Ny cykelolycka på Arenavägen

Igår blev jag vittne till en cykelolycka på Arenavägen vid Globen i Stockholm, i en korsning där jag själv varit med om en olycka. Oklara regler och mörker var orsaken till olyckan.
För lite mer än två år sedan var jag inblandad i en cykelolycka vid Arenavägen i Stockholm. Jag fick tvärnita för en bilist som inte gav företräde vid ett övergångsställe och for omkull. Resultatet för min del blev en spricka i revbenet och en natt på Södersjukhuset för observation. Bilisten körde vidare.

Igår blev jag vittne till en nästan exakt likadan olycka. Cirka 30 meter framför mig – i samma korsning – såg jag en cyklist bli påkörd. Bilisten stannade dock genast. Tack och lov var cyklisten, Patrik Emanuelsson, inte skadad. Han hade ont i handen och cykeln hade fått en rejäl smäll över styret. Efter utbyte av telefonnummer mellan bilisten och Patrik kunden den sistnämnde fortsätta sin färd mot Gubbängen. Jag ringde upp honom idag för att kolla hur han mådde.
– Jag mår bra idag, lite öm i handen men ingen fara, säger Patrik Emanuelsson.
Orsaken till olyckan var enligt Patrik oklara regler och en dåligt upplyst korsning.
– När jag kom upp till korsningen, som ju är ett övergångsställe med cykelbana, körde just en buss ut på väg 73, så jag fick bromsa in lite. Efter bussen kom en bil och jag uppfattade att han bromsade in, så jag körde över vägen. Tydligen så såg bilisten inte mig, så han körde på mitt bakhjul. Jag hade alltså nästan kommit över hela korsningen när han körde på mig, berättar Patrik.

Bilisten uppgav på platsen att han inte sett Patrik, utan att han bara “dök upp som en pil”.
Patrik Emanuelsson tycker idag att korsningen är mörk och dåligt markerad.
– Jag kör självklart med lampor, men jag förstår att man inte syns så bra som cyklist alla gånger. Jag har dock uppfattningen att jag kör i en markerad korsning och att bilisterna ska lämna företräde för gångtrafikanter och cyklister, säger Patrik Emanuelsson.
Vi har tidigare skrivit om cyklisters förhållande till företräde i trafiken. Enligt den posten har vi cyklister aldrig företräde, om vi inte kliver av våra cyklar och blir fotgängare.
Oavsett ansvarsfrågan har bilisten uppgett att han kommer att betala alla reparationer som behövs för att få Patriks cykel körklar igen.