Vår kompetens är god

Vår kompetens är god

I går var det interpellationsdebatt i riksdagen, alltså att riksdagsledamöter ställer frågor direkt till regeringsrepresentanter.

Det var Jakob Forssmed (KD) som ställt frågor till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om det förslag till lagändringar Transportstyrelsen gjort. Ni vet, de där lagändringsförslagen för cykel som de smugit in i en rapport om elscootrar.

Riksdagen.se

Just kompetensfrågan är ju lite extra intressant med tanke på att Transportstyrelsen i sin rapport på ett par ställen faktiskt hade helt fel om vilka regler som gäller redan idag.

Och många som ägnat cykelfrågor lite tid undrar ju ibland hur det är med cykelkompetensen på våra statliga verk. Dock inte infrastrukturministern. Han blev direkt provocerad:

Fru talman! Jag tackar Jakob Forssmed för detta. Jag ska ärligt säga att jag blev lite förvånad när jag såg interpellationen från Jakob Forssmed, eftersom jag känner Jakob Forssmed som en klok, omdömesgill och väldigt sympatisk person. Och så står det att man ska säkra cykelkompetensen på våra myndigheter, underförstått att de inte riktigt begriper. Det är inte riktigt Jakob Forssmeds ton.

Och vi påminns om en annan gammal regeringsslogan:

Så vi säger väl "Vår cykelkompetens är god".

Utöver det sas det inte så mycket relevant, förutom en del whattaboutism om varför KD inte främjade cykling när de satt i regeringsställning för sju år sedan, ett envist och upprepat nämnande av den nationella cykelstrategin och så det traditionella osynliggörandet av kvinnor som cyklar i städer.

Infrastrukturministern menar att det män som cyklar i storstäder

Eller jo, en grej som man väl får tolka som ett löfte, att inte riva upp regeln som säger att cyklister får cykla på allmän väg även när det finns närliggande cykelbanor.

Infrastrukturministern lovar inte riva upp

För er som vill lyssna/läsa hela debatten så finns den på Riksdagens hemsida.

Toppbild: Stadsminister Per Albin Hansson (S)