Vacker cykelfilm från New York

| 5 kommentarer

Att cykla i Stockholm är förhållandevis enkelt och lugnt, tänkte jag när den här filmen spelades upp på datorn. Christian och jag kör med kameror på cykeln för att fånga viktiga händelser i trafiken under våra resor (Kolla gärna vår Youtube-kanal). Shawn Brown har använt ett flertal kameror på sin egen och några vänners cyklar under några dagars cyklande i New York City.

Filmen är vacker, men jag ryser flera gånger när det verkligen ser ut som om cyklisten ska klämmas mellan två bilar. Men kanske är det dags att göra en likadan film om Stockholm? Hmm …

NYC Ave. from Shawn Brown on Vimeo.

Tipstack till Henrik Ahlén på alfabravo.com

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

5 Comments on "Vacker cykelfilm från New York"

Notify of
avatar
Marcus
Guest

Ruskigt fin film och ruskigt dåligt trafikklimat för en cyklist. Det är när man ser sånt här man kan känna sig lyckligt lottad att det är separata cykelbanor man satsar på i Sverige (i varje fall min del av landet).

Partick, vilket fantastisk kommentar! Det är sånt vi bloggare gillar!

Patrick Johansson
Guest

Tack! Det värmer. 🙂

trackback

[…] Patrick Johansson fick jag en länk till utsökta sajten BicycleDutch om cykling och trafik i Holland som drivs av […]

Patrick Johansson
Guest
Lång post kommer: Den situation som cykeltrafikanter möter i New York (NY) är inte beundransvärd. Dom kryssar mellan tunga fordon på vägbanan med stora personliga risker. Kanske beror det på en skillnad på hur man ser på cykeln i NY och i Sverige? Här i Sverige ser vi cykeln som ett fordon. En del av trafiken – så att säga (så länge vi inte uttrycker missnöje eller kräver något dvs.). I NY ses cykeln som något man använder trots “trafiken” (läs: “motorfordon”). Man ser inte cykeln som ett trafikverktyg utan som en subkultur som existerar trots omfattande trafik. Som skateboarden, typ.  Det är här vi måste sätta oss ner. Medborgare, tjänstemän och Politiker. Vill vi att normen för trafik ska vara motorfordon och att andra trafikanter existerar som subkulturer (livsfarliga sådana)? Självklart vill dom av oss som gillar cykeln som trafikfordon att samma omsorg i trafikplaneringen tillägnas cykeln som andra trafikslag. Vi vill inte ha scenariot som finns i denna film utspela sig i våra storstäder. Raka, 40m breda vägar som delar upp staden i ödsliga stråk. Där dom ev. cykelfält som finns är smala (för det finns ju inte plats.. eller?), flyttar sig inkonsekvent i sidled över vägbanan och gärna existerar… Read more »
Jeroen Wolfers
Guest

Hej Patrick, och tack för en grym kommentar!

Bra länkar du skickade, och filmen från Holland är mycket talande – så ska det se ut! Jag tycker att en mening i din kommentar verkligen sätter precis vad det handlar om: “Alla förtjänar säkerhet”.

Vi har all anledning till att återkomma till detta ämne igen. Och det ska vi göra, med en dåres envishet.

Tack!

wpDiscuz