En bländande Magicshine-lampa mindre

| 28 kommentarer

Numera saligen insomnad brutallampa.

Numera saligen insomnad brutallampa.

Fasen, där gick min Magicshine MJ808-lampa verkligen helt sönder. Nu är frågan: ny likadan eller satsa på en bättre StVZO-lampa?

Min Magicshine-lampa dog helt häromdagen. Jag köpte den i januari 2011 och har varit mycket nöjd över dess starka ljus, men kanske något mindre glad över att den bländar medtrafikanterna.

Det är fortfarande mycket lampa för pengarna och med en förlängningssladd och en hållare för huvudet har det varit en fantastisk pannlampa när man behöver jobba på båten under vintern. Det var också under båtarbete den drog sin sista suck, antagligen fick den en smäll.

Jag åkte till inköpsstället, (XXL) för att testa ifall det var batteriet som givit upp, men det var själva lampan. Nu var valet: köpa en ny likadan eller satsa på något nytt, icke-bländande? Det verkar notoriskt dåligt med fysiska butiker som säljer StVZO-klassade lampor över disk i Stockholm, men jag lugnade mig och beslöt att lägga pengarna på en ny Philips Saferide 80.

Det är den starkaste icke-bländande lampan jag hittat och trots att Busch-Müller lanserat en ny, lika stark (fast något dyrare) så har Philipslampan fått fina recensioner i stort sett överallt.

Så nu väntar jag på min nya Philipslampa. Med gamla fästet, som det ryktas att Rosebikes skickar med.

Tråkigt att lampan dog, men ni vintercyklister får en bländande cyklist mindre att möta. Alltid något.

UPPDATERAT:
Igårkväll kom min nya lampa! En första uppfattning: den är mycket snyggare i svart! Den hade även det gamla fästet som verkar sitta mycket stadigare. Dock verkar jag inte få på fästet mot mitten av styret på grund av alla vajrar och mina bromshandtag – ach! Ska prova lite till innan jag vidtar andra åtgärder. Den sitter bra längre ut på styret, men då når jag inte bromshandtaget alls … Hmm.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

28 Comments on "En bländande Magicshine-lampa mindre"

avatar
  Subscribe  
Notify of
taliz
Guest
Member

Varför inte köpa direkt från kina istället?
Mycket billigare och samma grejer.
Bara sök efter ”cree t6 bike” på aliexpress.com, och sedan köp en spridningslins på ebay.
Kostar inte mer än 200kr inkl frakt.
Själv har jag kört med en sådan variant med 1800 lumen + spridningslins i ett år nu. Sjukt bra ljus!

Peter_F
Guest
Member

Min dör helt om den ligger oanvänd i 2 dagar. Måste alltid ladda den kvällen innan användning. Gamla fästet är ett måste då det nya inte håller lampan i position.

Annars är lampan mycket bra med en bred & lång ljusbild.

Ms_Xx
Guest
Member

Det tackar och bugar jag för :-)!

Härlig cykelvinter i år apropå det, förstår inte att inte fler cyklar. Men det är ju gott om plats på cykelbanorna i alla fall! Och de värsta bländarna verkar ha gett upp, tjohoo!

Håkan
Guest
Member

Som jag skrev redan efter er tidigare recension av Philipslampan så verkar de batterier som medföljer (Philips 2600mAh) har ”växlande” kvalité. Åtminstone enl rapporter på nätet är det många som har haft problem med dem.
De bästa R6 NiMH-batterier jag känner till är Eneloop XX, de skall bla klara kyla riktigt bra, åtminstone enl reklamen.
http://www.eneloop.info/eneloop-products/eneloop-batteries/eneloop-xx.html
Eneloop XX är onödigt dyra i Sverige, här är de en hel del billigare:
http://eu.nkon.nl/sanyo-eneloop-aa-aaa-batteries/4-aa-sanyo-xx-2550-mah-uwxb-in-case-powered-by-eneloop.html

Eller så kanske det hamnar 4st Eneloop XX önskelistan?

Richard
Guest
Member

Du har inte ett reglage som sitter smidigt vid styret som du bor med vänster tumme? Det vore grymt att cykla på halvljus och att man kan snabbt sätta på helljus för att uppmärksamma bilar som tänker korsa min väg att jag har företräde!

Nu är min bil skrotad men jag använde ofta helljusblink på detta sätt – fast då omvänt – för att ljussignalera att jag släpper fram gående eller bussar.

Mattias Andersson
Guest
Member

Jag kör med Magicshines ”musse pigg” lampa. http://www.xxl.se/Root/Cykel/Cykeltillbeh%C3%B6r/Cykellampor/magicshine-MJ-816-%281400%29-Multi-cykellykta/p/1068867_1_Style

Förvisso är den ful som stryk, men jag upplever att när man kör med bara de små lamporna, så är ljusfältet mycket plattare och bländar inte så mycket. Fortfarande alldeles tillrckligt för pendling. Sen kan man slå på ”helljus” genom att dra igång den stora lampan när man åker ut på landsväg/skogen.

Richard
Guest
Member

Philips Safe Ride är ju grymt mycket snyggare än Busch-Müller. Bra val!

KentStrahlen
Guest
Member

@cykelbloggar @Cyklistbloggen Går säkert laga. Byta drivare eller trasig lödning. Skänk den till mig 🙂

rundtramp
Guest
Member

@cykelbloggar @Cyklistbloggen Jag kör en sådan här, med navdynamo: http://t.co/pIeTn5KFcc (den icke bländande varianten)

cykelfakta
Guest
Member

@GabGjerswold @Cyklistbloggen Ska man ha en Magicshine utanför skogen så ska den banne mig lysa max en meter framför framhjulet.

GabGjerswold
Guest
Member

@Cyklistbloggen Så tacksam. Hoppas fler följer ditt exempel:-)

calmsund
Guest
Member

@CykelLiv @Cyklistbloggen och cyklister vänster om körbanan får dessutom chansen att bonusbländas av mötande bilisters assymetriska halvljus

CykelLiv
Guest
Member

@calmsund @Cyklistbloggen precis, verkligen loose/loose-läge för den som blir bländad

calmsund
Guest
Member

@CykelLiv @Cyklistbloggen Som t.ex. det här http://t.co/BTVOMvQMtC (även om det numer inte finns något separerande räcke)

Swede_Box
Guest
Member

@Cyklistbloggen Mer tysk standardisering tack. Funkar utmärkt utan att blända. Så slipper vi även blinkandet.

CykelLiv
Guest
Member

@Cyklistbloggen satsa på en icke bländande! Vi möts ju inte så ofta men jag är jättetrött på möten på smala avsnitt med noll sikt

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: En bländande Magicshine-lampa mindre.
http://t.co/Qd7iFvqQ51 #cykla #lampor

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: En bländande Magicshine-lampa mindre http://t.co/IANWne7wFM @Cyklistbloggen