblivna fordon så förstår jag att du inte vill nämna alla uteblivna turer, men det gör jag här. En vinterdag år 2011 väntade jag på buss 302 mot Svenljunga och Västtrafiks informatörer sa att bussen skulle vara 22 minuter sen, då uteblev den och jag fick åka bil till skolan. Sen var det höstdagar jag väntade på uteblivna bussar också, numera använder jag linje 371 vilken är besvärligare än linjerna 302 och… Read more »
Bike sporter
Guest
Member
Jag har blivit omkörd av en av Västtrafiks busschaufförer en gång när jag cyklade från Överlida till Öxabäck. Det händer ibland lastbils- och busschaufförer att de felbedömer avståndet mellan sig själva och cyklister och börjar trycka bort cyklisterna från vägarna mot vägkanten. Men så gjorde inte den busschauffören som körde om mig utan han var så försiktig att han till och med höll sig intill vänsterkanten 50 meter framför mig. Det var efter att jag möttes med bussen och någon kilometer efteråt har busschauffören kört om mig försiktigt. Jag har aldrig stött på någon lastbils- eller busschaufför som råkar felbedöma avståndet och börjat trycka mig ur vägen in mot vägkanten, men det gjorde min pappa en gång. Jag har en bra strategi om sådant skulle hända. Det bästa man kan göra är att hålla sig 1-1,5 meter från högerkanten så att man får ett lika gott avstånd i sidled att smita undan ifall en chaufför skulle råka göra det här felet. Som sagt så händer det ibland lastbils- och busschaufförer att de gör det. En annan gång har jag blivit omkörd av en lastbilschaufför som hade en tung släpvagn bakom sig, och eftersom man inte får köra om strax före… Read more »
jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Hälften av alla busschaufförer håller på att somna: http://t.co/JcBb9twWXa #cykla