Don’t be that person

| 19 kommentarer

Nu är det sommar och fullt med cyklister som tar plats. Dela med dig av utrymmet. Don’t be that person:

Don't be that person. #parking

A post shared by Christian Gillinger (@cgillinger) on

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

19 Comments on "Don’t be that person"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Ms_Xx
Guest
Member

Tack för all cykelställsfeedback! Alla de ni tar upp (nästan) är såna som vi brukar rita in (Vestre Urban, dvs. pollaren med två byglar på, och den gamla klassiska bågen). Har förresten testat Cyklos Delta ang mtb-däck nu, de ställ som levereras nu funkar utmärkt för breda däck. Skönt! Och bygeln som går ut (för att låsa fast cykeln i) går förbi framgaffeln, så det är svårt att knäcka hjulet. Och så är det längre mellan cyklarna i det stället än i traditionella ställ (5 cyklar på 2,5 m i stället för 5 cyklar på 2m). Så jag kommer nog att fortsätta att rita in såna där man vill ha mer ordning på cyklarna än det blir med pollare/bågar (ibland passar de bättre, då blir det såna).

Anders Norén
Guest
Member

5 cyklar på 2,5 meter blir 50 cm c-c-avstånd mellan cyklarna, om ni nu inte räknar på något annat sätt, vilket är åtminstone 20 cm för lite.

Ms_Xx
Guest
Member

Inte så säker på det, i våra (alldeles nya) Delta-ställ ställer folk in sina cyklar löst mellan de cyklar som sitter fast (extra cyklar mellan slottarna alltså), och det funkar faktiskt (till min förvåning).

Sen är det det där med att få in önskat antal parkeringar också (suck). Det finns väldigt sällan plats att ha 70cm mellan cyklarna. Om man har pollare där man ställer två cyklar på var sin sida ja, men då blir det ju trassligt på andra sätt. För övrigt finns det inga cykelställ med byglar där det är mer än 50cm c/c vad jag vet, de allra flesta på marknaden har 40cm c/c (det är vad man får lära sig som standard, att det får plats 5 cyklar på 2 meter), vilket ju är för tight.

Svårt att få ihop allt på samma gång i planering… (kompromisspussel!). Men om man får in en cykel mer/meter på ett sätt där ändå de allra flesta cyklar får plats ökar ju chansen att det inte blir knökafullt med cyklar, så att även de som har extra breda + låga styren kan hitta en plats där de går in.

Anders Norén
Guest
Member

Om valet är att bygga 20 användbara cykelplatser eller 30 oanvändbara så borde svaret vara ”20 användbara”. I verkligheten brukar det tyvärr vara tvärtom…

40 cm c-c-avstånd är ett helt orimligt mått. Få cyklar är smalare än 60 cm. Den som förespråkar, eller tillverkar, cykelställ med mindre än 70 cm c-c-avstånd borde få som straff att aldrig få sitta på en stol bredare än 18 cm och aldrig få parkera sin bil i ett utrymme bredare än 1,8 meter. (En sådan person måste vara inbiten bilist, ingen som cyklar själv skulle komma på något dylikt.)

Ms_Xx
Guest
Member

Ja. Nu förespråkar jag inte c/c 40, håller med om att det är för trångt. Och med c/c 50 är inte cykelställen ett dugg obrukbara, i alla fall inte för 95% av cyklarna, de allra flesta cyklar får gott och väl plats där (undrar om du faktiskt har provat ett sånt cykelställ, jag gör det numera varje dag, och det är luftigt, inte ett dugg trångt).

Tyvärr, jag kommer inte att anpassa världen för den lilla promille som har specialbyggda jättecyklar (att likna vid SUV-ar, jag kommer inte att börja rita extra breda P-platser för att de ska ha en massa luft runt sig heller).

Och jag cyklar varje dag, 9-11 månader om året, så det finns folk som förespråkar cykelställ med lägre c/c än 70cm som inte är inbitna bilister.

Sådetså 🙂

Anders Norén
Guest
Member

Ja, nu är det ju förstås _standardcyklarna_ som är 60-65 cm breda.

Ms_Xx
Guest
Member

Glömde svara. Ja, sant. Men de har ju som tur är väldigt sällan lika breda/höga styren, inte heller samma vinklar på styrena, så det funkar ju oftast i alla fall m c/c50. En radda identiska cyklar med samma ägare (styreshöjd) skulle inte gå dock, sant.

Robert Andersson
Guest
Member
Anders Norén
Guest
Member

Ramlåsbara cykelställ som inte kan användas av cyklar med lite bredare framgaffel är ett otyg, men något säger mig att det hade gått bra att parkera cykeln med bakhjulet först!

Ms_Xx
Guest
Member

Vad tycker du om det här stället: http://www.cyklos.se/cykelstall/delta/ ?

Skulle vilja veta vad folk med andra typer av cykel än jag själv har tycker om det (väljer cykelställ ibland).

Håkan Zäta
Guest
Member

Hej,
en eftersläntare här 🙂 Jag har en fundering kring Deltaställen, skulle det gå att höja den övre balken på stället så att man får igenom framhjulet? Då hamnar bygeln på sidan om cykeln, man kan låsa i ramen på lite olika sätt och ha dämpad gaffel/breda däck/dyra hjul utan risk för skador.

Anders Norén
Guest
Member

Ursprungliga Cyklos Delta var för smal för en framgaffel med fjädring, så i ett sådant ställ måste jag parkera cykeln med bakhjulet inåt. Det sägs att Delta numer är bredare.

Min personliga favorit när det gäller cykelställ är såna med en liten gummiklämma som håller om ramen, typ Cyklos Beta/Gamma. Annars är jag egentligen nöjd bara två villkor är uppfyllda: ramlåsbar och tillräckligt c-c-avstånd (minst 70 cm). (Tro det eller ej, 50 cm c-c-avstånd gör inte att fler cyklar får plats. Tvärtom, många cyklar får inte plats över huvud taget med de dimensionerna.)

Joakim Fors
Guest
Member

Glest placerade upp-och-nervända-U är bäst tycker jag. I alla fall om man ska parkera en cykel med lite dyrare hjul och inte vill få dom knäckta i de vanliga hjulknäckarställena. Tycker även det är problem när cykelställena är placerade tätare än en styrbredd. Går oftast bara att använda varannan plats. Kanske de som designar standardcykelställ aldrig sett en cykel och tror den är 35-50mm bred bara (medeldäcksbredd)? 😉

Christer
Guest
Member

På de stället är de onödigt att parkera så.
Men på många andra så måste man parkera längs med för att kunna låsa fast cykeln i stället

Ms_Xx
Guest
Member

Men då kanske man kan ställa sin cykel någon annanstans, där man inte måste blockera hela cykelstället? Vid en stolpe t.ex. Eller räcke.

Sjukt irriterande när folk ser till att ingen annan får plats, alla vill ju inte låsa fast cykeln varje gång, bara få en plats.

Christer
Guest
Member

Finns det alternativet så väljer jag det 🙂 men ibland så finns inte det tyvärr 🙁

Ms_Xx
Guest
Member

Fast om man är beredd att ställa cykeln en liten bit bort finns ju faktiskt alltid det alternativet. Ibland lite längre bort. Ibland alldeles nära.

Det handlar faktiskt bara om huruvida man är beredd att sätta sig själv långt före andra eller inte, i slutändan.

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Don’t be that person http://t.co/vZpOADtaCM #cykla

missmeister
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Don’t be that person http://t.co/vZpOADtaCM #cykla