Danska cyklistförbundet föreslår stoppplikt för högersvängande lastbilar

| Inga kommentarer

Efter en tragisk olycka där en sexårig cyklande pojke dödades av en högersvängande lastbilschaufför föreslår nu danska cyklistförbundet ett stoppförbud. Det skriver Copenhagenize och DR.

En lastbilchaufför som vill svänga höger måste alltså alltid först helt stanna lastbilen. Låter som en alldeles lysande idé tycker jag. Samtidigt blev svaret från Danska lastbilsförarförbundet (Forbundet for Frie Danske Lastbilvognmænd, FDL) att det är cyklisternas eget fel att de blir dödade av lastbilar:

– Må det være FDL tilladt endnu en gang at gøre Cyklistforbundet opmærksom på, at ingen lastbiler for sjov skyld kører rundt i byområderne, og at det kun er de færreste lastbilchauffører samt selvkørende vognmænd, som bryder sig om at køre i snæver bytrafik, og ikke mindst de mange farlige situationer, der opstår i forbindelse med de stærkt omdiskuterede højresving, siger redaktør af forbundets nyhedsbrev Preben Skjøth i en pressemeddelse.

I Stockholm har vi precis fått remissutkastet av cykelplanen för de närmaste 20 åren. Kanske vore stopplikt för högersvängande lastbilar något att lägga till. Eller tycker även svenska lastbilschaufförer att det är cyklisternas fel när de blir ihjälkörda?

EDIT: Tyska cykelfrämjandet kräver självbromsande lastbilar (via Erik Sandblom)

Läs också Cyklistbloggens tidigare inlägg om högersvängande lastbilar:

En flashvideo om högersvängande lastbilar (eller ja, vänster egentligen)

Högersvängande lastbilar dödar cyklister

…forts högersvängande lastbilar

Högersvängande lastbilar – sista inlägget

SvD: Högersväng en dödsfälla för cyklister

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of