Bra handskar för vintercykling

| 16 kommentarer

Läste att Fritz på Cykelbloggar skrivit om sina bästa handskar för vintercykling. Tidigare i år ställde jag frågan om bra handskar för cykling på Twitter och fick många bra svar och kommentarer.

Ett par Lobstervantar. Bild lånad av Addnature

Ett par Lobstervantar. Bild lånad av Addnature

De flesta verkar förespråka lager-på-lager-principen med tunna innervantar av ull ylle, silke, bambu eller annat naturmaterial, för att sedan trä på yttervantar. När det blir riktigt kallt verkar många gilla så kallade lobstervantar, det vill säga vantar som är delade på två, för att man fortfarande ska kunna växla och bromsa bekvämt. Själv tyckte jag det kändes jättekonstigt, så jag har ett par för stora handskar av skid-typ med ett eller två lager merinoullsvantar under.

Hur gör du för att hålla händerna varma när det börjar svalna på?

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

16 Comments on "Bra handskar för vintercykling"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Glenn
Guest
Member

Har tunnare tumvantar i bambu, när det blir kallare/blåser/regnar så tar jag på mig vindtäta tumvantar med lite tunnare vaddering. Blir det ännu kallare så tar jag båda paren vantar. Funkar hur bra som helst, har bockstyre och styrändsreglage.

Mattias Andersson
Guest
Member

Tumvantar när det är minusgrader. Fungerar bra med MTB-reglage som man manövrerar med tummen. (Är det skillnad på ylle och ull? Jag trodde det är samma sak…)

Peter
Guest
Member

På svenska skiljer man mellan materialet(ull) och textilen(ylle)

Peter
Guest
Member

Är det inte enklare med vantar av ylle istf ull?

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: Bra handskar för vintercykling http://t.co/IiXyQxquKt @Cyklistbloggen

Nils Weinander
Guest
Member

Jag kör med GoreTex-handskar, typ skidhandskar ner till -5 eller så. Är det riktigt kallt tar jag Lovikkavantar + vindvantar. Jag har grip-shift för växeln, så tumvantar funkar.

Richard
Guest
Member

Jag har också vridväxel och använder också vanliga vantar. Min cykel har fotbroms så jag kopplade bort frambromsen som jag aldrig använder.

Det borde finnas vindskydd att sätta på för oss med vridväxlar. Då håller sig vantarna torra också när regnar kallt.

Linda Kummel
Guest
Member

Det finns holländska och kanadensiska varianter på det där också, Bike moffs tror jag att det kallas. De ser ut som en slags strutar man fäster på styret och stoppar ner händerna i. Jag kör dock med mina vanliga skinnhandskar med yllefoder hela vintern och det funkar alldeles utmärkt ner till -10 i alla fall.

http://www.fietsspul.nl/winter/1092-basil-hand-warmers-bike-moffs-.html

http://velolifestyle.com/winter-essentials/di-ann-design-bar-mitts

Richard
Guest
Member

Tack Linda! Den holländska varianter passar bäst min gamla cykel. Ska beställa den svarta 🙂

Dmitri F.
Guest
Member
Richard
Guest
Member

Det kände jag inte till! Jag hade visserligen tänkt mig dem mera i plast som man knäpper fast ungefär som stänkskärmar på en MTB eftersom trafiken bitvis i Stockholms innerstad kan vara så hetsig att jag snabbt måste signalera med handen, peka, hytta med näven eller dunka i sidan på bilar som inte ser mig och gör filbyte / svänger utan att se dig om ordentligt.

Men i lugna men kalla cykelvägar är ju den sista varianten intressant. Det här måste jag googla på!

Tack för bilderna 🙂

Dmitri F.
Guest
Member

Hej!

Det finns även i plast, precis som du beskriver, men jag hittade inga bilder. Cykeltypen som de brukar sitta på kallas ”mamachari” (kort för mamas chariot), jag gjorde bara en snabb googling, men det finns säkert mer där ute i ämnet.

//D

Petter
Guest
Member

Paddelhandskar skulle nog kunna funka för det ändamålet, det är en stor handske med hål igenom som man knäpper fast i paddeln och sedan sticker in handen i, detsamma skulle ju gå att göra på ett sådant styre bara att man får ett hål utåt som man kanske får ta och dra igen också. Fördelen med handskar av den modellen är att de kan göras rejält vatten och vindtäta (neopren typ) men eftersom de är öppna bakåt så kan man fortfarande andas. Motorcykelbud har jag sett köra på något liknande under vintern.

Kört för mig som kör bock så närmre än så här kommer jag själv inte undersöka det.. Kör förövrigt tunnare handskar i tumvantar och har inga problem med bromsar, eller styrändsreglage (förutom att lovikavantarna jag ibland har ytterst har en tendens att fastna med någon maska typ i bromshandtagen..)

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Bra handskar för vintercykling
http://t.co/QKe4GLUDVy #cykla #vinter #utrustning