Recension: Philips Saferide 80 & Owleye Highlux 30 – Cykellampor som inte bländar

| 57 kommentarer

fetinglampa_diy_500

Kreativt. Lampan på bilden har inte ett dyft med lamporna i artikeln att göra.

Den tyska standarden StVZO, som jag skrivit om här, menar bland annat att cykellampor inte ska blända eller blinka. Bra grejer, tycker vi. Nu har jag provat två olika lampor. Häng med.

Philips Saferide 80

Jag har fått låna en Philips Saferide 80, givetvis StVZO-klassad och ungefär lika brutalstark som min Magicshine-lampa. Men till skillnad från min lampa så finns här en idé. Ljuskäglan är bred med en skarpt avhuggen kant upptill. Det betyder att ljuset lyser ned på gatan men inte upp i ögonen på de du möter. Låter ju onekligen smart.

Philips Saferide 80 är en stor, tung, stabil pjäs i metall. Det följer med fyra uppladdningsbara batterier på 2600 mAh och att skruva upp lampan för att sätta i batterierna krävs skruvmejsel och allt andas tysk kvalität.

Klump. Cirka 320 gram väger Saferide 80.

Klump. Cirka 320 gram väger Saferide 80.

Att använda lampan är plättlätt – ett tryck på den enda knappen tänder lampan i det svagare läget, ett tryck till ökar styrkan till fullt och fortsätter du trycka så växlar du mellan lägena. För att stänga av, tryck länge på knappen. Blinkläge? Nah. That’s it, folks.

Lättladdad. När du väl monterat batterierna och skruvat fast luckan laddar du via mini-USB.

Lättladdad. När du väl monterat batterierna och skruvat fast luckan laddar du via mini-USB.

Knappen dubblerar också som batterimätare, den börjar helt sonika lysa rött när du behöver ladda batterierna. Laddningen sker via mini-USB med den medföljande laddaren eller en tillräckligt stark mobilladdare. Batteritiden blir förstås lidande av den höga ljusstyrkan, men på min pendling hemåt får jag ladda ungefär en gång i veckan vilket är acceptabelt. Att man kan ladda via mini-usb är ju också enkelt. Uppskattad batteritid på ”min” testlampa: mellan 2 och 3 timmar på full kräm.

Fästet för cykelstyret är dock något jag känner mig lite tveksam över. Lampan väger cirka 320 gram med batterier och fästet känns plastigt, inte alls samma känsla som lampan i sig har. Jag har också läst på bland annat Funbeat att nya fästet är dåligt. Lösningen är att hosta upp 75 spänn till för att köpa gamla fästet men det känns ju ovanligt dumt att behöva lägga extra pengar på. Skärpning, Philips.

Fäste som inte övertygar. Plastigt och lite vek känsla rimmar illa med resten av lampan.

Fäste som inte övertygar. Plastigt och lite vek känsla rimmar illa med resten av lampan.

Lampan på plats i fästet.

Lampan på plats i fästet.

Ljuset då? Jo, för tusan. Starkt med tydlig avgränsning uppåt. Äh, enklare att visa på film. För referensens skull tog jag med min gamla lampa också.

Här är skillnaden på ljuskäglorna.

Philips Saferide 80 vs. Macicshine MJ-808 from Cyklistbloggen on Vimeo.

Effekten av de båda ljuskäglornas olika utseende försökte jag visa genom att cykla rakt mot kameran. Observera att jag här riktat ned lamporna så att ljuskäglan hamnat cirka 3 meter framför cykeln. Trots detta bländar alltså Magicshine-lampan mer än Saferide-lampan.

Magicshine MJ-808 vs. Philips Saferide 80 blinding comparison from Cyklistbloggen on Vimeo.

Som ni kanske ser på filmerna så bländar Philips-lampan betydligt mindre och är alltså trevligare att möta.

Fakta Philips Saferide 80
+ Grymt stark
+ Utmärkt ljusbild
+ Riktigt robust lamphus i metall
+ Bländar inte
– Klent fäste
– Något kort batteritid på högsta läge
– Dyr
Pris: Cirka 750 kronor

Philips meddelar att Saferide 80-lampan inte finns att köpa i butik i Sverige. De hänvisar till webben och bland annat Rosebikes eller Amazon.

Owleye Highlux 30

Som kontrast till stora, starka Philipslampan har jag också provat Owleye Hihglux 30. En total kontrast till Philips-lampan. Det är en liten, fjäderlätt lampa som väger in på ynka 58 gram men detta till trots kramar ur sig 30 lux.

Lilla, näpna Owleye Highlux 30.

Lilla, näpna Owleye Highlux 30.

En enkel knapp. Full fräs, "Eco mode" och av.

En enkel knapp. Full fräs, ”Eco mode” och av.

Lampan är StVZO-klassad med en avhuggen ljuskägla i överkant för att den inte ska blända.
Den har ett inbyggt batteri på 1050 mAh, är självklart vattenskyddad och laddas via mini-usb av din dator eller mobilladdare.

Fästet är mycket simpelt, men tack vare lampans låga vikt så är påfrestningen på fästet minimal. När du snäppt fast lampan så sitter den stabilt.

Enkelt fäste. En gummistropp med platta på.

Enkelt fäste. En gummistropp med platta på.

Fästet dras runt styret och spänns.

Fästet dras runt styret och spänns.

Ljuset är starkt och klart med en bra upplyst ljuskorridor framför cykeln. Den kan självklart inte mäta sig med Philipslampan i styrka, men för sin storlek är ljuset mycket bra.
I stan märker man skillnad mellan de två lamporna i cykelbanorna. De fotgängare som irrar sig ut i cykelbanan ser den starka ljuskäglan från Philips-lampan i god tid och går undan. Med Owleye-lampan märker de dig inte lika lätt. På snöklädd mark antar jag att det kommer att fungera bättre med Owleye-lampan, men på blöt asfalt finns inget som slår starkare ljus.

Test owleye 30 from Cyklistbloggen on Vimeo.

Jag har bara haft lampan några dagar så jag har bara hunnit ladda den en gång. Sedan har vi kört med den i en knapp vecka, cirka 3 timmars gång, utan att behöva ladda den.

En liten nackdel är att man faktiskt inte ser på själva lampan när man cyklar att den är igång. Ljuskäglan ser du förstås, men är det i stan eller liknande upplyst miljö så kan lampan faktiskt dö av urladdning utan att du märker det. En mycket liten nackdel, men dock.

Lampan monterad. Sitter märkvärdigt bra.

Lampan monterad. Sitter märkvärdigt bra.

På det stora hela är Owleye Highlux 30 En bra lampa, särskilt med tanke på sin ringa storlek. Underbart lätt att bara slänga ned i en ficka eller i väskan när den inte används. Däremot är den på tok för dyr.

Fakta Owleye Highlux 30
+ Liten
+ Lätt
+ Stark för sin storlek
+ Bländar inte
– Ganska dyr
Pris: Cirka 420 kronor

Owleye har jag inte hittat i någon fysisk butik, men finns på nätet bland annat hos Bikester.

(För transparens: vi har inget samarbete med någon av inköpsställena nämnda i texten)

Känner du dig bländad av medcyklister i trafiken? Skulle du kunna tänka dig att köpa en icke-bländande lampa själv? Berätta gärna i kommentarerna!

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

57 Comments on "Recension: Philips Saferide 80 & Owleye Highlux 30 – Cykellampor som inte bländar"

avatar
  Subscribe  
Notify of
jonja
Guest
Member

Trevligt att ni testar Philipsen! Det är en bra lykta som förtjänar en större spridning på svenska cykelvägar.

erling
Guest
Member

Har en Philips sen 1 år och det som är bra ljus styrkan och hel och halv effekt.Till och från jobbet har jag cykelbana längs landsväg och landsväg. Och ingen gatubelysning.

Förut var problemet att mindre än 50% av bilarna bländade av vid möte.

Nu när jag växlar mellan hel och halv så bländar alla bilförare av , Det var en aha-upplevelse första gången, att saker kan fungera så smidigt.

Det som inte är så bra är att plastlinsen lätt kan få små repor , men det gäller väl alla lampor med lins som sitter oskyddat .Så man får väl skaffa en tygpåste till lampan när den ligger i ryggan.

Björn Stenberg
Guest
Member

Jag har experimenterat lite mer med mitt Magicshine-lyse och fått till en riktigt hygglig ljusbild. Det var inte lätt att fotografera ljusbilden, men överkantens skärpa framgår åtminstone. På fotot är lampans mittpunkt riktad mot garageportens tröskel.

Det jag gjort är att maskera bort undre halvan av reflektorn och övre tredjedelen av glaset. Vidvinkellinsen är köpt på nätet: http://www.action-led-lights.com/products/wide-angle-lens

Kjettil
Guest
Member

Bra jämnförelse. Har själv en sån där jäkla lampa med 5 olika lägen (blink ingår) helt onödigt men man tänkte in på det när man köpte den.

David
Guest
Member

Sigma Lightster är annars bra med ett kanonfäste

Jocke von Scheele
Guest
Member
Jag har funderat på varför många upplever att cykellampor bländar. Faktum är ju att även en ganska stark, icke avbländad cykellampa skickar iväg ett svagare sken än en bils avbländade halvljus. Men ändå är det många som upplever att det bländar. Kanske är det för att ljuskällan är mindre, kanske är det för att man inte är van vid starkare cykellampor och omedvetet jämför dem med gamla tiders dynamolampor, istället för med övriga fordons strålkastare. Jag har hursomhelst svårt att se problemet med bländning från andra cyklister. Glor man rakt in i lampan från nära håll blir man förmodligen bländad, men det finns det ju ingen anledning att göra. I stan är det ju synlighetsaspekten som är viktigast – lampan är till för att andra ska få syn på en. Och de som oftast behöver en liten ”uppmärksamhetspuff” för att se en är fotgängare i cykelbanan och bilar som ska svänga. Problemet med svängande bilar är att man ofta befinner sig i deras perifera synfält, där de inte ser en. Och då är en stark lampa, gärna blinkande, väldigt bra. Jag läste en artikel, skriven av en stridspilot, för en tid sen, som var mycket intressant. Kontentan var att cyklar… Read more »
eriksandblom
Guest
Member

Men jag blir bländad av bilisters halvljus också! Även de så kallade varselljusen med en rad dioder är bländande för mig. På ställen med gatubelysning tycker jag det ska vara positionsljus som gäller på bilar, inte mer.

Mer är inte alltid bättre! Det finns en anledning till att PH-lampan är en populär klassiker för inomhusbelysning. Det är hög tid för med samma tänk i trafiken.

Ms_Xx
Guest
Member

Tja, det kanske är värre om man t.ex. är närsynt (även korrigerad) och med det har sämre mörkerseende än ”normalsynta” (majoriteten är väl mer eller mindre närsynta i o f s).

Jag mötte en cyklist (kön okänt men jag gissar på en prylälskande man) på Tegelbacken för nån vecka sen, alltså i en relativt väl upplyst stadsmiljö, som hade så bländande och stark framlampa att jag varken såg vad det var för slags fordon som var på väg mot mig, eller hur långt bort den/det var. Såg bara svart mörker med en urstark lampa (jämför med att titta mot solen) mitt i.

Att inte titta dit var liksom inte en option eftersom jag var tvungen att titta på cykelbanan som jag cyklade på och det var nära lampan nog för att bli helt bländad.
Färre egoidioter med för starka lampor i trafiken tack!

Pannlampor som blinkar är f.ö ett annat aber, inte alls kul att möta. Jag hoppas mer och mer på att polisen ska börja bötfälla folk som har olämpliga cykellampor (av hämndlystnad, vilket normalt sett är ett ganska svagt persondrag hos mig).

Jocke von Scheele
Guest
Member
Närsynthet påverkar väl inte mörkerseendet, vad jag vet. Jag vet att man kan få problem med bländning om man opererat ögonen – de som gjort det får inte ta flygcert för mörkerflygning, vet jag. Däremot finns den omvända effekten: mörker gör närsyntheten värre, eftersom skärpedjupet minskar när man öppnar pupillen. Jämför med en kamera. Jag vet ju inte vad den prylälskande egoidioten till man hade för en lampa, och hur han riktade den, men om du tänker dig att du mött en bil på cykelbanan istället, hade du då inte blivit störd av strålkastarna? Jag tycker det är ett ganska vanligt fenomen när man kör bil, att man inte ser vägen helt tydligt när man möter någon. Och att det är lite besvärligt, men alternativet, att folk har för svaga lampor, är inte heller bra. Att det var svårt att bedöma avståndet till cykellampan berodde nog på att det bara var en lampa och inte två, som på en bil. Jag kör motorcykel och vet att medtrafikanter kan ha svårt att bedöma avståndet i mörker. Vad är problemet med blinkande lampor? De kan väl knappast blända mer än en med fast sken? De är däremot väldigt bra när man ska… Read more »
Richard
Guest
Member

Jag är närsynt och har problem vid mörkerkörning eftersom jag blir bländad av alla bilar. Värst är bilarna bakom mig som lyser i backspegeln. Observera att jag inte blir bländad alls på dagarna så det kan inte ha något att göra med att min stol / backspegel är felinställda.

Jag läste artikeln och det låter så klart naturligt att saker i rörelse uppmärksammas mer. Men om vi vänder på det – skulle du vilja ha ett trafiklandskap där allt blinkar? Alla cyklister och alla bilar?

Jocke von Scheele
Guest
Member

Men beror då bländningen på glasögonen eller på själva närsyntheten? Jag är också lite närsynt, men upplever inte det, bortsett från att mina ögon blir mer ljuskänsliga generellt när jag har linser. Har t.ex. större behov av solglasögon då.

Jag vet inte hur det skulle uppfattas om _allt_ blinkade, även bilar. Möjligen skulle det bli svårt att hålla isär de olika blinken om en hel bilkö stod och blinkade. Men att allt ska blinka är ju inte aktuellt – jag tycker att det är bra om såna saker som det är viktigt att man som bilist inte missar i hastigheten, typ vägbyggen, gatsopningsbilar, cyklar och så vidare, blinkar, så man lägger märke till dem. Trots att de inte följer den ordinarie ”biltrafikrytmen”.

Richard
Guest
Member

Nu har jag iofs linser men det är en intressant tanke att glasögon eller linser förstärker bländningsupplevelsen. Men din teori faller något då jag inte bländas dagtid.

Kan det inte vara mer troligt att när det är mörkt så ökar våra pupillers storlek för att få in mer ljus? Och då bländas vi lättare när en lampa utan reflektorglas riktas mot oss?

Men visst – alla är vi olika när det gäller att tåla stress, smärta, motgångar, sötsug eller bländningar.

Man kan väl konstatera att de flesta av oss gör fel då ytterst få av oss i Sverige har en StVZO på cykeln utan a) cyklar utan lyse i mörker b) cyklar med för starkt ljus som bländar c) cyklar med blinkande framampor som är förbjudet (oavsett om de irriterar eller inte) samt d) använder små diodlampor som knappt syns.

Lägg gärna till packning i cykelkorg eller pakethållare som döljer lampor och vi har hela-havet-stormar med en mängd olika alternativ där alla har sina specifika nackdelar.

Jocke von Scheele
Guest
Member

Glöm inte de som parkerar utanför anlagda cykelställ! 😉

Ms_Xx
Guest
Member

Ja, jag menar att närsynta ser sämre i mörker än normalsynta. Vet inte exakt hur dock.

Och alltså, den lampan jag mötte var ingen normal lampa. Jag hade inte blivit i närheten av lika bländad om det kom en bil eller en motorcykel med lyset på på cykelbanan, möjligtvis om den hade tända extraljus också.

Mitt djupseende försvann helt pga att det enda jag såg var kompakt svart mörker med en stor, skitstark lampa i (inte mitt i, jag undvek att titta rakt på). Inte för att det bara var en lampa.

Har ingen aning om vad det var för lampa men han/hon som har den är säkert jättenöjd, ser allt liksom. En typisk egoidiot. Bara JAG ser och syns är det bra, skit i alla andra!

Jag gillar inte blinkande lampor framåt, jag tycker att de stör mycket mer, jag får svårare att se det som är runtomkring den som har dem än om den har samma lampa med stadigt ljus. Rsken att jag t.ex. missar en mörkt klädd fotgängare som går för nära/på väg in i cykelbanan ökar, inte bra.

Jocke von Scheele
Guest
Member

Ja, är man närsynt, och inte har korrigerat detta ordentligt med glasögon eller linser, blir man ännu närsyntare i mörker. Men det har inget med lampor att göra – starka lampor motverkar snarare den effekten.

Ja, eftersom jag inte vet vad det var för lampa egoidioten hade, eller var där och såg skenet, så är det ju svårt att diskutera just det enskilda fallet. Jag vet bara att jag själv aldrig mött en så stark cykellampa att den påverkat mig mer än ett vanligt halvljus. Det skulle faktiskt vara intressant att göra något slags mätning eller test, där man jämför cykellampor och bilstrålkastare för att se bländningseffekten av dem.

Jag tycker snarare att det är lättare att se vad som finns runtomkring en blinkande lampa – den är ju släckt i korta intervaller och då syns det runtomkring bättre.
Sen tänker jag också att en blinkande lampa ger samma synlighet med ett svagare sken. Skulle du ha samma synlighet med ett fast sken skulle du vara tvungen att dra på ljusstyrkan istället, och om man nu inte gillar starka lampor är ju det en försämring.

Ms_Xx
Guest
Member
Förutsatt att den blinkande lampan faktiskt är svag har du nog rätt, nu är rätt många av dem (inte alla) lite för starka för att inte störa. Men en del är okej. Jag är närsynt, och vet inte hur man ser i mörker som normalseende, men t.ex. på 24 Optics står det såhär: ”Närsynthet, även kallat myopi, hänger ofta ihop med sämre mörkerseende.” Har även hört det nämnas av optiker. Vet inte hur och varför, men gissningsvis har det att göra med att ögats form är ”fel”, även när man har korrigerat synfelet. De har alltså sagt till mig att jag som närsynt har sämre mörkerseende, och jag ser så dåligt att jag alltid har linser/glasögon, så de kan inte ha menat att det bara är utan korrigering (då är jag nämligen tämligen halvblind så sämre/bättre mörkerseende gör ingen större skillnad, famlar mig ändå fram). Ljus och syn är inte så mätbart, om man ser till belysning och hur vi uppfattar det vi ser. Alltför många faktorer påverkar. Högtrycksnatriumlapor t.ex (dvs. orange gatubelysning) get utmärkta resultat vid ljusmätningar (med ljusmätare, i lumen) men har så dålig färgåtergivning att vi med människoögon ändå inte ser särskilt bra där det är sån… Read more »
Tommy V
Guest
Member

Läste just om en ny teknik för glasögon, i.Scription, som ska kunna minska bländningstendenserna (och även ge bättre färg- och kontrastseende). Ska spana in det när det blir dags att byta.

jonja
Guest
Member

Vad är det för konstigt med att oavbländad cykellampa kan blända mer än en avbländad bil? Jag störs av MagicShine lamporna varje gång jag möter dem, mer ju mörkare omgivningen är. På Järva tex går det cykelleder som används för jobbpendling som går helt ute i mörkret. Att möta starka kina-lampor där är plågsamt. Har du ingen stark lampa själv är du tvungen att stanna för du vet inte var vägen går. Ännu värre är de som har starka pannlampor, som de ‘tittar på en med’. Hemskt, de hör överhuvudtaget inte hemma på banor med mötande cykeltrafik. Starka pannlampor och dito kinalampor hör hemma i skogen där det inte finns mötande trafik. Tom som fotgängare störs jag av MagicShine lamporna.

Jocke von Scheele
Guest
Member
Nu vet jag inte vilka monsterlampor du refererar till, men de som ger mer sken än en avbländad bilstrålkastare lyser väldigt starkt för att vara cykellampor. Så starkt att jag undrar hur strömförsörjningen går till. För ett halvljus ger faktiskt ett ganska starkt sken. När jag var liten fick vi se ett pedagogiskt exempel som gick ut på att visa hur dåligt man syntes som fotgängare. Man ställde upp en bil med halvljuset på, och 200 meter från den provade vi att läsa en bok i skenet från halvljuset. Det gick alldeles utmärkt. Poängen med detta exempel var att tydliggöra att man inte syntes, trots att man var alldeles upplyst. Det resultatet är inte relevant i för detta resonemang, men det faktum att man kan läsa en bok i skenet från ett halvljus på 200 m är det. Vilka cykellampor kan du göra det med? Jag roade mig faktiskt, när jag cyklade hem från jobbet igår kväll, att titta rakt in i mötande bilars halvljus, för att se hur bländad jag blev. Det blev en distinkt ”blå fläck” på näthinnan som satt i ett antal sekunder. Så gjorde jag samma sak med de cykellampor, vissa upplevde jag som starka, och… Read more »
Ms_Xx
Guest
Member

Det är därför det är så himla bra med reflexer. De gör att man syns jättebra och bländar ingen. Win win. Mycket bättre än starka cykellysen.

Sommarcyklisten
Guest
Member

Jag möter varje morgon när jag går till jobbet cyklister som dragit den åsikten till sin spets: reflexväst men inget lyse. Från fotgängarsynvinkel ingen påtaglig förbättring jämfört med en helsvart ninjacyklist: en något mindre mörk skugga som kommer farande. Tacka vet jag ”idioter” med monsterlysen. (Närsynt med uselt mörkerseende även med nyutprovade glasögon – håller mig till apostlahästerna i beckmörkret av (o)säkerhetsskäl.)

Ms_Xx
Guest
Member

Lagom starka lysen och bra med reflexer är såklart bäst! Då ser både fotgängare och bilister en. Och ingen behöver bli bländad.

Jocke von Scheele
Guest
Member

Problemet är att de inte funkar lika bra om man befinner sig vid sidan av en bil, t.ex. en som ska svänga. De funkar jättebra om man är rakt framför bilen, där föraren tittar, men inte om man är utanför strålkastarskenet, i bilistens perifera seende.
Men visst är de bra – det finns inget motsatsförhållande där.

Ms_Xx
Guest
Member

Men då måste man ju ha pannlampa för att synas.
Just där kanske de neonfägade reflexvästarna är det bästa alternativet (man syns ju mkt bättre i neongult än svart även i svag belysning).

Fast de vägrar jag ha på mig…

F.ö blänker bra reflexer rätt mycket även om man inte lyser direkt på dem, har testat lite hemma (fotade min hemmagjorda reflexväst, utan blixt).

En bra, diskret reflexväst hjälper alltså j:igt bra (har jag även märkt när jag cyklar, precis som du gjort m din pannlampa, folk håller plötsligt avståndet. Skönt!).

Jocke von Scheele
Guest
Member

Ja, pannlampa är nog det enda effektiva sättet att synas även ”åt sidan”. Såvida man inte sveper in sig i julgransbelysning förstås…

jonja
Guest
Member

Måste du veta varför för att acceptera det som ett faktum? Räcker det inte med upplevelsen att det faktiskt är störande och obehagligt att få oavskärmat ljus i ansiktet när man kommer cyklande eller går, för att kunna dra slutsatser om hur det är och hur det hellre borde vara?

Jocke von Scheele
Guest
Member

Jag trivs normalt bättre med att förstå än att bara acceptera, ja. Särskilt när något är motsägelsefullt. Jag accepterar att vissa inte tycker om alla lampor, men innan jag vill försöka stävja bruket av dessa lampor vill jag förstå vad det är man upplever som störande.
Jag försöker till exempel förstå varför bilister stör sig på cyklister. Är det för att de inkräktar på deras territorium? Är det för att alla cyklister är idioter? Är det för att infrastrukturen är dålig? Är det något annat? Jag är inte beredd att bara ta bort alla cyklister, eller vissa typer av lampor, bara för att det finns en ”upplevelse” av att något är störande.

E
Guest
Member

Du menar att du kan ”sikta din pannlampa på medtrafikanter” som du tror inte sett dig pga de försöker undvika att ”glo rakt in i din lampa”?

Jocke von Scheele
Guest
Member

Öööhh… nej, hur menar du?

Vart en bilist tittar är väldigt svårt att se i mörker, så det kan man inte gå på. Däremot kan man ofta se på beteendet om han sett en eller inte. Till exempel genom att han just ska till att köra ut från en utfart, rakt framför en. Och att han plötsligt får syn på en, när man lyser på honom, och då släpper gasen och bromsar istället.

E
Guest
Member

Det var en retorisk fråga lite på skämt.

Jocke von Scheele
Guest
Member

Hehe, ja, det är svårt med text och ironi ibland. Fick ingen riktig kläm på om du var seriös eller inte, så jag svarade som om du var det.

non
Guest
Member

Ja, ju mindre ljuskälla desto starkare upplevs ljuset. Därför kan en liten enkel led blända mer än stadions strålkastare…

Jocke von Scheele
Guest
Member

Mån då är frågan hur mycket det faktiskt bländar. Jag tänker mig att en stor, fet stadionstrålkastare lämnar en stor fet ”blind fläck”, medan en led kanske upplevs som vass, men inte förblindar en alls på samma sätt.

johnkommentar
Guest
Member

Philips finns i smidig dynamomodell och det finns även en baklampa att koppla in. Fast monterat och superljus, äkta ”fit and forget”. Orka hålla på och ladda och ta av och på lampa inför varje tur… 😉 (dessutom säkrare med lyse 24/7, det finns en anledning till att bilar har halvljus på dagtid)

Rattnalle
Guest
Member

Det enda jag saknar är en tredje del av filmklippet där du jämför Philipsen med MJ808 där Philipsen är riktad som det är tänkt att använda den, alltså inte 3m framför cykeln utan mer som ett billyse strax under horisontalplanet.

Ett vanligt argument är ju ”Ja men jag har min megalumenlampa nedriktad precis framför styret så den bländar inte.” men du visar ju ganska tydligt att det inte stämmer. Men jag tror ingen som köpt en Philips riktar den på samma sätt.

Håkan
Guest
Member
eroen Wolfers skrev: > Ljuskäglan är bred med en skarpt avhuggen kant upptill. Så måste ljuset vara enl StVZO-bestämmelserna för cykellampor, dvs åtminstone måste ljuset vara svagt ”ovanför horisonten” Själva ljuskäglan från Philips-lampan är både en hel del starkare och bredare än det som krävs enl StVZO-bestämmelserna för cykellampor Att kulledsfästet är dåligt har nu även Philips insett. Därför har de inrättat ett Hotline-nummer som gör att man kan få ett nytt fäste (Gen1-fästet) Men Rose skickar sedan några månader med det direkt när man köper lampan En annan sak är att batterierna som medföljer (Philips 2600mAh) har ”växlande” kvalité. Du verkar ha haft tur, men enl rapporter på nätet är det många som inte har haft det. De bästa R6 NiMH-batterier jag känner till är Eneloop XX, de skall bla klara kyla riktigt bra, åtminstone enl reklamen. http://www.eneloop.info/eneloop-products/eneloop-batteries/eneloop-xx.html Eneloop XX är onödigt dyra i Sverige, här är de en hel del billigare: http://eu.nkon.nl/sanyo-eneloop-aa-aaa-batteries/4-aa-sanyo-xx-2550-mah-uwxb-in-case-powered-by-eneloop.html Om du använder en lampa som MJ-808 på väg/pendling utan att sänka ljusstyrkan rejält och rikta lampan rakt ned i marken precis framför cykeln så är det, åtminstone formellt, olagligt! Trafikförordningen 3 kap 67 §: ”Lyktor och strålkastare får inte användas på sådant sätt att andra… Read more »
E
Guest
Member

Kan man ladda eneloopsen i lampan eller behöver man en dedikerad laddare?

jon
Member
Member

Bra test! Tror starkt på cykellyse som inte bländar.

Richard
Guest
Member

Jag köpte Magicshine MJ808 förra året och är supernöjd. Folk går ur cykelbanan och bilar stannar. Men eftersom jag försöker ha ett miljötänk väntar jag att köpa en bländarfri lampa tills den nuvarande går sönder. Tills dess kör jag på halvljus i stan och riktar lampan nedåt. Men jag är glad att jag numera känner till StVZO.

AndreasDammert
Guest
Member

hey @Philips ! Check this out and perhaps see this as an encouragement to change the weak part of the design. http://t.co/7UsMOx6bzQ

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: Recension: Philips Saferide 80 & Owleye Highlux 30 – Cykellampor som inte bländar http://t.co/kqmXbun1oE @Cyklistbloggen

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Recension: Philips Saferide 80 & Owleye Highlux 30 – Cykellampor som inte bländar.
http://t.co/Xr3gxFymds #cykla