SVT’s Rapport sprider fördomar om cyklister

| 10 kommentarer

Jag hade bestämt mig för att försöka minska antalet gnällposter, men så pekade kommenteraren Tomas på ett text som SVTs Rapport publicerat på webben den 26 april. Rubriken är ”Använd ditt förstånd när cykeln tas fram”.

Jag bli så trött och ledsen. Det här är alltså ingen krönika, utan en redaktionell text från en av våra större nyhetsredaktioner presenterad som inrikesnyhet. Underrubriken är ”Trafikpolisen ger råd”. Men se det gör trafikpolisen inte. Den följer samma mönster som andra fördomsfulla texter om cyklister: Den börjar med omsorg om cyklisten:

Nu plockar många fram cykeln igen efter en vinter i bussen eller bilen. Men som cyklist tillhör du en oskyddad och utsatt grupp.

Det spåret lämnas sedan redan vid hjälmlobbyandet i stycket efter. Så här står det bland annat:

Och cyklisterna skiljer sig från alla övriga trafikanter. Utan krav på utbildning, erfarenhet eller kunskaper om de mest basala trafikregler, är det tillåtet att trampa ut i den mest intensiva stadstrafik.

För vi känner alla till fotgängarkörkortet och all forskning som säger att ett cykelkörkort skulle göra trafiken till ett paradis.

Ingen annan grupp bryter heller så frekvent mot lagar och regler.

Säger vem? Igen, det här är ingen kröniketext, det är en redaktionell nyhetstext.

Rödljuskörningar, full careta på trottoarer och torg,

”Full careta”? Srsly? Det här är alltså en nyhetstext, inte en tokrolig krönika. Jag hör mig själv upprepa det gång på gång.

 Lägg därtill cykling på övergångsställen, i parker, på gräsmattor, på kyrkogårdar – på snart sagt på alla ställen där det råder cykling förbjuden.

Det är inte förbjudet att cykla på övergångsställen, i parker eller på gräsmattor. På kyrkogårdar vet jag inte, men jag kan tänka mig att det är upp till kyrkan. Jag vet inte hur stort trafikproblem just buscyklande på kyrkogårdar är. Jag kan tänka mig att det inte är på toppen av polisens priolista.

-Det har skett en liten förbättring, men fortfarande utgör cyklisternas beteende i allmänhet ett problem

Vad var det jag skrev för någon dag sedan? Om en cyklist gör något fel så har vi ”problem med cyklister”. Om en bilist däremot gör ett fel, då har vi ett problem med den bilisten. Övriga är hedersknyfflar hela bunten.

Nej, cyklister utmärker sig inte som extra regelbrytande. Nej, cyklister är inte farligast i trafiken, nej cyklisterna ”skiljer sig” inte från ”alla övriga trafikanter”, vad det nu ska betyda.

Polisen gör hela tiden punktinsatser mot olika trafikgrupper. Förra veckan var det mot fortkörande bilister i hela landet. Veckan innan dess var det cyklister i Stockholm. Ingen har efter att 7144 bilister stoppats för fortkörning sagt att ”vi har ett problem med bilister i allmänhet”.

Det funkar inte så med bilister. Tvärtom, när var tredje bilist körde för fort vid övergångsställen i Jönköping, då var det fotgängarnas eget fel att de blev påkörda av dem.

Varje gång cyklister ska tas upp så triggas en ryggradsreflex och sådana här fördomsfulla och tendentiösa texter dyker upp. Av någon anledning är det okej att göra det när det gäller just cyklister, även på en av Sveriges största nyhetsredaktioner.

Cykling är enkelt, säkert, miljövänligt, bra för hälsan och bidrar till en bättre trafikmiljö för alla trafikanter. Jag orkar inte längre länka till statistiken, den finns här på bloggen.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

10 Comments on "SVT’s Rapport sprider fördomar om cyklister"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Hanna Larsson
Guest
Member

Tack för värdefull kritik – artikeln är ändrad nu! Hälsningar Hanna / SVT Nyheter

Andy
Guest
Member

SVT har ändrat sin skrift nu och ber även om ursäkt (dvs. SVT gör det och inte R Palm). Det bevisar att man kan påverka genom att skicka synpunkter – både jag och andra gjorde det.

Det bästa vore dock om vi fick en riktig debatt om hur vi kan få en bättre infrastruktur som bättre lämpar sig för cyklister i stället för de kombinerade gång/cykelbanor som idag är vanliga.

Det känns som om alla Sveriges trafikplanerare sitter och tänker på cykling som en företeelse som man gör på söndagar i maklig takt med linnekavajen fladdrande lätt i vinden och i cykelkorgen har en flaska Pommac och lite fika. Sådan är inte verkligheten och det viktiga är att få till färdvägar som är anpassade för farter på ca. 20-30 km i timmen… Sedan får de gärna ta bort idiotregeln om att man inte får cykla på bilväg om parallell cykelbana (samt då också kombinerad cykel/gångbana) finns. Den bidrar inte till säker situation för gående och cyklister.

Patrick Johansson
Guest
Member

Kolla Rikards info på Wikipedia: 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rikard_Palm

Före detta taxichaufför (Taxi Stockholm? Christians favorit!) och bussförare som åkte dit för rattfylleri 2009. 

Jag uppmanar samtliga att skriva ett protestbrev till SVT. Rikard bryr sig inte om protester från den grupp han så föraktar. Men han bryr sig nog om sitt jobb. 

Rikard Söderberg
Guest
Member

Det var verkligen ett lågvattenmärke. En ganska otäck partsinlaga från en cykelhatande individ. Byt ut ordet cyklist i hans text till somalier eller jude så kan man ju räkna ut reaktionerna.

Magnus
Guest
Member

Som sagt man tappar hakan, extraknäcker den gode Palm på IF eller Folksam?