Bilister behandlas som barn i trafiken

| 4 kommentarer

Jag skrev igår om en rätt hygglig trafikomläggning på min väg till jobbet. Men i samma stadsdel, alldeles ovanför Fryshuset, hittar jag en mindre hygglig. Och för en gångs skull går det faktiskt att jämföra, eftersom både bilisterna och cyklisterna fått sina vägbanor spärrade. Så här ser det ut för bilisterna:

 

Som ni ser har de fått röd-orangea plastvägmärken som prydligt leder dem från deras egen spärrade körbana, över i mötande körbana. För säkerhets skull delas den in i två, med ett utplacerat “påbjuden körriktning”-märke i mitten. För gudbevars, det går ju inte att låta bilisterna själva komma överens om vems tur det är att köra och hur skulle det se ut om de var tvungna att anpassa avstånden mellan varandra utan hjälp från trafikplanerarna?

För cyklisterna å andra sidan ser det ut så här:

 

Ni ser det bakom cyklisten, en betongsugga rakt över cykelfältet. Ingen hänvisning överhuvudtaget, inte ens en varningsskylt någon meter innan suggan. Och fotgängare, cyklister, och vid tillfället en moped, får själva komma överens om hur de ska ta sig fram. Utrymmet samtliga ska passera brevid den där betongsuggan är en dryg meter.

Hela trafiklösningen. Cykelbanan i högra övre hörnet


Bilister behandlas verkligen som barn i trafiken. De ska inte behöva tänka eller fundera, de ska tas i hand och varsamt ledas förbi varenda litet hinder. Alla andra får klara sig bäst de kan.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

4 Comments on "Bilister behandlas som barn i trafiken"

Notify of
avatar
trackback

[…] Att köra bil däremot är nödvändigt och ska respekteras. Med trafikomläggningar som är tydliga att ett barn kan förstå dem. […]

trackback

[…] var att avspärrningar för vägarbeten i cykelfälten oftast bara består av en ouppmärkt betongsugga mitt i banan. Men här var det reflexer, koner som ställts upp lagom långt från själva […]

trackback

[…] efter skrev de dock om ett annat ställe i närheten där bilarna leddes med så täta rader av tillfälliga markörer som om de var vilsna småbarn, […]

Björn Åslund
Guest

Såklart bilisterna behöver vägledning. Bara genom sitt val av bil har de visat brister i möjligheten att tänka.

 De som cyklar och går kan antas vara tänkande varelser, eftersom de uppenbarligen tänkt klokt kring sitt val av färdmedel. De kan nog tänkas klara en sådan rörig situation utan en skog av vägmärken och skyltar.

wpDiscuz