Grattis snöröjare, nu smälter snön

| 10 kommentarer

Plusgrader och snösmältning. Det borde betyda att stadens snöröjare kan slappna av lite. Tyvärr ser vi fortfarande sviterna av vinterns usla plogning.

Jag läser Jon Jogensjös utmärkta text om hans cykling in mot stan. Han var nära att krocka med andra cyklister tre gånger. Det är förstås långt ifrån okej. Själva menar vi att enkelriktade körbanor åt varje håll är det bästa. Enligt “Homogenitet av massa, hastighet och riktning på trafikanterna” som de skriver i Holland. Där det inte finns infrastruktur måste förstås alla parter på vägen ta sitt ansvar och ge plats. Och på min vänstra axel suckar en cynisk liten cyklist “hur svårt ska det vara?”.

Själv tänkte jag på plats för oskyddade trafikanter igår.
Det verkar som att snöröjarna andades ut när det inte snöat på ett tag. Under veckan har jag sett flera snöplogar som kört förbi med själva plogen i vädret bara för att sanda. Då blir jag lite fundersam när jag traskar till dagis med barnen och knappt får plats med vagnen på gång/cykelbanan. Än mindre möta någon annan trafikant. För att travestera Försvarets kampanj: Vad håller ni på med?

GC_lingvagen_800

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

10 Kommentarer på "Grattis snöröjare, nu smälter snön"

Låt mig veta när
avatar
Linda Kummel
Gäst

Här finns ju en del som trotsar den usla plogningen och ger sig ut ändå. Trafikens hjältar enligt Patrik Kronkvist, men jag börjar känna mig mer envis på gränsen till dum, snarare än en hjälte. Nog för att 86% vill ha färre bilar i innerstaden, men jag förstår de som har gett upp vintercyklandet i Stockholm år och ställt cykeln. Ulla Hamliton twittrade idag att hon tycker att cyklisterna gnäller, men varför inte staden tar in synpunkterna från de som faktiskt cyklar i stan vintertid är för mig oförståeligt. Vad tycker ni?

Jeroen Wolfers
Gäst

Ja, igår var jag så arg och besviken så jag skrev den där tweeten till Per Ankersjö och Ulla Hamilton. Den senares reaktion var … en smula åt det dryga hållet tycker jag. Se konversationen här: https://twitter.com/UllaHamilton/status/301197008134365184

jeroenw
Gäst

Den där nya snöröjningsmaskinen är efterlängtad inte bara för att den tar bort snön, märker jag nu. Den skulle ju även sopa bort gruset till stor del. Hoppas vi får se den i Söderort också snart.

Christian Gillinger
Gäst

Test

Dmitri F.
Gäst

Själv stör jag mig på att staden inte städar undan sanden som har lagts ut, nu när snön är borta. Nej, istället ska det väntas till maj (läs: mitten av juli), då allt sand har torkat, pulveriserats och andats in.

Och tills dess får man cykla i den rena bilvägen, om man inte vill ha punka eller bara kanske vill minska det redan tunga motståndet som dubbdäcken orsakar 😉

Jocke
Gäst

Eftersom det alltid snöar på vintern i Stockholm, och snöröjningsmetiden är att skyffla snön åt sidan, snarare än att transprtera bort den, så borde det vara obligatoriskt att ha med ytor för snövallar när man anlägger gatunätet. Så det inte blir som nu, att cykelbanan blir snödeponi så fort det snöar.

Ms_Xx
Gäst

Det här var ju inte på en cykelbana, men jag såg en man med ett spett i morse som håglöst försökte få undan en isklump på trottoaren. Om han fortsätter i samma takt är den nog borta om ett par veckor.

Det verkar inte som om snöröjarna tycker att det är lika kul att ta bort isklumparna som saltet skapar som det uppenbarligen är att salta på nysnön.

Christer
Gäst

Igår var Tranebergsbron och Norr Mälarstrand iallafall föredömligt fixat, helt bart och finputsat. De kanske kört sin nya maskin där.

Linda Kummel
Gäst

Jepp, jag såg när den brummade fram vid Rålis.

jwolfers
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Grattis snöröjare, nu smälter snön. http://t.co/uLABVQPw

wpDiscuz