Sju tips för dig som möter hästar i trafiken

Sju tips för dig som möter hästar i trafiken
Jenny Ek och hästen Poker var ute på en lugn skrittrunda längs en ridväg i Säve när två personer på cyklar plötsligt kom i hög fart bakom dem. Poker skrämdes av de skrikande bromsarna, skenade och bröt benet.
– Det var blod överallt, säger Jenny till Hippson.

Så börjar en text som dök upp i våra flöden. Det handlar om en häst som skrämts av cyklister och skrämdes så mycket att han störtade utför ett stup, bröt benet och fick avlivas.

Eftersom Cyklistbloggen träffar hästar rätt ofta inne i stan på väg till jobbet, tänkte vi därför att det var dags att ta reda på mer om hur man bör göra som cyklist när man möter hästar.

KORTVERSIONEN: Ta det lugnt, stanna gärna om du möter ett hästekipage, använd inte ringklockan och om du rider ikapp, gör det i låg hastighet utan att göra plötsliga ljud. Håll ordentliga avstånd, särskilt bakom hästen. Småprata gärna för att ge häst och ryttare en chans att upptäcka dig.

Hästar och cyklister 1898, inget nytt. Foto:Wikimedia Commons

Sju tips till cyklister som möter ryttare

Först, i fallet med hästen Poker så red ekipaget på en påbjuden ridväg, som är uppmärkt med vägmärke D8:

D8 - här får man inte cykla

Tips nummer ett

Här får man inte cykla. Precis som man inte får köra bil på en cykelbana. Så tips ett är alltså att inte cykla på påbjudna ridvägar. Enkelt.

Men, hästar och cyklister kan ju träffa på varandra i trafiken ändå - på skogsstigar, eller - som i vårt fall - i blandtrafik inne i stan där både Djurgårdsförvaltningen och Kungliga Hovstallet har hästar - för att inte tala om ridande polisen.

Eller en rätt gullig ponny

Vi kollade med våra ridande vänner och bekanta och hörde också av oss till ridsportstidningen Hippson för att få bättre koll på vad man ska tänka på när man närmar sig en häst på hoj.

Först, hästar är flykt- och flockdjur. Att de är flyktdjur betyder att deras främsta försvar mot rovdjur är att fly. Konkret innebär det att en häst som blir skrämd av något reagerar snabbt med att sätta fart. Flyktdjur är ständigt beredda på att snabbt fly iväg. Det var alltså det som hände med Poker.

Hästar kan bli skrämda av nästan vad som helst - något som fladdrar, plötsliga höga ljud, eller när något med starka färger dyker upp.

Det betyder att en cyklist som kommer i hög fart och plingar på ringklockan och är iförd reflexväst lätt kan skrämma slag på en häst.

Tips nummer två

Så, tips nummer två när du som cyklist möter en häst: Sänk hastigheten i god tid, utan att tvärbromsa. Använd inte ringklockan. Men prata gärna lugnt så att häst och ryttare får en chans att upptäcka dig. Om hästen verkar nervös (trippar fram, fnyser eller svänger fram och tillbaka) är det klokt att stanna tills ekipaget passerat.

Tips nummer tre

Hästen är ett flyktdjur, inte ett rovdjur. Det gör att synfälten fungerar annorlunda än på till exempel människor.

Hästen ser nästan 360 grader runt sig, men har dåligt djupseende och därmed svårt att bedöma avstånd. Det innebär att den har lätt att uppfatta potentiella faror - och dit räknas alltså också cyklister. Rakt framifrån är synen sämre och samma sak precis bakom hästen - där ser den inte alls. Hinner du upp ett ryttarekipage, var alltså medveten om att du inte syns alls bakifrån och att du kan dyka upp väldigt plötsligt när du cyklar om. Och tänk också på att hästar använder bakbenen mot faror - cykla därför aldrig precis bakom en häst.

Tips nummer fyra

Hästar är som sagt lättskrämda, så tänk på att en häst plötsligt kan bli skrämd av vad som helst, även något annat än dig. Det betyder att den plötsligt kan röra sig oförutsägbart - och då gäller det att inte vara i vägen. Håll avstånden!

Tips nummer fem

Hästen är alltså ett flockdjur och vill därför hålla ihop gruppen. Kommer det flera hästar, låt dem passera tillsammans.

Tips nummer sex

Hästar som vanemässigt rider i stadsmiljö, till exempel polishästar och ridande högvakten, är tränade för det och är också hästar som är speciellt utvalda för att fungera i den tuffare miljön. Men de är fortfarande hästar, så visa hänsyn ändå.

Hästar vana vid plötslig trumpet. Foto Public Domain

Tips nummer sju

Har du otur och möter hästar som kommer i hög fart, var extra försiktig. Galopperande hästar brukar vara mer fokuserade på galoppen än på omgivningen, så om det är på en grusväg, gå åt sidan och låt passera. Men göm dig inte, stå tydligt och synligt. Du vill inte vara den där läskiga överraskningen.

Har vi missat något? Finns det mer att tänka på - lämna gärna en kommentar nedan!

Toppbild: Photo © Stephen Craven (cc-by-sa/2.0)

Edit: Vi fick frågan om hästar på cykelbanor. Nej, man får inte rida på cykelbanor.