Nederländernas lastbilståg

| 12 kommentarer

Förra veckan var det mycket om lastbilar. Svenska Åkerföretagen slog ett kraftfullt slag i luften genom att föreslå att en dekal skulle gör att cyklister inte längre blev påkörda. Volvo hörde av sig och berättade om sina konceptbilar med lasers och radar och ultraljud som gör att det piper och blinkar i förarkuren när en cyklist hamnat på högersidan. Darth Vader själv hade förmodligen blivit imponerad.

Allt det här är såklart bra – det är bra att frågan diskuteras eftersom högersvängande lastbilar utgör den främsta dödsorsaken för cyklister. Men jag gillar motbilder. Tänk om det inte är utrustning och utbildning det är fel på? Tänk om det är själva idén att ha enorma lastbilar körandes på innerstadsgator som det är fel på?

Så här ser det till exempel ut varje morgon i mitt kvarter när Konsum ska få sina leveranser:

Kö med lastbilar som ska lossa varor på liten stadsgata

Lastbilskö

 

Två rätt stora lastbilar står och väntar på att en tredje ska bli klar. Och där emellan kryssar jag på min cykel med dagisbarn på stolen. Är det här enda sättet att få fram varor till butiker?

I de Nederländska städerna Utrecht, Haarlem och Enschede testar de ett alternativ: Cargohopper. Små eldrivna bilar som kör som varutåg vid bestämda tidpunkter. 16 meter långa och och med sin 1,25 meters bredd betydligt smalare än en vanlig lastbil. Soldrivna. Affärsinnehavarna får sin leveransadress en bit utanför stan och dit körs varorna med vanliga lastbilar. Därefter lastas det om och levereras in i citykärnan med Cargohopperbilarna.

De kombinerar också elbilarna med leveranser via fartyg i kanalerna. På så sätt kan de få in rätt stora laster i city utan att behöva använda lastbilar.

Syftet med Cargohopper är inte främst att vara säkrare för cyklister, utan att vara bättre för miljön, men en bieffekt kan vara att just ökad cyklistsäkerhet. Deras maxhastighet är 12 km/h, så det är inga fartvidunder direkt.

Jag är ingen logistiker, jag har ingen aning om det här är ett realistiskt alternativ. 12 km/h låter rätt långsamt och jag vet inte hur den döda vinkeln ser ut för ett 16 meters tåg. Men jag gillar att ifrågasätta grundförutsättningen: att det är självklart att en stad måste ha lastbilar på gatorna hela dygnet.

EDIT: Och Stockholm som är känt för sina vattenvägar, borde kunna ta in last med mindre kanalbåtar till till exempel Skeppsbron eller Blasieholmens Nybrovikensida, för omlastning till elbilståg.

Läs mer på Treehugger.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

12 Kommentarer på "Nederländernas lastbilståg"

Låt mig veta när
avatar
trackback

[…] 30-gräns. Kombinera det med mer plats åt cyklister och fotgängare och mindre för bilarna (och smarta transporter) så har vi en mycket mer angenäm trafiksituation i våra städer. Vad tycker […]

HenrikAhlen
Gäst

Smartaste jag sett på länge! Stockholm har ju perfekta förutsättningar för detta! Hoppas Hamilton och Ankersjö läser detta!

Christian Gillinger
Gäst

Ankersjö har sett det, jag twittrade honom en länk.

Ms_Xx
Gäst

Lysande. Vore fantastiskt skönt att slippa stora lastbilar inne på trånga gator (Götgatan varje morgon till exempel). 
Jag känner mer och mer att en hyfsat trafikavlastad stad, med rejält mycket mer plats åt cyklister och fotgängare inte borde vara en utopi, utan en realistisk väg framåt som de flesta skulle vinna på (utom de allra mest inbitna bilkramarna, men med tanke på precis HUR mycket mer plats de tar än alla andra känns det inte fel att tvinga dem att begränsa sig lite). 

Johannes Westlund
Gäst

Jag bär på samma övertygelse. Det är snarare den ultimata bilstaden som är utopi. Det finns mycket som pekar på att det du beskriver är den i stort sett enda realistiska vägen framåt om man kombinerar det med kollektivtrafik. 

Johannes Westlund
Gäst

Befintlig spårinfrastruktur kan också användas för distribution under tider då persontrafiken inte kräver hela kapaciteten. Eller så bygger man dedikerade interna distributionskanaler. London vill jag minnas har speciell post-tunnelbana. Dyrt dock. Men oavsett så visar detta att det är helt dumbopuckat att ha så otroligt mycket lastbilar i våra stadskärnor. Det finns andra vägar att gå, andra logistiska lösningar som skulle fungera minst lika bra och dessutom göra staden mycket trevligare.

Johan Wedin
Gäst

En annan lösning för så kallad citylogistik är att använda microterminaler i anslutning till stadskärnan och därifrån distribuera med cykel. Det går bra att lasta 300 kg på en cykeltrailer och man kan köra ända fram till destinationen utan att utgöra vare sig fara eller miljöproblem. 

Jacob Hamacher
Gäst

Det här är ju lysande idéer Christian! 
Det gjordes ju en omlastningscentral vid Slussen för transporter till Gamla Stan, men denna är nu inklämd av centraltunnelsbygget. Jag har även för mig att den överklagades för att det var något med fri konkurrens och EU att göra? Vet någon mer?

Anders Andersson
Gäst

 O-Centralen kör för fullt och har utökat.
Det som var problemet var att konceptet bröt den direkta kontakten mellan leverantör och kund (lite som när du köper elektronik på onoff och killen i kassan inte kan ett jota om det han levererar – du vet själv hur frustrerande det är). Just i Gamla Stan är det dock så himla trångt att fördelarna med samlastning övervägde och O-centralen är troligen världens enda samlastningsföretag som står på egna ekonomiska ben – alla andra behöver massor med subventioner för att gå runt.

eriksandblom
Gäst

Maten på lokala Konsum har förmodligen redan lastats om eftersom den större typen av lastbilar är för stora att köra på vanliga stadsgator. När man ändå lastar om, så borde man lasta om till mindre bilar som i filmen!

Ett argument mot satsningar på godståg är just kostnadsdrivande omlastningar. Men de 24 meter långa lastbilarna som används i Sverige är för stora att köra i tätorterna så det blir som sagt omlastningar hur som helst. Sverige tillåter väldigt stora lastbilar, max 60 ton. Det är dubbelt så mycket som i USA där 36 ton är max. Jag har skrivit lite mer om det här Miljarder satsas på tung lastbilstrafik i Sverige – Ecoprofile

Christian Gillinger
Gäst

I filmen berättas att de nämnda städerna redan har hårda begränsningar för lastbilstrafik i innerstan, bland annat får de bara köra in vissa tider på morgonen.

Jag tycker det är märkligt att Stockholm inte tar efter holländarna och använder båtar för transport. Tex kunde man lätt nå hela vägen till Gamla Stan där det finns utrymme för omlastning, eller på Blasieholmens baksida.

Marcus
Gäst

Omlastningscentraler för godstrafiken börjar så smått poppa upp i Sverige också, främst i mindre kommuner. Där kör man allt gods till ett logistikcenter för att sedan en lastbil kör in i centrum (ofta en stor dieselbil, men bättre med bara en ivf). På detta sätt kan man få tre lastbilar till 30 ställe i stället för kanske 30 lastbilar till 30 ställe. Det är på rätt väg, men det går för långsamt och man är nog lite rädd för att verkligen ta steget och tänka nytt och testa. Holland är på många sätt ett förebildsland inom trafik- och stadutveckling, kanske för att de inte har någon plats kvar, det är ett litet land med mycket människor, precis som Sverige är ett stort land med extremt lite människor. 

wpDiscuz