Torsdag: Soptunnebowling någon?

| 15 kommentarer

På Lingvägen genom Tallkrogen har du möjligheten att se fenomenet soptunnebowling på onsdagkvällar och torsdagsmorgnar. På torsdagsförmiddagen kommer nämligen sopbilen och hämtar hushållssoporna från alla egnahemshusen. Tyvärr ställer i princip alla soptunnorna i cykelbanan.

Ett pärllband av soptunnor i cykelbanan.

Ett pärlband av soptunnor i cykelbanan.

Det kan bli smått obehagligt då alla ställer ut sopkärlen på kvällen innan. Mörkgröna sopkärl utan reflexer syns inte så väl i mökret.

Soptunnorna syns extra dåligt nattetid. Foto: Jens Johansson

Soptunnorna syns extra dåligt nattetid. Foto: Jens Johansson

Självklart vill man underlätta för sophämtarna, men kollar man bestämmelserna för sopkärlet så finns facit (min fetning)

På hämtdagen senast klockan 06.00 ska kärlen placeras max 3 meter in på tomten från fastighetsgränsen med draghandtaget vänt mot sophämtaren. Har du skafttomt eller servitut ska kärlen placeras max 3 meter in på skafttomten eller servitutet.

Har du möjlighet att hitta en permanent uppställningsplats vid tomtgränsen är det en praktisk lösning eftersom du slipper komma ihåg att ställa ut kärlet inför hämtning.

Sophämtaren ska ställa tillbaka kärlet på samma plats som det hämtades.

Har du kommunal mark mellan din tomtgräns och gatan måste du ställa ut kärlen max 3 meter från sopbilens stoppställe på gatan med draghandtagen vända mot sophämtaren. Kärlen får inte stå på trottoar, cykelbana eller väg. Byggnation får heller inte utföras på kommunal mark. Fastighetsägaren ansvarar för att transportera tillbaka kärlen efter tömning. Fastighetsägaren ska se till att transportvägen fram till kärlen hålls i framkomligt skick.

Hur löser man det här? Känns som lite riktad information till hushållen skulle fixa biffen?

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

15 Kommentarer på "Torsdag: Soptunnebowling någon?"

Låt mig veta när
avatar
Åsa
Gäst

Jag skriver en kommentar till det här gamla inlägget i händelse av att någon annan, liksom jag, sitter och läser gamla inlägg i den här för mig nyupptäckta bloggen.

Ett liknande problem med soptunnor i cykelbanor finns i Belfast, Nordirland. Och jag hittade det här fantastiska inlägget om det, “Bin lane users call for action on cyclists”, hos NI Greenways. Jag rekommenderar det varmt!

http://nigreenways.wordpress.com/2012/11/14/bin-lane-users-call-for-action-on-cyclists/

Robert Andersson
Gäst

Blir nog inte så mycket bättre om soptunnorna står bredvid, då blir det istället så att sopbilarna åker på cykelbanan. Jag har även mött en sopbil på ett likande ställe. Sopbilen hade kranen på vänstersida och körde cykelbannan samt hala körfältet i fel riktning. Det var nog svårt för mig att mötas med bil på vägen.

Jon Jogensjö
Gäst

Har ni kontaktat berörda om förklaring?

Jeroen Wolfers
Gäst

Nej, men felanmält med länk till den här posten!

felix reychman
Gäst

Till detta skall läggas de informationslappar som sophämtarna delar ut. De har ingenting med lagen att göra. Dessutom alla sura meddelanden om hur kärlen ska placeras, som delas ut av sophämtare, som inte kan köra med sin bil och automatiskt tömma kärlet, utan måste gå ut och tömma. Det är ju synd om sophämtarna, som måste göra sitt jobb.
Bra. Bara på dem!
Jag har fortfarande inte fått mer svar från kommunen sedan jag rättshavererade på dem via mail om detta, utöver att det som ni skriver här idag, där kommunens tjänsteman var rörande enig om precis den här lagen och att det som sker är fel.

Tomas Granditsky
Gäst

Jag har faktiskt cyklat in i en sån tunna, tur nog var den tom men en rejäl lårkaka blev det då jag såg den i sista sekund och lyckades väja lite.

Björn
Gäst

Roligt med sån bestämmelse när de flesta sopbilar är byggd så chauffören inte ska behöva gå ut ur fordonet. Teori och praktik går inte ihop.

Greijus
Gäst

“@Magnus_K: @Cyklistbloggen kräv körkort för soptunna? Lagen upphör inte att gälla bara för att man kastar sopor…” LOL

Jens
Gäst

Ja det är helt galet att g/c används som uppställningsplats varje vecka.

Kan tillägga att kvällsbilden är tagen precis när en bil närmar sig från höger och lyser upp. Samt att jag ljusade upp bilden en aning efteråt. Annars hade soptunnorna knappt synts alls.

cykelbloggar
Gäst

Cyklistbloggen: Torsdag: Soptunnebowling någon? http://t.co/1uPxQYFskC @Cyklistbloggen

ekstromenator
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Torsdag: Soptunnebowling någon? http://t.co/zI6QqVDP5H #cykla

Magnus_K
Gäst

@Cyklistbloggen kräv körkort för soptunna? Lagen upphör inte att gälla bara för att man kastar sopor…

morten_lode
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Torsdag: Soptunnebowling någon? http://t.co/zI6QqVDP5H #cykla

G_Smurfen
Gäst

@Cyklistbloggen Trevligare än plankan med islagna spikar pekandes uppåt som jag hittade på en av de cykelbanorna i höstas.

jwolfers
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Torsdag: Soptunnebowling någon? http://t.co/zI6QqVDP5H #cykla

wpDiscuz