Cykelpåsen och fråga till Per Ankersjö

| 16 kommentarer

I morse delade Naturskyddsföreningen och Stockholms stad ut årets första ”Tack för att du cyklar”-påse. Det här fanns i påsen. Dessutom en fråga till stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö.

I påsen fanns en vattenflaska, sadelskydd, tidning och lite tips för att cykla säkrare. Se bild längre ned på sidan.

På Slussen stod bland andra Per Ankersjö och delade ut påsar. Jag stannade och frågade honom en fråga som dyker upp ofta: Varför lägger ni pengar på att dela ut påsar? Borde ni inte bygga cykelbanor för pengarna istället?

Det här fanns i morgonens påse:

Innehållet i "tack för att du cyklar"-påsen maj 2013

Innehållet i ”tack för att du cyklar”-påsen maj 2013. Klicka för större bild.


 

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

16 Comments on "Cykelpåsen och fråga till Per Ankersjö"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Artur Hansson
Guest
Member

Hmm, nyfiken på den gröna guiden, men finner inte den på Stockholms hemsida.

Richard
Guest
Member

Om du lägger ut din adress kan jag skicka den med post till dig. Jag har två stycken (min fru tog en påse också).

Artur Hansson
Guest
Member

Tack så supermycket Richard! 😀 Du skulle ha knackat på och kommit in på fika! Jag och min fästmö hade kanelbullar framme och allt. Om du bara hade vetat 🙂 Bor ni nära?

Richard
Guest
Member

Nix, vi bor på Södermalm så vi är knappast grannar. Det var fint väder, jag var ledig och ville ändå dra en tur utanför stan så jag tyckte det var lättare att cykla förbi än att hitta en kiosk som säljer frimärken.

Ah, bullar hade varit gott. Men jag tog med en öl och hade skön vätskepaus vid lillsjön. En mysig liten pärla visade det sig.

Artur Hansson
Guest
Member

Haha, där ser man 🙂 Tack än en gång iaf!!

Cynisk Cyklist
Guest
Member

Glad att jag helt missade utdelning av årets skräp: någon som vet hur stor del som omedelbart går till sopförbränning eller nedskräpning? Kunde de inte lagt pengarna på att t.e.x. sopa de ställen som fortfarande inte är sopade? Och naturligtvis på att underhålla existerande cykelvägar/-banor/-filer så att inte en heldämpad XC-cykel är det man behöver för att ohindrad ta sig fram (vid Rinkeby bestod det regionala cykelstråket av oasfalterad, grov makadam senast jag var sinnerförvirrad nog att cykla den vägen).

Lyssna? Menar Ankersjö lyssna i vardaglig meningen eller i politisk mening (dvs in genom ena örat och ut genom det andra utan att göra något som helst intryck eller avtryck på vägen)?

Richard
Guest
Member

Önskemål till nästa utdelning:

1. Varmt sadelskydd (för att uppmärksamma åretruntcykling)

2. Minipump (gärna med tryckt telefonnummer till vägjouren)

3. Miniposter med snyggare och tydligare illustrationer om signaleringsteknik på cykel (sätt upp på kylskåpet så alla i familjen lär sig)

4. Häfte med information om säkra låsstrategier

5. Visitkort med länk till Stockholm Stads extremt matnyttiga hemsida där ALL information finns (denna hemsida existerar inte idag).

perankersjo
Guest
Member

@Cyklistbloggen Tack för länken!

Jocke
Guest
Member

Jag cyklade förbi ett sånt där utdelningsställe i morse strax efter 8, men de hade inga påsar kvar, till min besvikelse. Men när jag ser innehållet känns det som att det kunde kvitta. Mest intetsägande informationsfoldrar. Enda som verkade matnyttigt var den där konstiga flaskan(?). Hur ska man använda den, förresten?

Det som möjligen kan försvara initiativet är att det skickar en signal att staden tycker det är bra med cykling. Men, som sagt, den signalen skulle nog bli tydligare om man prioriterade upp cykling i praktiken. Fast det är antagligen enklare att skicka ut lite ideella cykelmänniskor som delar ut informationsfoldrar än att få tjänstemän på trafikkontoret att ändra attityd, dock.

E
Guest
Member

Jo. Jag rullade först förbi skansbron/folksam vid 8 tror jag och där försvann de tidigt verkar det som – bara wellpapplådor kvar vid sidan om trottoaren. Men de var kvar vid slussen/hilton och nybroplan/berzeli med någon eller några fulla lådor vid sidan om minuterna senare.

Läsmaterialet var bättre än sist jag tog emot en påse (förra våren tror jag) – karta med intressanta platser, cykelfrämjandets tidning med åtminstone ett par kul artiklar och en lista på pågående förbättringsarbete av stans cykelbanor. Det praktiska innehållet var dock mindre nyttigt för min cykling. En duschmössa och en badleksak till barnen!? Sadelskyddet verkade förvisso vara fräschare än senast och alu karbinhaken som satt i flaskan kommer säkert till nytta. Jag föredrar dock de små extralamporna för nödfall och reflexer av olika slag – vilket även andra trafikanter har nytta av. Så jag hoppas de tänker på det till hösten – mer trafiknytta på grejerna – om de nu ändå ska lägga slantar på det! Tack iallafall!

Erik Johansson
Guest
Member

Plast leksaker från Kina tycker alla om, se bara dx.com eller teknikmagasinet.

GustavSvaerd
Guest
Member

Bra frågor och rätt bra svar. kvalitetsmedborgarjounalistisk:
Cykelpåsen och fråga till @perankersjo http://t.co/Y41vT3O7SY @cyklistbloggen

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Cykelpåsen och fråga till Per Ankersjö:
http://t.co/B6O4xw74kU
ping @perankersjo