Att leva som man lär

| 7 kommentarer

Chefen för Södermalmspolisen i Stockholm berömde Malmö för deras kampanj att öka försäljningen av reflexvästar:

 

Polisen tycker alltså att det är rimligt att fotgängare ska ha reflexvästar när de är ute och går. Frågan är om de själva föregår med gott exempel?

 

 

Joråsåatt.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

7 Comments on "Att leva som man lär"

Notify of
avatar
trackback

[…] Jag tänkte bara utveckla gårdagens inlägg: […]

W1F1
Guest

Trafiksäkerhet handlar om att balansera säkerhet mot användarvänlighet. En personbil har därför få likheter med en rallybil med avseende på skyddsutrustning och säkerhetsföreskrifter. Tandlösa lagar sänker förtroendet för rättsapparaten och krånglig säkerhetsutrustning används inte. Därför har de ansvariga valt att inte införa mobilförbud respektive krav på fyrpunktsbälte.
Varför det inte resoneras på samma sätt gällande oskyddade trafikanter är för mig en gåta. Särskilt med tanke på att det finns “gröna kampanjer” som hyllar cykeln och skäller på korta bilresor i snart varje kommun. Balansen mellan säkerhet och användarvänlighet lyser med sin frånvaro.

Anledningen till att reflexvästar behövs är därför att oskyddade trafikanter måste synas bättre i trafiken. De måste synas bättre därför att de delar gaturummet med bilister som undkommer strikt ansvar genom att säga “jag såg honom/henne inte”. 

Jag har ingenting emot reflexvästar i sig. Men just i det här fallet tar de fokus från de egentliga problemen.

ErikSandblom
Guest

RT @Cyklistbloggen: Att leva som man lär; fotgängare med reflexväst http://t.co/8lNbu1Gs

eriksandblom
Guest

Men polisen har ju fin neongul reflexfolie på sina bilar. Där föregår de med gott exempel, så det kan de dela ut till bilisterna!

Johannes Westlund
Guest

Jag tycker det är rimligt att polisen håller sig till de lagar och regler som finns. Det står uttryckligen i trafikförordningen att fordonsförare ska anpassa sin hastighet. Det står explicit att hastigheten skall anpassas exempelvis vid dåliga ljus- och väderförhållanden, vid övergångsställen och inom tätbebyggt område. 

Vad jag vet står det inte ett dugg om att fotgängare ska bära vare sig vanliga reflexer eller västar.

Propagerar polisen också för att kvinnor ska bära långa kjolar och knogjärn, pepparsprej och basebollträ när de ska ut på krogen? För deras egen säkerhet…

jwolfers
Guest

RT @Cyklistbloggen: Att leva som man lär; fotgängare med reflexväst http://t.co/8lNbu1Gs

Dmitri F.
Guest

Det där var ju ett roligt skämt! Promenerar inte på dåligt upplysta platser.. Undrar om han tar på sig den när han kommer till en dåligt upplyst plats under sin promenad… och sen tar av den när det finns belysning?

wpDiscuz