Gäller dubbförbudet även cyklister?

| 3 kommentarer

Både i Stockholm och Göteborg finns sedan ett par år ett förbud mot att köra på gatorna med dubbdäck. Odubbade däck river inte upp lika mycket partiklar, vilket förstås är bättre för miljön. Om det är lika bra för trafiksäkerheten kan man förstås diskutera. På cykel kan dubbdäck verkligen göra hela skillnaden för säker vintercykling.

Då vintercyklandet i Stockholm ökat med 130 procent sedan 2004 dyker då osökt frågan upp: får man cykla med dubbdäck på gatorna där det är dubbförbud?

Cyklistbloggen frågade Peter Ågren, chef för polisens ingripandeverksamhet på Södermalm i Stockholm via Twitter.

Svaret är “Ja, det får du. Förbudet gäller motordrivet fordon. Cykel och moped klass II är OK att köra med dubb.

Så när frosten kommer: sätt på ett par dubbdäck på cykeln och cykla säkrare. Även på Hornsgatan i Stockholm, samt Odinsgatan och Friggagatan i Göteborg.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

3 Comments on "Gäller dubbförbudet även cyklister?"

Notify of
avatar
trackback

[…] läsa från 2011, om målningen i cykelbanan bestämmer i vilken riktning man får cykla, om dubbdäcksförbudet på vissa gator i Stockholm också gäller för cyklister och om det är tillåtet att tvätta cykeln på gatan (det är nämligen förbjudet att tvätta […]

trackback

[…] Återförsäljaren Sportson har gjort en instruktiv film om dubbdäck (nedan) och ger även fler matnyttiga tips på sin hemsida. Dubbdäck köper du i välsorterade cykelaffärer. Och förresten: du kan byta däck när du vill, det finns ingen vinterdäckslag som gäller cyklister. Du får dessutom köra på gator där dubbdäck är förbjudna. […]

trackback

[…] det var så, men efter den här kommentaren och eftersom det är kul att jämföra sig med bilister så ofta som möjligt, så var jag tvungen att fråga kommunen: Är det okej att tvätta cykeln på gatan? Så här […]

wpDiscuz