Stockholmare: tyck till om vinterns snöröjning

| 5 kommentarer

För egen del tycker jag vintern 2013-2014 var nästintill behaglig. Förutom att vintern väl inte visade sig från sin mest bistra sida fick jag längs min färdväg ta del av den maskin vi kallar sopsaltaren. Ni som läst bloggen vet att vi verkligen gillar den sopsaltade vägbanan. Det blir som att åka på fuktig sommarvägbana, alltså riktigt långt ifrån det vi såg förra vintern

Foto: Ola Gäverth

Sopsaltad cykelbana till vänster. Foto: Ola Gäverth

Stockholms stad har just publicerat en enkät om vad just du tyckte om vintercyklingen den gångna säsongen. Hjälp staden sköta snöröjningen ännu bättre genom att fylla i den – enkäten är faktiskt föredömligt kort.

Fyll i enkäten på stockholm.se.

Jag är också lite nyfiken: hur upplevde du cykelvintern 2013-2014?

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

5 Comments on "Stockholmare: tyck till om vinterns snöröjning"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Hägersten
Guest
Member

I Hägersten, Midsommarkransen, Aspudden etc har gruset från gator och trottoarer sopats ihop och lämnats i cykelbanor och/eller vägrenen.

Nadia Astorga
Guest
Member

Jag använde Cykelrapporten för att felanmäla Västbergavägen, gruset låg där förra veckan. Jag tror det var pga av gruset jag fick smygpunka i mars.

Mattias Widman
Guest
Member

De sträckor som sopsaltades i vintras fungerade mycket bra. Dock hade vi ju inte mycket till vinter alls så jag ställer mig frågande till hur bra det hade sett ut under en snörik vinter. T.ex påbörjades sopsaltningen väldigt sent (när snöfallet hade dragit förbi) vid ett par av de få snöfall som kom.

Många av de övriga cykelbanorna sköttes tyvärr lika dåligt som tidigare vintrar. Följande är några saker jag anser måste förbättras:
– Generellt behövs bättre plogning. Hela vägen ner till asfalten.
– Samordning och/eller bättringsplogning av cykelbanor utmed bilväg som ofta översköljs av snö och snöklumpar när bilvägen plogas efter att cykelbanan plogats.
– Salta och sanda inte på redan snömoddiga cykelbanor. Ger bara ett tjockt lager snömos som hjulen spårar i.
– Snövallar som tillåts ligga kvar intill cykelbanor vid snösmältning som orsakar pölar vilka blir till farliga, knaggliga och spåriga ispartier när det fryser på igen.
– Ploga hela bredden av kombinerade gång och cykelbanor. Bredden räcker annars inte att passera fotgängare säkert.

– Bättre definierade entreprenadområden. Vissa cykelbanor verkar falla mellan stolarna och tas knappt omhand alls.

Sopsaltning är verkligen toppen, men glöm inte bort resten av cykelvägnätet.

AndreasD
Guest
Member

Det var bra där det var sopsaltat. Däremot var det lika dåligt som förra året på andra håll där sopsaltaren inte driftats. Igensnöade cykelfält, vallar på cykelbanan där den vanliga plogen helt sonika tryckt upp en vall, dåligt plogat i allmänhet (sätt ner plogbladet!), spårigt, partier som plötsligt bara inte plogats, cykelbanor som ”glöms” bort. Hade vi fått mycket snö hade det varit riktigt dåligt tror jag.

Missförstå mig rätt: Sopsaltaren är ett steg i rätt riktning men det är endast en mkt liten del av cykelbanorna som nyttjar denna. Merparten av resterande banor behöver också kvalitativ plogning OCH uppföljning. Något som staden förefaller strunta i…

Ulrika
Guest
Member

Grusig! De öste ut grus i oktober och på vissa sträckor ligger det fortfarande kvar. Väldigt lite nytta hade jag av det eftersom det var så lite snö. Om det hade varit mera snö så hade röjningen fungerat lika dåligt som förra året. Detta gäller den lilla, lilla infarten mot stan som heter Södertäljevägen…
De dagar då det kom snö så bytte jag färdväg till det sopsaltade stråket parallellt med huddingevägen. Då blev halva färdvägen väldigt trevlig! Men rätt bökigt att ta sig dit. Det stråket har två avsnitt som går på vanlig väg, och där var det inte sopat, alltså svåråkt. Felanmälde, inget svar. Det slutade vara vinter, gav upp.