Heja Stockholms kommun!

| 11 kommentarer

Stockholms kommun presenterar nya Slussen. Jag gillar att första bilden är centrerad kring en cykel. Och en vanlig cyklist, med barnstol och grejor också, ingen sedvanling schablonbild av  memilsmarodör (not that it’s anything wrong with that):

 

Tills jag hittar en reklamfri video från kommunen, så kan ni se filmen på DN’s Webb-TV.

EDIT: Reklamfritt hos Stockholm.se.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

11 Kommentarer på "Heja Stockholms kommun!"

Låt mig veta när
avatar
Christian Gillinger
Gäst

Det jag är lite orolig för är att cykelfälten och -banorna förmodligen kommer bli kombinerade gång- och cykelbanor. Alltså gångbanor.

JakobStar
Gäst

Well. Ibland är ju verkligheten annorlunda än reklamen. Ingen bil i sikte, men motorvägen kommer nog fyllas på.

Christian Gillinger
Gäst

Absolut, reklam är en sak. Men det visar åtminstone på en vision. Och när jag tittar på videon så gillar jag hur det är tänkt. Jag tror nya Slussen blir en bra plats att cykla på.

Krister Isaksson
Gäst

Där skulle jag vilja anmäla en avvikande uppfattning. Studera antalet trafiksignaler, studera bredden på cykelfält och cykelbanor och sätt det i relation till dagens och morgondagens flöde av cyklister. Titta på hur svängar är utformade, särskilt vänstersvängar. Fundera på hur du cyklar mellan Stadsgårdsleden och Skeppsbron osv.

Christian Gillinger
Gäst

Jag utgick från att jag cyklade på det nedre planet mellan Stadsgården och Skeppsbron? Alltså vid vattnet?

Krister Isaksson
Gäst

Ja det stämmer, båda dessa broar som finns för att ta sig över kommer att öppnas vid slussning, sker ju tämligen ofta sommartid och tar lång tid… Kommer du från Skeppsbron och ska till Stadsgårdsleden måste du byta sida innan Slussplan vid en trafiksignal för att komma över till cykelbanan som går över slussen. Vid dessa broar planeras det för serveringar etc vilket de är för smala för att samtidigt hantera dubbelriktad cykeltrafik, gångtrafik, turister, serveringar osv. Se även alla 90-graders kurvor, dålig sikt mm.

Christian Gillinger
Gäst
Det är jäkligt svårt att få en tydlig bild av hur det kommer bli utifrån de modeller jag sett. Men idag när jag ska från Skeppsbron till tex Katarinavägen så måste jag leda cykeln över torget eftersom det helt saknas cykelväg. När man väl kommer upp på Katarinavägen måste man konkurrera om bussarna om utrymmet och ta sig ner för en enorm trottoarkant. När jag ska från Skeppsbron till Stadsgården så leds jag ut i blandtrafik, med en cykelbaneutfart så jag måste lämna företräde, och när jag sedan respekterar STOPP-skylten så håller jag på att bli påkörd av bilar som inte gör det. Sen kommer ytterligare en cykelbaneöverfart där jag måste stanna och sedan ett rödljus där både jag och fotgängare från KF-huset har grönt samtidigt.Vägen upp till torget är väl okej, men högersvängen uppe har redan tagit ett liv, saknar box och ligger så att man undrar om de mätt upp för att göra så att trafikljuset hamnar optimalt för att bilisterna ska kunna träffa cyklisterna när de svänger höger.När jag kommer från Götgatan och kör ner mot Stadsgården ligger ett övergångsställe helt dolt av nått slags bersåer och fältet är interfolierat av gatstensinläggningar som gör det hela till terrängkörning,… Läs mer »
Ms_Xx
Gäst

Sant. Men grejen är ju att det skulle kunna bli SKITBRA om de ville, inte bara bättre än vad det är nu. Bättre än nu duger faktiskt inte.
Jag är rädd för att Krister kan ha rätt. Hoppas inte. Är också skeptisk till att cykelbanan leds så att cyklisterna måste vänta vid slussöppningar. Undrar varför? Gissar för att trafikplanerarna ser på cyklism som flanörtrafik.
Vad är en memilsmarodör egentligen, jag menar, var kommer ordet ifrån? Memil, que?

Linda Kummel
Gäst

Helt rätt. Det blir bätte än idag, avsevärt bättre faktiskt, men det hade kunnat bli skitbra OM trafikplanerarna hade fått komma in ordentligt i leken. Andra saker har vägt tyngre än trafiken vid utformningen av slussen.

Christian Gillinger
Gäst

“Memil”=medelålders män i lycra”. Kommer från engelskans “Mamil” som betyder samma sak.

Ms_Xx
Gäst

 Aha! Tack för svaret 🙂
Har sett Slussenfilmen nu, och cykelbron bredvid tunnelbanan är ju faktiskt en bra grej, en stor förbättring! Hoppas att de tar med cyklingsvänliga trafikplanerare innan allt är spikat nu. Jag håller tummarna.

wpDiscuz