Varning! Helt avstängt vid Södermalmstorg på Slussen

Varning! Helt avstängt vid Södermalmstorg på Slussen

Det har stått en skylt rätt illa till vid Götgatsbackens fot några dagar. På den står det att det är begränsad framkomlighet över Södermalmstorg, med rådet att cykla rakt fram i stället - förbi Hilton och på Slussens västra sida.

Ser ni skylten och reflexvakten i trängseln? Inte helt lätt.

I morse var skylten kompletterad med en kille i reflexjacka, som försvann i cykelhavet. Han stod mitt bland cyklisterna och gestikulerade ivrigt. Jag trodde först det kanske var någon cyklist som ramlat.

Sedan dök han upp i vimlet

Men när jag kom redigt mycket närmare förstod jag att han försökte hindra cyklister från att svänga höger ner över Södermalmstorg.

Avspärrat vid rött. Grön väg öppen

Det här hade vi inte hört något om alls. Är det avstängt? Hur länge? Vi ställde frågan till Projekt Slussen på Twitter på fredagseftermiddagen och fick svaret:

"Hej! Det ska enligt plan vara avstängt till den 20 maj".

Så, avstängt nästan hela maj. Det här påverkar alla cyklister över Slussen från Hornsgatan och Götgatan, som i stället får cykla ner mot Munkbron (grönt på kartan ovan). Men det påverkar cyklister på Katarinavägen ännu mer - de måste vända upp till Söder igen och tråckla sig ner till Götgatan eller Stadsgårdsleden för att komma över Slussen.

Allt detta alltså helt utan omledning, information eller skyltar.

Och vi minns när Slussen var avspärrat för bilister. Då började skyltningen på Kungsholmen (!):

"Hornsgatan avstängd vid Götgatan. Välj annan väg" vid Västerbrons fot på Kungsholmen.