Nu är vintern här. Gör dig själv synlig

| 10 kommentarer

Första veckan med vintertid! Det betyder att det blir lite ljusare på morgonen och för mig innebär det att det nu är beckmörkt när jag ska cykla hem efter jobbet. Och att jag därför måste komma ihåg att ta med mig fram- och baklampa på morgonen (läs mer om vad lagen kräver att man har här). Men hey, varför nöja sig med standardbling? En av de vanligaste råden till cyklister är ju att ”göra dig synlig”. Det finns fler sätt än att köpa starkare framlampa. Här är några exempel, både koncept och färdiga produkter:

Laser i gatan

Konceptet med laserritade cykelfält finns i flera versioner, här är en, LightLane. Idén är att ha två lasrar som ritar upp en ljus-cykelbana bakom cykeln för att få bilar att hålla avståndet:

En  annan version finns i Sydkorea (där man tydligen inte tar så hårt på att ha framlampa):


Men det finns inte bara bakåtriktade ljus, BLAZE ritar upp en cyklistsymbol framför cykeln:

photo via University of Brighton

Det snygga med Blaze är att den hjälper buss och lastbilsförare att upptäcka cyklister som ligger i döda vinkeln. Bilden ovan visar ett sådant tillfälle (det är ett brittiskt exempel, så det är vänstertrafik). Cykelsymbolen hamnar då i chaufförens synfält.

Sista laserkonceptet är LASER, där cykeln ringas in i vägbanan:

illustration: Ecofriend

Det coola med LASER är att den har avståndssensorer också. Om en bil kommer för nära, färgas cirkeln istället röd och apparaten börjar tuta.

Blingkläder

Skaparna av Speedvest tror att deras väst kan få bilisterna uppmärksamma på hur fort en cykel faktiskt går. Jag kan tänka mig att den också gör dem uppmärksamma på hur långsamt det faktiskt går… Av kommentarsfält och artiklar att döma verkar det som om bilister tror att cyklister med många växlar och fancy kläder = motorvägshastighet, men så är det ju sällan.

Speedvest visar aktuell hastighet på ryggen. Så här ser det ut:

Mer kläder, en utsträckt hand för att visa att man svänger syns uselt i beckmörkret. Varför inte ha en jacka med färdindikator som visar vart du är på väg? Du får meka ihop den själv, men så här fin blir Turn Signal Jacket:

Ljuscykel

Vill du verkligen synas i trafiken, testa Brite Bike:

Vill man vara diskret kan man nöja sig med att hänga på ljusen i hjulen. Revo Lights har Jeroen skrivit om tidigare, här är en påminnelse hur de ser ut:

Men vill man vara lite mer utspejsad, kanske Burning Man fenomenet Hokey Spokes är något. De är ledutrustade ”blad” som man fäster i ekrarna. När de snurrar bildas ljusmönster eller text i hjulen:

Dessa finns på marknaden och går att köpa för några hundralappar inom EU. Läs en recension här. En annan variant är Monkey Lectric:

Även den finns att köpa.

Sist men inte minst, för den som inte nöjer sig med reflexer på västen, kolla in Angella Mackeys ledkläder (fler bilder här).

Själv tänkte jag nöja mig med några mindre lampor och komplettera ekerreflexerna med oranga Nite Ize SpokeLit LED:

NiteIze har ett helt gäng LED-produkter, kolla på deras hemsida.

Vet ni fler exempel på kreativa sätt att bli mer synlig i trafiken?

EDIT: Själv köpte jag Nite Ize efter att jag skrev det här. Så här blev det:

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

10 Comments on "Nu är vintern här. Gör dig själv synlig"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Christian Gillinger
Guest
Member

Vet inte om den där gröna finns, men det finns en röd från en annan tillverkare: http://thexfire.com/products-page/lighting-system/bike-lane-safety-light Och söker man på ”Bicycle laser beam” hittar man rätt många andra tillverkare

Johannes Westlund
Guest
Member

Går det att få tag på en sån där Light-lane någonstans eller är det bara koncept?

Christian Gillinger
Guest
Member

Japp, den är från november förra året. Men av retweetsen på twittret att döma så är det lika poppis i år.

Anna Mogren Östlund
Guest
Member

Satte nästan lunchlådan i halsen när jag läste första meningen. Vintertid, what! Men aha, favorit i repris. Reflexväst känns asptrist att sätta på sig, så…tack!

Erik Karlsson
Guest
Member

Är dom här lasrarna lagliga i Sverige?