Du kan också #pendlamedstil

| 5 kommentarer

Klär du dig sportigt och praktiskt för att cykla till jobbet? Ja, så klart. Men det finns andra sätt. Att Pendla med stil innebär snygga kläder, snygga cyklar, ett trevligt sätt och att dra ned på tempot. Så här pendlar även du med stil. Den vanligtvis långt-och-snabbcyklande Mattias Krantz har skrivit om iniativet Pendla med stil (finns på Twitter under hashtaggen #pendlamedstil).

Kalvskinnshandskar? Definitivt stil. Foto: Mattias Krantz

Att pendla med stil innebär att du istället för funktionskläder klär dig i vanliga, eller till och med något snyggare kläder och istället drar ned på tempot för att slippa bli svettig. Att #pendlamedstil stipulerar också att du har ett passande åkdon. Här är jag fullkomligt övertygad om att min slitna gamla mountainbike inte är i närheten av att kvala in. Så vad göra? Köpa ny cykel? Jo, så småningom. Men det man inte har på cykeln får man ta igen på klädseln (hrm) eller uppförandet. Mattias har en utmärkt liten guide där det framgår att den som pendlar med stil. Jag har framförallt testat uppförandet. Så här gör man:

 • Glider fram (här underlättar det givetvis om du har en fixie) med trafiken, oavsett om det är på vägen med bilarna eller på cykelbanan.
 • Respekt för trafikreglerna!
 • Släpp fram fotgängare vid övergångsställen
 • Låg kadens – hög kadens imponerar kanske på landsvägen, men när du ska #pendlamedstil är det viktigt att du utstrålar lugn och ro. Och det gör du med låg kadens. Här är det återigen så att det underlättar med singlespeed eller fixie.
 • Ilska (jo det kommer ibland) uttrycks på ett tyst italienskt sätt, dvs. med en svart blick och lite överdrivna armviftningar. Du behöver inte låta. Bilisten hör det inte ändå. Allra helst ska du inte bli arg alls. Tillämpa hellre ”smile and wave”-taktiken.
 • Håll linjen och visa tecken!
 • Lugna manövrar och jämn fart.

Ett leende enligt taktiken ”Smile and wave” fungerar oerhört bra, både mot andra cyklister, fotgängare och bilister. Rekommenderas varmt. Självklart finns det också no-no:s:

Följande är tecken på en ful körstil (och dåligt omdöme):

 • Tokomkörningar under ivrigt plingande med ringklockan
 • Köra mot rött vid vartenda trafikljus
 • Tokpressa med hög kadens på platten för att sedan dö i uppförsbacken.
 • Vingel
 • Mobiltelfonprat/SMS/etc.

I mina ögon helt vanligt cykelförnuft alltså. Du kan få inspiration på Twitter under #pendlamedstil. Så vad säger du? Hänger du på?

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

5 Comments on "Du kan också #pendlamedstil"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Håkan
Guest
Member

Det finns bara ett sätt att cykla med stil och för att förstå så måste man se. Kolla på Tour de France, Girot m fl eller varför inte veternatävlingar så får ni se vilken snygg stil vi har. Tvärtom vad du skriver så tycker jag inte att det är stil att cykla med en Kronans cykel, kostym-byxbenen innanför strumporna, det är verkligen fult!

Mattias Krantz
Guest
Member

Nja, det är väl ändå lite äpplen och päron. Det här handlar ju om _pendla_ med stil och inte om att tävla med stil. Till jobbet inne i stan pendlar man och ute på franska och italienska landsvägar tävlar man. TdF-körning innanför tullarna blir ju inte så bra.

Velo Håkan
Guest
Member

Inte för mig, i mina ögon är det vackraste som finns en fit cyklist med snygga cykelkläder och hjälm, skor på carboncykel och som susar fram utan nämnvärd ansträning.  Varför ska jag inte klä mig så bara för att jag cykelpendlar? Förövrigt kanske jag ska direkt till cykelträningen efter jobbet så i mitt fall finns det inga alternativ. Sverige är inte mogen för den kulturen som man har på kontinenten ännu. Tvärtom verkar det växa fram en kultur som säger Skeppshult, Kronans utan växlar. Tycker att det är ganska patetiskt att se dem vingla uppför Västerbron och Tranebergsbron! Åk ner till Italien den här tiden på året får du se, då ser 90% av cyklisterna ut som om dom var på väg till starten på Girot….:)