Stockholm pushar för vintercykling

| 12 kommentarer

I dagens Metro slår Stockholms Stad ett slag för vintercykling. Jättebra tycker vi, synd bara att de gör det så krångligt. Det är dubbla vantar, med höga skaft som når in under ärmen, sadelskydd, råd om reflexer och bra belysning.

Klicka för större bild

 

I sig inga konstigheter, men sammantaget blir det en låååång punktlista som får det att verka som ett jätteprojekt att cykla på vintern. Vem sätter liksom på reflexer speciellt för vintercykling? Enklare hade varit att skriva: ”Cykla med samma kläder som du skulle haft om du åkt kommunalt. Du kommer förmodligen bli för varm och andra cykelturen kan du ha lite färre plagg”.

Grejen är att de flesta som pendlar sällan är ute mer en en timme i stöten. Om man råkar ha för mycket eller för lite kläder då är det inte hela världen. Visst, det är jobbigt att svettas lite för mycket, men du kommer inte dö av det. Vintercyklingsråden brukar se ut som fjälltursråd, alltså när man ska vara ute i minusgrader en eller flera dagar. Då är det klart att det är viktigt med yllesockor och lager-på-lager. Men en halvtimme i stadsmiljö? Not so very much.

Och synd att de väljer att sprida myten att ”den mesta värmen försvinner genom huvudet”, sist i texten. Det är lite som att säga att man inte får bada två timmar efter maten.

Bortsett från de randanmärkningarna, heja Stockholms Stad! (och här är våra tips för hur man börjar vintercykla…)

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

12 Comments on "Stockholm pushar för vintercykling"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Gabrielle Gjerswold
Guest
Member

Vore grymt om de ‘mest trafikerade’ cykelvägarna också markerades ut så att vi som cyklar vet vilka som prioriteras och vilka vi ska undvika. Bästa tipset: klä dig efter väder och tänk på att du blir varm av att röra på dig, för dem som mot förmodan inte vet det…

HenrikAhlen
Guest
Member

Man tar sig för pannan, helt klart ingen cyklist som skrivit detta, borde vara förbjudet att skriva råd om sånt man ej har nån egen erfarenhet av!
Några snabba: ”Ta med lyset in pga kalla batterier”: Jag har haft mina lampor på cykeln under vargavintrar, aldrig haft några batteriproblem. Alla klädråd är ju direkt felaktiga, räcker med en mening: ”Klä dig som om du skulle gå en rask promenad i det rådande vädret”. Och idiotrådet om at huvudet är som en skorsten har varit en myt i över 50 år nu, se t exhttp://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-slar-hal-pa-julmyter

Anders Norén
Guest
Member

99 % av alla snygga handskar som säljs är iofs helt odugliga för cykling. Förstår inte vad tillverkarna – och folk? – har för problem med muddar. Riktiga Män cyklar uppenbarligen inte.

Sven
Guest
Member

det stora problemet jag har vad gäller kläderär att jag inte verkar lära mig utan tar ofta på mig alldeles för mycket kläder. Borde lära mig att t-shirt och helt ofodrad regnjacka klarar någon minusgrad utan problem. Problemet är bara sedan när man ska ut och få i sig en lunch och inte har någon snygg och torr jacka (dagens upplevelse)

Erik Johansson
Guest
Member

Gör samma sak, men har nu lärt mig att ta av mig min härligt varma halsduk, bra att kunna göra i farten.

Elin
Guest
Member

Håller heeelt med, och det vet ni!

”Vintercyklingsråden brukar se ut som fjälltursråd, alltså när man ska vara ute i minusgrader en eller flera dagar. Då är det klart att det är viktigt med yllesockor och lager-på-lager. Men en halvtimme i stadsmiljö? Not so very much.”
Klockrent.

Fial8tta
Guest
Member

. @Cyklistbloggen Men åh va tradigt, bromsar och lyse är ju också sånt som är bra att ha – året om!

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: #Stockholm pushar för vintercykling: http://t.co/ASPaQE9m #cykla #08cykling

jonjogensjo
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: #Stockholm pushar för vintercykling: http://t.co/ASPaQE9m #cykla #08cykling

Jon Jogensjö
Guest
Member

Håller med helt, för de flesta cykelturer räcker samma kläder som för promenad.  

GustavSvaerd
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: #Stockholm pushar för vintercykling: http://t.co/ASPaQE9m #cykla #08cykling