2014-10-19 12.47.57
En elcykel från IKEA? Ja, i England säljer IKEA även solpaneler, så varför inte? Hur bra är den, och monterar du den själv med insexnyckel? Vi kollar upp!

I ett något som liknar ett försök har IKEA sålt elcykeln Folkvänlig i Älmhult och även 120 stycken i Uppsala. Vår läsare Jens lyckades köpa en av dem och därför har vi fått möjlighet att prova cykeln.

Vid första anblicken så ser Folkvänlig ut som en vanlig cykel. Inga konstiga proportioner eller påhängda batterier, utan det sistnämnda är snyggt integrerat i ramen, om än i en avvikande färg. Färgen går igen i manöverpanelen.

2014-10-19 12.47.57
2014-10-19 12.51.04

Att köra Folkvänlig är lika lätt som någon av de cyklar Christian och jag testade härförleden. Aktivera batteriet, slå på panelen på styret och trampa iväg.

Batteriet ska räcka i upp till 70 km, enligt IKEA men det beror på hur mycket hjälp du vill ha av motorn, hur kallt det är ute och så vidare. Vi tror på närmare 50-60 km, men det är inte fy skam det heller.

Cykeln är treväxlad med Shimano Nexus-komponenter och Shimano-fälgbromsar. Ramen är i aluminium och känns mycket stabil. Pakethållaren är också rejäl och sitter inte bara där för prydnads skull. För pendlingsbruk skulle jag personligen gärna se några växlar till, dock.

En lustig detalj är att lamporna inte drivs av stora batteriet, utan av två separata AA-batterier per styck.

Folkvänlig känns som ett lyckat försök och vi hoppas att det följs upp av löpande produktion. Priset är svårslaget – konkurrenskraftiga 6 000 kronor (om du är IKEA Family-medlem!).

Så nu är frågan: Kommer Folkvänlig i större upplaga? Får se uppföljare som city-racern Folkskygg eller lådcykeln Folksamling också?

Ingen provkörning är komplett med en ”dåren bakom styret”-video. Så håll till godo här:

Stort tack för lånet, Jens!