Fri fart för cyklister på friliggande cykelbanor

| 5 kommentarer

Jag har alltid undrat, hur fort får jag cykla? Här är svaret, direkt från Trafikkontoret:

Det finns alltså ingen hastighetsbegränsning för friliggande cykelbanor. Det betyder till exempel att vid Skeppsbron norrgående, där det är 50 km/h för bilarna, så gäller 50 km/h. Fast det är klart, där har ju bilarna egna körfält, medan vi cyklister delar det oerhört smala utrymmet mellan väg och restaurangerna med fotgängarna på trottoaren. Så förmodligen gäller gånghastighet.

Södergående i cykelfältet däremot gäller alltså 50 km/h.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

5 Comments on "Fri fart för cyklister på friliggande cykelbanor"

Notify of
avatar
trackback

[…] Jaha, då var det dags igen. Polisen ska ha extra övervakning på cyklister den här veckan. Polisman Stefan Lindahl citeras på några ställen, både i DN och på Sveriges Radio (Godmorgon Stockholm) och han säger nog några saker som är rätt, men också saker som är helt fel. Exempelvis: ”Folk har en tendens att trampa på. Och då talar jag inte om hastigheter i 15 km i timmen, utan snarare 30,35, 40 km i timmen. Så fort får det inte gå på en cykelbana”. Men vad kan man nu kräva av en trafikpolis? Ett tydligare svar om den grymt otydliga regeln finns här. […]

Martin Xll Ohlin Carlsson
Guest

värt att tänka på frilliggande cykelbanor i staden så gäller “tätbebyggt område” och hastigheten ska därför inte överskrida 50km/h om inget angivits alternativt “hänsyn/säker framförning av fordon”

trackback

[…] har skrivit tidigare om vilka hastighetsbegränsningar som gäller för cyklister, men i måndags slog trafikpolisen […]

trackback

[…] inte får cykla fortare än gångfart på cykelbanor. Det får man visst. Friliggande cykelbanor har i princip ingen hastighetsbegränsning och cykelbanor och cykelfält i anslutning till vägar har samma hastighetsbegränsning som […]

staffanmalmgren
Guest

Semi-OT om tydlig skyltning: http://apps.svensktriathlon.org/ironman/90_ej_cykel.jpg

wpDiscuz