DN och If satt i ett träd…

Nu är det dags igen. Försäkringsbolaget If formligen sprutar ur sig undersökningar om stackars cyklisters hårda vardag den här hösten. Nu har de tittat på hur det går till när bilar kör på cyklar på hösten och kommit fram till den föga överraskande slutsatsen att det är större risk att bli påkörd om man saknar reflexer och lampor och alltså inte syns.
Inget konstigt med det och det är heller inte särskilt märkligt att If gör den här typen av undersökningar. Motivationen står till och med nästan uttryckligen i pressmeddelandet de la upp på sin hemsida:

If tjänar pengar på att försäkra bilar och varje olycka kostar If pengar. Varje cyklist som slutar cykla innebär en olönsam cykelolycka mindre och kanske en ny bilägare som behöver en bilförsäkring. Inga konstigheter och helt rimligt för en affärsdrivande verksamhet. Det har alltså inget att göra med att If bryr sig extra mycket om oss cyklister.
Vad som är svårare att förstå är varför DN väljer att återpublicera varenda pressrelease som If släpper. Under rubriken “Mörk årstid för cyklister” (ooooooh) hotar de idag åter med död och lemlästning för den som vågar sig ut på hoj i trafiken.
Iréne Isaksson-Hellman presenteras som “trafikforskare”, utan att det nämns att hon är anställd av If. Och DN skriver:

– Reflex och lyse borde vara en självklarhet för alla som cyklar i mörker. Det är en billig livförsäkring, säger Iréne Isaksson-Hellman.
Men många slarvar. Studien visar att mer än var fjärde cyklist som krockade med en personbil i mörker varken hade lyse eller reflexer.

Vilket ger intrycket av att “många” betyder “cyklister som cyklar i mörker”, vilket det inte gör. Det handlar åter igen bara om de cyklister som haft oturen att blivit påkörda av de 438 If-försäkrade bilar som studien omfattar. Om vi utgår från att varje olycka omfattar en cyklist handlar det alltså om 438 cyklister vilket ger att 109 cyklister slarvade med lyse eller reflexer. På fem år ska tilläggas, för statistiken gäller från 2005-2010.  Alltså i runda slängar 22 per år. I hela landet. Det är långt ifrån “många”, skulle jag vilja hävda.
Jag säger inte att det inte finns de som slarvar. Det kan mycket väl vara många som gör det. Med det går inte att utläsa från Ifs undersökning.
Samtidigt ser försäljarna av reflexvästar en markant ökning i försäljningen, något vi skrev om redan förra året.
DN fortsätter med att citera Göran Bolinder, chef för trafikpolisen i Stockholms län, som “betonar” att de har ett “växande problem med cyklisterna”. Tacka fan för det. Cyklandet i Stockholm har exploderat senaste åren, med över 150000 cyklister på vägarna varje dag. Utan motsvarande satsning på infrastrukturen. Det vore väl märkligt om det inte skulle innebära mer jobb för just trafikpolisen. Jag tror nog att länsman upplevde ett “växande problem” med bilar när de började ersätta hästdroskor i stan.
Samtidigt som antalet cyklister alltså ökar, har antalet olyckor i Stockholm inte stigit i samma takt, samtidigt som dödsolyckorna minskar, samtidigt som 80% i Stockholm bär hjälm och reflexvästanvändandet alltså också ökar. Skälet till att olyckorna inte ökar är att cyklisterna ändå sköter sig rätt bra skulle jag vilja hävda, trots dålig infrastruktur och obefintliga satsningar från kommunen.
Självklart lyckas DN ändå än en gång avsluta med att skylla på cyklisterna, att det är deras fel att de går och blir påkörda av lastbilar och bussar hela tiden:

Trafiken bygger på ett ömsesidigt ansvar, men cyklister inser ofta inte att bussar och lastbilar har svårt att se dem, även när cyklisterna dyker upp tätt inpå fordonen, säger Göran Bolinder.

Det är svårt att förklara DNs alarmistiska journalistik – om man inte vill ta på sig foliehatten och tro att de har något emot cyklar. Det tror inte jag. Men jag tror att DN som många andra har en stressig arbetsituation och då är pressmeddelande ett enkelt sätt att fylla plats. Det är lätt att ringa ett samtal till random polis och med stor sannolikhet få ett pratminus som berättar hur vårdslösa cyklister är. Det är lätt att gnälla på cyklister, det är tacksamt och det är ofta, tyvärr, grundinställningen.
Läs tidigare inlägg om statistik här och här. Och för säkerhets skull om reflexer och belysning här.