Google maps får stöd för cykelnavigering

| 5 kommentarer

Bilnavigatorer till smartphones går det tretton på dussinet av (som Navigon, Waze eller Tomtom), men för oss cyklister har utbudet varit betydligt mer skralt. Tills nu. Google uppdaterar sin Maps-app på Android till att även omfatta röststyrd cykelnavigering. Trevligt!

Det innebär alltså att du kan planera en rutt innan du åker, och såvitt jag förstår få ett ”sväng nästa höger” och ”sväng nästa vänster” i lurarna eller högtalaren tills du når ditt mål.

På kartbilden betyder gröna linjer ”äkta” cykelvägar och vägar utan motorfordon, ljusgröna linjer gator med cykelbanor och streckade gröna linjer andra gator som rekommenderas för cykling (av vem de rekommenderas framgår inte).
Tydligen ska det även gå att planera sin rutt för att undvika backar.

Roligt (tycker jag) är att de i sitt blogginlägg använder Stockholm som kartbild för att illustrera funktionen.

play.google.com hittar du senaste versionen av Google Maps för Android. Den är gratis att ladda ned.
Själv ligger min Xperia Mini lite i träda så jag har inte provat, men Christian ska testa på sin telefon inom kort. Har någon av er läsare testat? Funkar det bra?
Tack till alla som tipsat!

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

5 Comments on "Google maps får stöd för cykelnavigering"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Kalle
Guest
Member

Enda kruxet är att det är lite dålig kvalitet, och, för de flesta av de felaktigheter som jag rapporterat in (tex att cykla på Kymlinglänken) får jag svaret ”
Vi har tyvärr dock motstridiga uppgifter om problemet du rapporterade, så vi inte kan göra den ändring du begärt.”, vilket är lite komiskt eftersom det räcker att de kikar på sina egna streetviewbilder för att inse… Men de sitter väl i ett fjärran låglöneland och analyserar google-översatta klagomål… Fast lite humor är det att få standardsvaret när jag klagade på att de inte ruttar på Götgatsbacken – för den är ju minst sagt motstridig att cykla på.

Alla Ifånar kan nog glömma att google navigator kommer till IOS; Google lär knappast släppa sina starkaste Androidfunktioner dit. 

Patrick
Guest
Member

Vore bra om de lägger till funktioner som t ex. Waze har för att rapportera in hinder etc. Sen vet jag inte om man kan lära appen smartare vägar?

Richard
Guest
Member

Hoppas den även släpps för oss med iPhone – den här appen skulle jag lätt betala för!

Mikael Asperö Lind
Guest
Member

Provade lite snabbt att söka på vägen från kontoret i Stadshagen hem till lägenheten i Fruängen. Fick upp två rutor om att det bara vara en beta och man skulle vara försiktig om man redan var i rörelse osv. Efter det dök resultatet upp snabbt dock! Det skiljde sig lite från den vägen som http://cykla.stockholm.se brukar föreslå men det beror nog på Google alltid väljer cykelbanor där de finns, istället för snabbare vägar med blandtrafik.

T G
Guest
Member

Ser ut att funka bra på min Experia Mini…ska försöka testa cykla med den i helgen.