Nu med vinterdäck

| 21 kommentarer

Jag fick en hint att det kanske var dags att ta tag i det där med att sätta på vinterdäck häromdagen:

Så, igår fick jag äntligen på splitter nya. 240 dubb fram, hälften så många bak:

De lär behövas för här hemma är i princip samtliga cykelbanor just nu dåligt skottade trottoarer. Vi får se när snösvängen jobbat ikapp, om det blir någon ändring på det eller om alla är nöjda och glada som det är. Som barnvagnsförare ser jag också fram emot att de tar bort vallarna från skottningen av bilvägen som gör att varje övergångsställe är en hinderbana, där det är lite touch-and-go om man kommer upp på trottoaren igen.

Om du fotar din cykelväg, släng gärna upp bilden på twitter/instagram och tagga med #plogat, eller lägg upp på vår Facebooksida. Jag tänkte försöka få till en post med bilder på hur det kan se ut i landet nu när de värsta snöstormarna (väl?) lagt sig.

Eller så gör man som Dave Peterson som tröttnade på att vänta och löste problemet själv:

Trevlig helg!

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

21 Comments on "Nu med vinterdäck"

Notify of
avatar
trackback

[…] men jag for i backen en gång när jag svängde ganska svagt. Nu i år kommer jag att prova Christians recept på 240 dubbar på framdäcket och 120 på bakdäcket. Jag lovar komma med en […]

JohanJohnsson
Guest

bytte idag framdäcket till ett med fler dubb än bakdäcket och jädrar vilken skillnad det var. mycket bättre gräpp i modden och mycket lättare att att cykla med lite fart

Erik Johansson
Guest

Vi får bilda; “Frivilliga cykelsnökåren”, det är ju kört i innerstan men förort med cykevägar kan fungera..

Nina Hagman
Guest

Genialisk uppfinning! Jag skulle gärna dra en sådan manick efter min cykel. Ser att plogen går att fälla upp så att den vilar på pakethållaren, fiffigt. Eftersom jag cyklar (åker) elcykel skulle det troligtvis inte bli så tungt med lite extrasläp. Mycket hellre det än som nu vara orolig för att njurarna ska skaka loss.

Arne B
Guest

Den där plogen är så skön!!! Jag undrar när jag kommer bli erbjuden en fin, vit jacka med väldigt långa ärmar; redan när jag bygger den, eller när jag cyklar till jobbet.

Kanske går det att starta som snöröjningsentreprenör och erbjuda sina tjänster till kommunen?

Ulrika
Guest

Varför bästa däcken fram? Drivet sitter bak, tappar bakhjulet fäste så försvinner det under dig. Om det är svårt att ta sig upp för en backe med snömodd, luta dig bakåt så bakdäcket får fäste och kör. Detsamma gäller våra fyrhjulade vänner, även framhjulsdrivna bilar bör ha bästa däcken bak. Ta en titt på den här videon på YouTube:

Tror inte det finns så många vetenskapliga undersökningar om detta för cyklar men jag har alltid bästa däcket bak, i alla fall i början av säsongen, det slits snabbare.

W1F1
Guest

Den generella rekommendationen på en cykel är att montera det minst slitna däcket fram.   Detta av tre anledningar.

1. Du har bäst bromsverkan med frambromsen, även på vinterföre. Ett bra däck är dock en förutsättning för det.

2. Har redan nämnts. Tappar du väggreppet vill du göra det med bakdäcket, inte med framdäcket.

3. Det är mer sannolikt att ett slitet däck punkteras än ett mindre slitet. Smäller däcket så att du omedelbart tappar trycket vill du att det ska ske med bakdäcket, inte med framdäcket.

Bakdäcket slits vanligen snabbare än framdäcket. Vissa skiftar därför fram- och bakdäcket för att vara ekonomisk. Det kan tyckas vara en bra idé, men gör INTE det.

På en bil gäller andra förutsättningar och kan därför inte användas som en liknelse vid cykelsammanhang. Där rekommenderas det att de minst slitna däcken monteras bak. Tappar bilen väggreppet vill man att den ska vara understyrd, inte överstyrd. Vid en kollision är resenärerna bättre skyddade som fronten träffas. Dessutom är sannolikheten att bilen välter lägre om bilen bäring och färdriktning är densamma.

Ms_Xx
Guest

Intressant. Så för oss med fotbroms är det kanske inte lika självklart att montera dubbdäcket fram. Jag får i princip bara sladd när jag bromsar, dvs. sladden kommer alltid på bakdäcket, och har därför tyckt att det känns ologiskt att sätta dubbdäcket fram, trots alla rekommendationer. Kanske inte helt fel känsla alltså… man bromsar ju rätt mycket oftare än man får punka, och om jag är tvungen att tvärbromsa vill jag helst inte få sladd (brukar få det ibland när det är vått på vägbanan, läskigt).

W1F1
Guest

Att sakna frambroms ser jag som en större säkerhetsrisk i sig än slitna däck. Särskilt om man bara har en klassisk fotbroms som i princip är “av” eller “på”. Att få stopp på sin cykel då man kommer utför en backe i 30 knyck med enbart en fotbroms är som att bromsa ett pendeltåg. Men om man är medveten om fotbromsens begränsningar och cyklar långsamt är det inga problem.

Jag skulle nog fortfarande montera det bästa däcket fram om jag hade en fotbromsad cykel av anledning 2 & 3 ovan, men det är som sagt bara en generell rekommendation. Det passar inte alla cyklar och cyklister.

Ms_Xx
Guest

Min fotbroms i alla fall är allt annat än “av-på”, och effektiv, så bromseffekten är det inga problem med, inte ett dugg mer än med handbromsar. Men jag har haft den inne på service, många fotbromsar har nog aldrig fått den lyxen.
Det enda är just det att bakhjulet tenderar att åka lite åt sidan ibland när jag måste tvärbromsa när det är halt, och på is/snö utan dubbdäck där bak, njaej, inte bra.
Jag har som tur är två dubbdäck, ej ännu monterade, men det ena är rätt mycket nyare än det andra. Tror att jag sätter det bak i alla fall…

Jocke
Guest

 Problemet med bakbroms är att fysikens lagar gör att den mesta tyngden hamnar på framhjulet vid kraftig inbromsning, vilket gör att bakhjulet låser sig om du bromsar för kraftigt, oavsett hur bra själva bromsen är. Racingmotorcyklar, som ju bromsar mycket kraftigt, använder i princip enbart frambromsen av den anledningen. Och en vanlig cykel lyder under samma fysikaliska lagar som en racingmotorcykel. Dvs vill du ha bra bromsverkan måste du använda framhjulet.

Ms_Xx
Guest

Å andra sidan har jag gjort en volt över styret när jag av misstag bromsade mest med frambromsen på en lånad cykel med bra bromsar. Gick bra som tur var, fick bara skrubbade handflator.
Tror att fotbroms vs handbromsar säkerhetsmässigt handlar mer om vana än om att det ena är säkrare än det andra.
Men med fotbromsad cykel tänker jag ha det bättre dubbdäcket bak, för att undvika att tappa fästet vid kraftiga inbromsningar.  

Joakim Fors
Guest

Försvinner greppet på framhjulet är du i princip alltid körd. Försvinner greppet på bakhjulet sladdar man bara lite och kan ofta enkelt parera med att sätt ner foten. Vet sen inte vad du vill ha sagt med videon då en cykel inte är en bil. 😉

Krister Isaksson
Guest

Man kan väl uttrycka det så enkelt som att sticker framhjulet har du sällan en chans att parera/hantera det, sticker bakhjulet är det klart enklare att parera sladden. Drivet har väldigt sällan med dubben att göra, mer med mönstret så en hel del cyklar odubbat och grovt mönster bak och dubbat fram.

Christian Gillinger
Guest

Alla råd jag fått var att om jag ska ha olika antal dubb, ska däcket med de flesta dubben vara på framdäcket. Skälet ska vara att tappat driv inte är så farligt, däremot är sladd i sväng det. Och för cyklister handlar det om tappat grepp på framhjulet – faktiskt precis det jag drabbades av i videon ovan.

Jag stod och velade mellan att ta 120 dubb på bägge, men bestämde mig därför för att gå upp en storlek fram.

Ulrika Lind
Guest

Tack alla! Då vet jag

Ulrika
Guest

Men du höll balansen, med sladd på bakhjulet hade du troligtvis ramlat. Synd bara att det inte finns några bevis utan bara en massa tro.. 🙂

Arne B
Guest

Sladd på bakhjulet är inte så farligt, det har jag fått massor av gånger. De gånger framhjulet tappat greppet, har jag varje gång legat i backen innan jag hunnit reagera. Inte ens hunnit sträcka ut armen för att ta emot. Det har varit armbågen i backen, och det gör ont.

Tror man inte på fram- respektive bakdäcksgrepp, kan man betrakta speedway. De klarar sig hyggligt med två hjul, drivning och sladd med bakhjulet. Framhjulsgrepp är helt nödvändigt.

Christian Gillinger
Guest

Jag ska erkänna att jag inte la jättestor vikt vid det. Mitt mål vara att hålla nere antalet dubb för att få lättare cykling. Men jag har faktiskt aldrig fått bakhjulssladd förut. Kanske kör jag inte tillräckligt fort.

Tomas Granditsky
Guest

 Personligen skulle jag nog hellre få sladd på bakdäcket än framdäcket:)

G_Smurfen
Guest

@Cyklistbloggen Klok åtgärd. Studsade fram över snömodden på mina Ice Spikers med 304 dubb imorse – cykelpendlingen blev faktiskt roligare.

wpDiscuz