Nymålade boxar!

| 7 kommentarer

Yay! I Stockholm city har cykelboxarna länge varit så slitna att de inte synts längre överhuvudtaget. Nu noterar jag att cyklarna fått ny fin färg:

Nymålade boxar

 

Lysande. Boxarna är viktiga för cyklisternas säkerhet. Nu gäller det bara att få bilisterna att förstå vad det är för nymodighet.

Skärmdump001

 

(Juridiskt så har bilen på bilden ovan kört mot rött ljus eftersom hen passerat den vita heldragna linjen)

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

7 Kommentarer på "Nymålade boxar!"

Låt mig veta när
avatar
Tor Sandqvist
Gäst

Jag tvivlar på att stockholmsbilisters intrång i cykelboxar i någon större utsträckning beror på okunskap om vad som gäller; de beter sig ju likadant vid övergångsställen. Det är nog mest vanlig arrogans.

Björn Stenberg
Gäst

Jag tycker att symbolen är illa vald, eftersom det bara är en förstorad version av symbolen för cykelfält. Det vore bra med någon extra utformning som tydligt skiljer de två symbolerna åt, eftersom de förmedlar förväntningar på diametralt olika beteende från bilisterna.

Som det ser ut nu präglar vi våra bilister att köra på ytor med cykelfältssymbol i gatan. Det känns inte så lyckat.

Guldhedencyklare
Gäst

Fast en bilförare får tillfälligt köra på en cykelbana utmärkt med cykelsymbol, så länge det enbart är för att korsa cykelbanan. Detsamma gäller cykelfiler, så länge cykelfilen inte har en heldragen spärrlinje. Jag har svårt att komma på någon symbol som skulle fungera bättre och fortfarande vore begriplig för både bilister och cyklister.

I Göteborg har vi ett litet antal cykelboxar, men de har stopplinje både före och efter cykelboxen. Har ni bara stopplinje innan boxen i Stockholm? Jag kan tänka mig att två separata stopplinjer gör det lite tydligare vad cykelboxen är för något, alltså ett utrymme att vänta innan trafikljuset som enbart är till för cyklister. Fast å andra sidan så räcker det ju med att bilister respekterar den första stopplinjen. Jag blir osäker…

cykelbloggar
Gäst

Cyklistbloggen: Nymålade boxar! http://t.co/JG5meXqJSy @Cyklistbloggen

JMalmqvist
Gäst

@Cyklistbloggen @StockholmsStad Och extrasatsning på mer färg i budget!

jwolfers
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Nymålade boxar!: Yay! http://t.co/Ku7o2eQGYe #cykla Ping @stockholmsstad

JMalmqvist
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Nymålade boxar!: Yay! http://t.co/Ku7o2eQGYe #cykla Ping @stockholmsstad

wpDiscuz