Ulla Hamilton: Hänsyn viktigare än infrastruktur


Direktpress, alltså förlaget bakom lokaltidningarna Södermalmsnytt, Östermalmsnytt et al, har gjort en läsarundserökning om cykling. Resultaten är att fler skulle cykla om cykelvägarna vore bättre och att de man stör sig på mest är andra cyklister. Trafikborgarrådet Ulla Hamilton hävdar att visa hänsyn är viktigare för trafiksäkerheten än bra infrastruktur.
grus_i_tallis_500
Här är Ulla Hamiltons citat ur Direktpress artikel

– Jag har själv sagt det förut och fått otroligt mycket skit från cykelintresseorganisationer för att jag skyller ifrån mig men vi vet att många avstår från att cykla för att de de är för rädda för andra cyklister. Det är ett bekymmer, säger hon.
Ulla Hamilton menar att cyklisters och andra trafikanters beteende är mer avgörande för säkerheten på cykelbanorna än de satsningar som alliansen gör på en utbyggnad av cykelstråken.
– Vi har ändå den innerstad vi har. Det finns inte mycket utrymmen att bygga bredare cykelvägar på. Många måste trängas. Det kräver att vi börjar visa varandra större hänsyn.

Joråsatt. Det går inte att få in mer nu, utan nu får ni lära er att cykla sakta, typ. Missförstå mig rätt: Vi är inte på något sätt emot att visa hänsyn, men tillbaks till kärnfrågan: Cyklisterna uppfattar att det är trångt och otäckt och olyckorna går upp. Trafikborgarrådet lägger i princip allt ansvar på trafikanterna själva att sakta ner och anpassa sig efter det. För då kommer det lösa sig.
Och det kan man ju tycka. Om infrastrukturen är underdimensionerad och undermålig så måste man sakta in och anpassa sig efter det. Men är det så överallt i trafiken?
Nej, tyvärr är det inte så. Christian har skrivit om det tidigare, så istället för att fortsätta upprepa oss, läs Christians inlägg här.