Varför cyklar vi?

| 19 kommentarer

Det är kallt på vintern. Det är snö, och den plogas väldigt varierat. Plus att cykelfälten är smala och alla parkerar i dem. Varför cyklar vi på vintern?

Det finns många svar på de frågorna och jag hittade den här fantastiska videon där några New Yorkcyklister ger sina svar. Ett av dem fastnade jag extra mycket för: ”Because it’s quiet”.

Det är precis så det är: det är tyst. Det är stilla, snön dämpar ljuden, luften står stilla och man hör snön knastra under hjulen. Det är fantastiskt rogivande inför en arbetsdag. Det är dessutom tomt. Ingen kö, ingen trängsel.

IMG_4738[1]

Tyst och stilla

Det här är mitt alternativ, tunnelbana och spårvagn:

2012-10-17 08.25.17 Gullmarsplan

Så, därför cyklar jag.

Här är New Yorkcyklisternas anledningar. Trevlig helg!

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Bahar

  Jag springer till jobbet , Transportlöpning heter det . Vad säger ni cyklister? Är det tungt för er att göra , ju det behöver bra kondition. Inte alla har det och Inte alla är lika starka för att bära ryggsäck medan de springer heller. Cykling är lättare förstås bara om ni inte köra på de stackars människor som vill använda deras fötter istället för hjulen.

  • Erik Johansson

   Trolololollololo

 • Bike sporter

  Cykla gör man av många anledningar. Det är billigt, det går snabbt (i alla fall snabbare än att gå eller även köra bil i staden), det är mindre jobbigt än att gå, man får frisk luft och motion och man tränar kondition och muskler. Så det är inget konstigt att jag föredrar att cykla på sommaren istället för på vintern, på sommaren är det varmt och man kan cykla långt, annars när man cyklar på vintern så kan man enbart cykla korta sträckor. Jag föredrar att cykla långt och därför cyklar på våren, sommaren och eventuellt en bit in på hösten. På vintern kan jag till exempel inte cykla från Överlida till Öxabäck när det är kallt, men på våren och hösten kan jag det då det är varmt ute. Å andra sidan får det inte bli för varmt heller, då svettas man mer och det blir ännu jobbigare att cykla. Högst 24 grader går bra för mig som cyklar vid minst 8 plusgrader.

  Man säger att man kanske svettas antingen inte eller mindre när man kör elcykel än när man kör vanlig cykel, så är det inte. Jag har både en vanlig tung cykel och en tung elcykel och fick pröva att cykla uppför backar med båda cyklar. Skillnaden är att elcykeln är snabbare än en vanlig cykel, mer stabil och därmed så har man mindre tid på sig att anstränga sig uppför backen med elcykel än med vanlig cykel. Även om vissa försöker påpeka att om man kör elcykel så är det som att köra bil så är det fel, jag kör elcykel och måste anstränga mig för att spara på batteriet genom att trampa på pedalerna.

 • Richard

  Man slipper trängseln, ljudet, lysrören och alla människor som inte har råd att vara sjuka. Att hålla en stolpe utan handdukar är som att be om att bli smittad!

  Man slipper frustrationen när buss/tåg är försenat och man slipper stressen när tåget står stilla.

  Man slipper frysa eftersom man blir behagligt varm av att vintercykla.

  Frisk luft, motion, synintryck och avstressad när man kommer fram – varför cyklar inte fler människor?

 • sarastro72

  Vilken fantastisk gång och cykelbro vid 1:45. Min syn på Amerikansk cykelinfra fick sig en känga.

 • Erik Johansson

  För att avlasta grönalinjen till Gullmarsplan föreslår jag 3 st 6 meter breda cykelbanor med broar från Globen/Skärmarbrink/Gullmarsplan till Skanstull. Inte bara för att göra det lättare för bussresenärer som kommer in till Gullmarsplan, utan för att vi verkligen behöver fler broar över till Skanstull.

  Egentligen borde man väl hålla tyst om hur bra det är att cykla så man även i framtiden slipper cykelköer på vintern. Men man får väl offra sig.

  http://osm.org/go/0bCznw5Rh-

  • De ska iofs ta bort körfält på bron och bygga g/c är det tänkt.

   • Erik Johansson

    Tänkte snarare att knyta samman bussterminalen med Skanstull på ett bra sätt, kanske hyrcyklar + cykelgarage.

 • Peter Holmberg

  Lite från ämnet kanske, men har ni uppmärksammat att vissa cykelstråk till och med är grusfria nu?

  • Tänker du på sopsaltarens insatser?

   • Peter Holmberg

    Nej, det slog mig bara när jag cyklade hem att det var grusfritt i innerstan. Vasagatan, gamla stan, hornsgatan. Tom ut mot liljeholmen om jag inte minns helt galet.

  • Mimi Jong

   Ja! Jag var väldigt förvänad när det redan måndag var nästan grusfrit på min sträcka från Lilla Västerbron, Västerbron, Hornsgatan, Ringvägen. Men vad glad jag blev!